Enough is enough: 7 dingen die jij nu kunt doen tegen racisme

6 dingen die jij nu kunt doen tegen racisme

George Floyd. George Floyd. George Floyd. Ik blijf zijn naam herhalen en de beelden van de moord blijven door mijn hoofd spoken. Hoe kan het zijn dat dit in 2020 nog steeds gebeurt? Het is zo verdrietig om de conclusie te trekken dat er door de jaren heen eigenlijk niet zoveel veranderd is. Maar het is wel de werkelijkheid. George Floyd is de werkelijkheid. Michael Brown is de werkelijkheid. Rodney King is de werkelijkheid. Racisme is de werkelijkheid.

Om racisme uit de wereld te bannen, zal er veel moeten veranderen in de systemen én dit ligt bij de politiek. Maar dit betekent niet dat jij nu niks kunt doen. White privilege is een feit en dit moet erkent worden. Als je nu stil bent, sta je aan de kant van het racisme. Niks zeggen is het accepteren. Zwarte mensen worden al véél te lang onderdrukt én het wordt nu echt tijd voor verandering. Op Instagram zag ik een post voorbijkomen met dingen die witte mensen kunnen doen om zich te verzetten tegen racisme. Ik heb deze punten verzameld en hier concreet bij vermeld wat jij kunt doen. Ik zeg hiermee zeker niet dat ik heel veel weet, ik kan zelf ook nog super veel leren. Maar we moeten ergens beginnen. White people, we’ve got work to do.

1. Boeken lezen

Alles begint met kennis en educatie. Veel mensen hebben geen idee wat de geschiedenis van racisme is en wat white privilege inhoudt. Dit komt mede door het feit dat het hen nooit geleerd is. Ik bedoel, ik heb weinig gehoord over de slavernij op de middelbare school. Gelukkig zijn er boeken die ons veel kunnen leren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet heel veel boeken heb gelezen, omdat ik niet zo van lezen houd. Ik kijk persoonlijk liever docu’s en films. Toch is het heel belangrijk dat deze boeken gelezen worden. Ik heb er onlangs dan ook een paar besteld en ik ga ze zeker lezen. Hieronder staat een lijstje met boeken die je zou kunnen lezen:

 • Hallo witte mensen – Anousha Nzume
 • Laten we het er maar niet over hebben – Akwasi
 • Alledaags racisme – Philomena Essed
 • Why I’m No Longer Talking To White People About Race (ook in het Nederlands verkrijgbaar) – Reni Eddo-Lodge
 • Natives – Akala
 • Me And White Supremacy – Layla Saad
 • How To Be An Anti-Racist – Ibram X. Kendi
 • Braiding Sweetgrass – Robin Wall Kimmerer
 • Slay In Your Lane – Yomi Adegoke

2. Documentaires, films en series kijken

Zoals ik hierboven al vertelde, kijk ik liever docu’s, films en series, dan dat ik een boek lees. Onderstaande docu’s, films en series heb ik dan ook bijna allemaal gezien en ik kan iedereen aanraden hetzelfde te doen. Ondanks dat ik nooit zal voelen wat de zwarte bevolking voelt, heb ik mijn kennis wel verbreed en daarmee ook mijn empatisch vermogen. Tijdens het kijken van onderstaande docu’s, films en series heb ik veel verschillende emoties gevoeld. Het begon vaak met verdriet en boosheid en eindigde met machteloosheid en schuldgevoelens. Hoe kan het zijn dat ik dit niet eerder wist? Hoezo bestaat het nog steeds? Dit heeft er overigens wel voor gezorgd dat ik strijdbaarder dan ooit ben. Hieronder staat een lijstje met docu’s, films en series die je kunt kijken:

 • 13TH (Netflix)
 • Dear White People (Netflix)
 • Reggie Yates: Outside man – afleveringen ‘Race Riots’ & ‘Life and Death in Chicago’ (Netflix)
 • When They See Us (Netflix)
 • The Rachel Divide (Netflix)
 • American Son (Netflix)
 • Mudbound (Netflix)
 • Who Killed Malcolm X? (Netflix)
 • #BlackAF (Netflix)
 • Self Made (Netflix)
 • The Best of Enemies (Netflix)
 • Selma (Videoland)
 • Trippers S3: aflevering 1 ‘Amerika’ (NPO gemist)
 • I Am Not Your Negro (Cinetree)
 • Just Mercy (Pathé Thuis)
 • Hidden Figures (Pathé Thuis)
 • The Hate U Give (Pathé Thuis)

3. Deze mensen volgen op social media

Naast boeken, docu’s, series en films, hebben we tegenwoordig natuurlijk ook nog sociale media kanalen. Hierop wordt heel veel kennis gedeeld. Als je jezelf hierin gaat verdiepen, is het fijn om deze mensen te gaan volgen. Doordat je deze mensen volgt, blijf je continu in beweging. Niet alleen nu, wanneer het actueel is en wanneer er protesten zijn, maar ook over een half jaar. Dat is ook de uiteindelijke goal. Het moet niet zo zijn dat we dit straks weer vergeten en dat er niks veranderd is, net zoals Ferguson 2014. Hieronder staat een lijstje met mensen die je zou kunnen volgen:

 • @munroebergdorf
 • @shaunking
 • @brownhistory
 • @the.mirror
 • @theconsciouskid
 • @laylafsaad
 • @nowhitesaviors
 • @the_blackarchives (NL)
 • @zeikschrift (NL)

4. Praat met je omgeving

Je kunt niet van jezelf verwachten dat je dit diepgewortelde probleem in je eentje op gaat lossen. Wel kun je het gesprek aangaan met je omgeving. Dit kan heel waardevol zijn. Open het gesprek en ga vervolgens echt het gesprek aan. Praat over de kennis die je hebt opgedaan, wijs men op hun privileges, beantwoord vragen en trek je mond open wanneer je een racistische uitspraak hoort. Ik merk dat dit laatste nog weinig gedaan word, het wordt vaak weggelachen. Dit merk ik ook in mijn eigen omgeving. Maar de tijd van weglachen is voorbij.

5. Post het op social media

Post het. Spreek het uit. Laat je horen. We zijn op het punt aangekomen dat als je stil blijft, je het racisme mee in stand houdt. Ik zag laatst deze quote voorbij komen: ‘It’s not enough to be quietly non-racist, now is the time to be vocally anti-racist’. Het maakt niet uit of je nu drie of duizend volgers hebt. Je hebt een stem en je kunt die laten horen. Als ik denk dat mijn stem niks uitmaakt en mijn buurman denkt dat ook en zijn buurman ook, dan blijft de gehele straat stil. Samen zijn we sterk. Post het en deel het. Sluit je ogen niet langer voor racisme.

6.Teken petities

Je kunt je ook uitspreken tegen racisme door het tekenen van petities. Misschien heb je de petitie ‘Justice for Big Floyd’ al wel voorbij zien komen. De verantwoordelijke politieagenten waren in eerste instantie namelijk niet eens vervolgd, alleen ontslagen. Dit is niks nieuws, want maar liefst 99% van de politieagenten wordt niet vervolgd voor soortgelijke misdaden. Dit moet veranderen. De meest verantwoordelijke agent wordt nu vervolgd, maar de andere drie lopen nog vrij rond. Het tekenen van petities is belangrijk. Black Lives Matter heeft een lijst met petities gedeeld die je kunt tekenen. Deze petities zijn niet alleen voor George Floyd, maar ook voor andere slachtoffers van politiegeweld, zoals Ahmaud Arbery en Breonna Taylor. Op deze manier kom je in actie tegen het institutioneel racisme en politiegeweld.

7. Doneren

Er is geld nodig. Hoe meer, hoe beter. In de Instagram post hieronder staan zes organisaties waar je geld aan kunt doneren om bij te dragen aan gerechtigheid. Zo kun je bijvoorbeeld geld doneren aan organisaties die arrestanten uit de gevangenis halen die onterecht opgepakt zijn tijdens de protesten. Ook kun je geld doneren aan de Floyd familie. Dit kun je doen via deze site. Het maakt niet uit hoeveel geld je doneert en aan welke organisatie je doneert. Alle kleine beetjes helpen.

Oh ja, voordat ik dit artikel afsluit, wil ik nog even iets zeggen over Black Lives Matter. Ik lees ontzettend vaak dat mensen het hier niet mee eens zijn, omdat zij vinden dat ‘All Lives Matter’. Aan deze mensen wil ik de volgende twee vragen stellen. Als je tien kinderen hebt en één van die kinderen valt, plak je dan een pleister op alle tien die kinderen? Als er in een wijk één huis in brand staat, blus je dan de gehele wijk?

Heel veel liefde, Yaika

Volg:

8 Reacties

 1. 2 juni 2020 / 14:36

  Ik heb zelf ook een foto op mijn Instagram gezet; en in mijn story. Het is inderdaad iets wat we moeten verspreiden, over moeten praten en tegen moeten vechten. De rellen zijn natuurlijk niet tof maar ik vind het wel mooi om te zien hoe de wereld langzamerhand land voor land in opstand komt.

 2. 7 juni 2020 / 15:34

  Heel goed artikel. Ik ben nu bezig met boek! Ik heb ook foto op mijn story gezet.. we moeten echt verspreiden

 3. 8 juni 2020 / 19:53

  Wat een mooi artikel en tof beschreven!
  Het blijft helaas een hele trieste gebeurtenis. Ook hier spookt het nog regelmatig door mijn hoofd. 🙁

  Liefs
  X

 4. 8 juni 2020 / 21:44

  Wat goed dat je hier op hebt ingespeeld, sterk en goed artikel!
  Het is een vreselijke gebeurtenis.. maar zelf heb ik er niks van gedeeld.
  Waarom niet? hmm.. geen idee, heel egoïstisch misschien maar ik zat in mijn eerste werkweek, dus mijn hoofd liep al over en ben al weken niet fit en zit vol aan de medicatie, dus veel dingen gingen langs me heen en heb ook vrij weinig tot niet op social media gezeten.

 5. 9 juni 2020 / 11:41

  Zo goed dit!! Zelf vond ik Mississippi Burning echt de beste film als het gaat om racisme – heel naar (want de geschiedenis is gewoon heel heftig) maar schetst wel een goed beeld van hoe het er in de zuidelijke staten in VS aantoe ging.

 6. 9 juni 2020 / 11:43

  De laatste twee films die je noemt, The Help en Freedom Writers, zijn wel bekritiseerd met het idee van ‘white saviorsim’, ofwel ‘de witte redder’. Het idee dat witte mensen zwarte mensen helpen met het uiteindelijke doel om er zelf beter van te worden. Misschien in eerste instantie lastig om dit te herkennen in films, maar ook wel belangrijk!

  • yaikatak
   Auteur
   9 juni 2020 / 22:50

   Bedankt voor deze leerzame reactie. Ik had er zelf inderdaad nog nooit zo naar gekeken, maar je hebt helemaal gelijk. Nu ik erover nadenk, zie ik het vaker voorkomen. Ik ben blij dat je me hierop wijst en me aware maakt van het bestaan van white saviorism. Ik neem deze kennis mee in mijn leerproces over racisme. Nogmaals dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.