Dit waren mijn grootste levenslessen van 2020

levenslessen 2020

Oh, wat een jaar was 2020. De eerste twee maanden verliepen zorgeloos, maar vanaf maart veranderde ons leven drastisch. De gehele wereld ging op slot. Aan het begin was het nog spannend en eng, want wat was dat virus nu precies? Nu, ruim negen maanden later, weten we wel beter. Toch heb ik ondanks dit rare jaar veel kunnen bereiken. Dit klinkt misschien heel mooi en perfect, maar de weg hiernaartoe ging niet zonder slag of stoot. Verre van zelfs. Het was voor mij een jaar met hele hoge highs, maar ook diepe lows. Door deze momenten heb ik uit 2020 veel levenslessen kunnen halen. Deze wil ik vandaag graag met jullie delen. Let’s spread some positive words.

1. Doe dingen waar jij gelukkig van wordt

Eerder schreef ik al een artikel over mijn doelen voor 2021. Deze levensles is dan ook zowel een doel als een levensles. Dit jaar heb ik echt geleerd dat je juist veel tijd en energie moet steken in dingen die jou gelukkig maken. Als dit betekent dat je een sprong in het diepe moet wagen, doe het. Kom uit je comfortzone, want het leven buiten deze zone is enorm leuk. Ik vond het in het begin ook super eng, maar ik ben uiteindelijk heel blij dat ik deze stap genomen heb. Doordat ik nu veel dingen doe ik dit leuk vind, leid ik een gelukkiger leven. Mijn mooiste leven leef ik nog niet (met de nadruk op nog niet). Als ik de lijn die ik dit jaar ben begonnen doorzet, weet ik wel zeker dat ik deze ooit ga bereiken.

2. Spreek je uit als je ergens iets van vind

Deze levensles van 2020 ligt in het verlengde van levensles nummer één. Ik heb altijd veel interesse gehad in sociale-maatschappelijke onderwerpen. Toch vond ik het altijd eng om me hierover uit te spreken. Het zijn namelijk onderwerpen waarvan de meningen enorm uiteenlopen. Aangezien ik vroeger het liefst wilde dat mensen helemaal geen mening over me hadden, sprak ik me ook niet zo snel uit. Best gek, aangezien dit dingen waren die mij dagelijks bezig hielden. Dit jaar kwam eindelijk het moment waarop ik dacht ‘fuck it, ik ga het gewoon delen‘.

Dit gevoel werd bij mij aangewakkerd door de Black Lives Matter beweging. Racisme is iets waar ik me veel mee bezig houdt én waar ik mezelf al jaren in verdiep. Ik pleit immers voor verandering, dus dan moet je hier juist over praten, schrijven, posten en delen. Het voelde enorm goed om me hierover uit te spreken én dit zal ik zeker blijven doen.

3. Geef minder om de meningen van anderen

Soms vraag ik me af wat ik zou schrijven als mijn lezers alleen maar zouden bestaan uit onbekenden. Ik denk tijdens het schrijven vaak na wie mijn teksten wellicht gaan lezen. Soms schrijf ik daardoor bepaalde stukken niet. Wel moet ik erbij zeggen dat ik me al veel ‘vrijer‘ voel dan voorheen. De pandemie heeft hierin wel een groot aandeel gehad. Ik had echt alleen maar contact met mijn ‘closeste‘ vriendinnen en familie. Zij supporten mij heel erg in wat ik doe en hierdoor werd ik enorm gemotiveerd. Hierdoor deed de mening van anderen er veel minder toe. Ik heb alleen rekening gehouden met de meningen van de mensen aan wie ik zelf advies gevraagd heb.

4. Je kan veel meer bereiken dan je denkt

Deze klinkt echt cliché, maar het is waar. Als je me aan het begin van het jaar had verteld dat ik aan het einde van het jaar duizenden lezers zou hebben, had ik je voor gek verklaard. Toch is het me gelukt. Intussen heb ik ook nog een hbo-diploma binnen gesleept, een woonruimte gevonden én ben ik begonnen aan ‘een grote mensen’ baan. Daarentegen wil ik ook de keerzijde van de medaille benoemen. Ik heb dit jaar namelijk vaak het gevoel gehad dat ik aan het zwemmen was in deze wereld. Nog vaker voelde dit aan als verdrinken. ‘Succes’ komt nooit vanzelf en je krijgt het echt niet cadeau. Toch zie ik het positief in, aangezien ik mezelf hierdoor enorm heb ontwikkeld als mens. Terugkijkend op dit jaar denk ik dat alles zo had moeten zijn.

5. Het is oké om stil te staan

Na het behalen van mijn diploma, wist ik niet zo goed wat ik precies wilde. Ik had altijd gezegd dat ik zou gaan reizen, maar door de pandemie viel dit plan in het water. Aangezien ik helemaal into mijn scriptie was, had ik niet echt nagedacht over een concreet vervolgplan. Uiteindelijk besloot ik parttime te gaan werken. De zoektocht naar een passende baan midden in een pandemie was nog niet zo gemakkelijk. Ik heb dan ook veel gesolliciteerd, maar telkens ontbrak er iets. Hierdoor had ik een paar maanden geen werk en geen school.

Dit was voor mij misschien wel de raarste periode van de pandemie. Ik ben een overthinker en veel tijd en weinig te doen is dan een gevaarlijke combinatie. Ik voelde me dan ook vaak erg ‘zinloos’ en hierdoor deed ik helemaal niks meer. Achteraf gezien legde ik super veel druk op mezelf. Ik praatte mezelf aan dat ik een zinloos leven had. Als ik iets heb geleerd, is het dat stilstaan soms helemaal niet erg is. Uiteindelijk heeft het geduld me een super leuke baan opgeleverd. Alles komt goed, neem je tijd!

6. Wees dankbaar voor alles wat je gegeven is

Haha oké, deze levensles klinkt misschien wel heel erg EO-achtig. Toch heeft de pandemie ons echt geleerd om dankbaar te zijn voor alles wat ons gegeven is in dit leven. De kleine dingen die zo gewoon waren, vielen ineens weg. Als ik volgend jaar weer met een drankje op een festival sta, zal ik nog 73648 keer zo hard genieten van dit moment. Ik kan bijvoorbeeld ook echt niet wachten om weer in een vliegtuig te stappen. Daarnaast stond dit jaar natuurlijk geheel in het teken van de gezondheid. Ik ben super dankbaar dat mijn naasten en ik (even afkloppen) allemaal niet ziek zijn geworden. Persoonlijk ben ik financieel gezien ook goed door de pandemie heen gekomen. Voor al deze dingen ben ik echt super dankbaar.

Wat waren jouw levenslessen van 2020?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram of Facebook?

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 28 december 2020 / 14:38

  Wat een mooi en dankbaar artikel! Ik ben de kleine dingen ook nog meer gaan waarderen in 2020.

 2. 28 december 2020 / 22:49

  Ik kan je echt wel volgen in heel wat zaken!
  De pandemie liet me ook terug even stilstaan bij mezelf en ik ben me ook gaan focussen op mezelf en wat ik graag nog wil bereiken in het leven.
  Ik kijk ook echt terug uit naar die kleine dingen zoals een bbq bij vrienden, iedereen terug een knuffel kunnen geven en zonder mondmasker of richtingspijlen gaan winkelen. Op zich zal het misschien iedereen ook wel even terugbrengen naar de basis van veel dingen.

  • yaikatak
   Auteur
   2 januari 2021 / 23:47

   Ja, ik had precies hetzelfde! Ik kon van een afstandje naar mijn eigen leven kijken. Ik kijk ook echt weer uit naar een lekker avondje op het terras of lekker een avondje stappen. Hopelijk verloopt het vaccineren voorspoedig!

 3. 29 december 2020 / 22:48

  Geef minder om de mening van andere gaat wel steeds beter en ik durf ook echt te zeggen wat ik vind. Nu probeer ik dat wel in mate te doen, maar het gaat me wel steeds beter af. Wat goed dat je zo’n artikel hebt geschreven! Jij ook alvast een hele fijne jaarwisseling meis 🙂

  • yaikatak
   Auteur
   2 januari 2021 / 23:48

   Ah lief Rachel, jij natuurlijk ook de beste wensen voor dit jaar. Ik herken het heel erg, voor mij is altijd best wel een stap op echt voor mijn mening op te komen. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die hiermee struggeld!

 4. Lieke
  30 december 2020 / 11:21

  You go girl!! Ga voor jouw mooiste leven 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.