Hoera: mijn blog is vandaag jarig

blog 1 jaar

Hi lieve lezer aan de andere kant van het scherm. Om te beginnen wil ik zeggen dat ik enorm leuk vind dat jij nu mijn eerste artikel aan het lezen bent én dus mijn stukje op het internet gevonden hebt.” Met deze zinnen begon ik mijn allereerste artikel genaamd ‘New Year, New Blog. Dit artikel kwam vandaag precies één jaar geleden online. Ik had namelijk in 2019 met mezelf afgesproken dat ik het in 2020 echt anders zou gaan doen. Daarom had ik 1 januari als eerste datum gekozen. Aangezien het nu één jaar geleden is, vind ik het leuk om terug te kijken naar mijn eerste jaar in de blogwereld. Kijk jij met me mee?

Het begin

Hoe ik ben begonnen met bloggen? Hiervoor moeten we een paar jaar terug in de tijd. In het derde leerjaar van de opleiding Communicatie liep ik stage bij een groot retail bedrijf. Ik maakte onderdeel uit van het performance marketing team. Tot mijn taken behoorden het schrijven van blogs en andere SEO-teksten. Dit was dan ook eigenlijk mijn eerste aanraking met het bloggen en het schrijven. Tijdens mijn stage kocht ik meteen deze domeinnaam. Ik vond het schrijven namelijk heel leuk om te doen. Ik werd dan ook meteen heel enthousiast van het idee dat ik kon schrijven over alles wat ik wilde. Destijds was ik bijvoorbeeld ook veel bezig met sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Dit kon ik nog niet allemaal kwijt tijdens mijn stage. Echter ben ik mijn stage wel enorm dankbaar, aangezien ze mij alle skills hebben geleerd.

De twijfel

Na mijn stage stak ik veel tijd in het bouwen van de website. Ik had destijds alleen een domeinnaam met een WordPress pakket. Toch twijfelde ik continu. Ik vond het zelfs zo eng, dat ik het tegen niemand vertelde. Ik deelde wel eens een artikel. Vervolgens kreeg ik ineens allemaal nare gedachtes én haalde ik per direct alles offline. Aan het einde van 2019 was ik klaar met mijn manier van leven. Anderen bepaalden indirect mijn leven én ik wilde heel graag doen wat ik nu eens een keer wilde. Eén voor één vertelde ik mijn vriendinnen over mijn blog ideeën. Tot mijn verbazing kreeg ik alleen maar super positieve reacties. Dit heeft mij uiteindelijk enorm geholpen om te komen waar ik nu ben. Ik ben hen dan ook tot op de dag van vandaag heel dankbaar.

blog 1 jaar

De zoektocht

Maar hoe begin je nu precies een blog? Overal las ik dat ik een niche moest kiezen, maar wie wilde ik nu precies als doelgroep? Ik wilde me juist niet in een hokje duwen. Ik ben totaal geen beauty blogger, maar ik vind het misschien wel leuk om een artikel te schrijven over lipsticks. Ook vind ik het heel leuk om mensen te vertellen over mijn reisjes, maar ik reis veel te weinig voor een echte reisblog. Bovendien wilde ik er geen oppervlakkige blog van maken met alleen maar huis-tuin-en-keukentips artikelen. Ik vind het namelijk belangrijk dat er plek is voor sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Daarentegen, het moet ook weer niet te diep en serieus worden. Het moest de juiste balans worden van al deze elementen. Het moest een echte Yaika blog worden.

Mooier leven in een betere wereld

Zes à zeven maanden lang was ik op zoek naar de juiste categorieën en het juist doel. Uiteindelijk vond ik hem in één zin: een mooier leven in een betere wereld. Met ‘mooier leven’ kan ik over alles schrijven wat mij gelukkig maakt. Of dat nu het maken van een reisje is of het luisteren naar bepaalde songs. Met het stukje ‘betere wereld’ kan ik onderwerpen belichten als diversiteit en duurzaamheid. Dit zijn onderwerpen waar ik me als mens zijnde veel mee bezig houdt. Persoonlijk vind ik het dan ook belangrijk om anderen hierover te informeren (niet dat ik alles weet, verre van zelfs).

Het schrijven helpt mij persoonlijk om een mooier leven te lijden, aangezien het voor mij therapeutisch werkt. Ik ben een overthinker en mijn hoofd staat eigenlijk nooit stil. Mijn brein draait voor mijn gevoel de gehele dag door. Het is voor dan ook heel fijn om al mijn gedachtes te ordenen. Op deze manier kan ik mijn eigen gedachtes ook leren begrijpen én kan ik mijn leven relativeren. Ik ben wel heel blij en dankbaar dat ik het bloggen gevonden heb.

Cheers, to another year.

Yaika Tak
Volg:
Share:

3 Reacties

 1. Busra
  2 januari 2021 / 22:22

  So so so proud of you!!

 2. Anouk
  2 januari 2021 / 22:43

  Ontzettend trots op alles wat je doet lieverd, keep on going met al jouw mega interessante artikelen en visies!!! <3

 3. 3 januari 2021 / 21:26

  Proficiat met jouw jubileum! Groot gelijk dat je jouw eigen pad opgaat. Las ook die “goede raad” wat betreft een niche kiezen. Ik ben gek op koken en bakken maar schrijf ook graag eens over interieur of mijn kindjes. Het belangrijkste is dat jouw lezers het plezier uit jouw blog kunnen aflezen in elk artikel. Op naar een 2de blogjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.