Dankbaarheid: sta stil bij de dingen die je wél hebt

dankbaarheid

Het is nu 02:30 uur ’s nachts en ik zit achter mijn laptop. Ik ben een nachtmens, dus voor mij is dit niks raars. Ik houd van de stilte en rust van de nacht. Daarnaast werkt mijn brein nou eenmaal beter ’s nachts. Het enige nadeel is dat ik een slecht slaapritme heb. Thank god, dat ik goed kan functioneren met weinig slaap, maar dit even terzijde. Het is dus nacht en deze week had ik eigenlijk mijn hbo bachelor Communicatie binnen kunnen halen. Voor mij als streber is het gek om hem later te halen. Normaal zou ik me hierdoor down kunnen voelen. Ik lag net echter in mijn bed, keek om me heen en ik voelde me even heel gelukkig en rijk. Een sterk gevoel van dankbaarheid.

Dit gevoel moest ik opschrijven. Vandaar dat ik nu achter mijn laptop ben gekropen om dit artikel te typen. Er is namelijk niet iets groot gebeurd in mijn leven waardoor ik dit geluksgevoel ervaar. Het lijkt alsof alles nu juist op zijn plek aan het vallen is én tegelijkertijd alles op zijn kop staat. Wellicht is dit gevoel de balans die je nodig hebt om een gelukkig leven te leiden. Steady, maar toch onzeker. Weten wat je hebt én benieuwd zijn naar wat er nog komen gaat. Ik wil graag in dit artikel de dingen benoemen waar ik dankbaar voor ben. Ik heb soms het gevoel dat we altijd streven naar meer. Meer geld, meer spullen, meer diploma’s, meer herinneringen, meer geluk. Maar als je niet stilstaat bij wat je hebt en altijd op zoek bent naar meer, ben je dan ooit gelukkig? Let’s take a minute to appreciate what we have right now.

Lijst met dingen waar ik dankbaar voor ben

✰ Om te beginnen ben ik dankbaar voor de band die ik heb met mijn familie en voor het feit dat zij allemaal nog in mijn leven zijn. Zij zijn mijn safe haven. Het idee dat ik altijd een vangnet heb, vind ik heel bijzonder en fijn. Ik krijg hier een warm gevoel van. Ik weet namelijk dat dit niet vanzelfsprekend is.

✰ Om hierop voort te borduren ben ik ook mijn ouders voornamelijk heel dankbaar voor de jeugd die zij mij gegeven hebben. Dit heeft mij wel gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben in zo’n liefdevolle en veilige plek opgegroeid. Dit zal ik de rest van mijn leven meenemen.

✰ De afgelopen jaren zijn er allerlei mensen op mijn pad gekomen. Dit had zo moeten zijn. Ik ben dan ook dankbaar dat zij in mijn leven zijn gekomen en dankbaar voor de rol die zij spelen in mijn leven. Zonder hen was ik bijvoorbeeld ook nooit begonnen met bloggen. Of althans, openlijk bloggen.

✰ Ik ben ontzettend blij met mijn eigen plekje in Breda. Soms sta ik even stil bij het feit hoe goed ik het heb. Ik ben 21 jaar en ik heb mijn eigen kleine huisje in de stad. Ik kan hier dan ook echt van genieten als ik dan in mijn bed lig en om me heen kijk. Wat heb ik een goed leven.

✰ Mijn toekomst ligt momenteel helemaal open. Ik heb geen idee wat ik volgend jaar aan het doen ben. Misschien zit ik in de schoolbanken, misschien werk ik wel bij een of ander bedrijf of misschien zwerf ik ergens aan de andere kant van wereld. Ik ben dankbaar voor de vrijheid die ik hierin heb.

✰ Geld maakt niet gelukkig, zeker niet. Maar geen geld hebben, maakt wel ongelukkig. Ik vind het dan ook super fijn dat ik een baan heb en dat ik nooit geldzorgen heb. Ik kan leven zoals ik wil en ik hoef nu in principe nergens naar te kijken. Oké, ik kan niet met geld strooien, maar zo’n type was ik sowieso al niet.

✰ Ik heb al best veel plekken in Europa mogen bezoeken. Ik kan zo genieten van het ontdekken van een nieuwe stad of streek. Reizen is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. Ik ben dan ook echt dankbaar voor het feit dat ik de mogelijkheid heb (gehad) om dit te doen.

✰ Ik heb eigenlijk nog weinig gezondheidsklachten gehad in mijn leven (even afkloppen). Het feit dat mijn lichaam goed functioneert en zijn werk doet, is iets om bij stil te staan. Dit had anders kunnen zijn. Ik word hierin nooit beperkt in mijn leven.

Write it down

Poh, dit was best een pittig artikel om zo even te schrijven in het midden van de nacht. Het is onderhand bijna 03:30 uur én ik voel me een rijk mens. Rijker dan ooit te voren. Het is fijn om dit genoteerd te hebben. Op deze manier kan ik het teruglezen wanneer ik me even down of gedemotiveerd voel. Ik raad het iedereen aan om hiervoor de tijd te nemen en hierbij stil te staan en het op te schrijven. Als reminder dat het leven altijd mooie dingen heeft, ook als het tegenzit.

Waar ben jij dankbaar voor?

Yaika Tak
Volg:
Share:

18 Reacties

 1. 3 juli 2020 / 15:29

  Het is goed om eens stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Er zijn zoveel dingen waar we ook gewoon dankbaar voor mogen zijn. Je hebt een fijn lijstje geschreven waar ik mij ook echt wel in herken. Zo ben ik ook dankbaar voor de band met mijn familie. Ik zou niet weten wat ik zonder ze zou moeten.

  • yaikatak
   Auteur
   5 juli 2020 / 13:17

   Ah, wat fijn dat je jezelf herkent in het lijstje. Een goede band hebben met je familie vind ik heel bijzonder. Ik zou ook echt niet weten wat ik zonder mijn familie zou moeten. Heel fijn om zo’n vangnet te hebben!

 2. 5 juli 2020 / 10:52

  Ja, wat goed dat je dit gedaan hebt! Ik moet dit ook een keertje doen. Ik zie vaak te snel beren op de weg en ik ben vaak ook erg bezig met hoe ik alles kan verbeteren. En dat terwijl je de mooie dingen en de dingen die je dus wel hebt minder goed ziet.

  • yaikatak
   Auteur
   5 juli 2020 / 13:14

   Ik herken je gedachtes heel erg en normaliter denk ik ook zo. Daarom vond ik het ook fijn om even stil te staan bij wat er eigenlijk allemaal goed gaat in mijn leven, in plaats van continu bezig te zijn met dingen die beter zouden kunnen.

 3. 5 juli 2020 / 16:57

  Stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent doen we met z’n allen veel te weinig (ook ik!). We moeten echt meer gaan genieten van het leven en stilstaan bij wat echt telt.

  • yaikatak
   Auteur
   6 juli 2020 / 00:04

   Ja, precies! Helemaal mee eens. We zouden zoveel meer kunnen genieten. Zo zonde als we dit niet zouden doen.

 4. 5 juli 2020 / 22:12

  En zo is dat! Soms is het heel goed om bij deze dingen stil te staan, en niet te zeuren over de kleinste dingen.

  • yaikatak
   Auteur
   6 juli 2020 / 00:05

   Daar zijn wij Nederlanders vaak heel goed in, zeuren over de kleinste dingen. Het is daarom inderdaad heel fijn om deze dingen stil te staan. Zo kunnen we extra genieten van de kleine dingen in het leven!

 5. 8 juli 2020 / 20:15

  Hey, ik ben dankbaar voor mijn schat van een mama die zoveel voor me doet, alsook voor mijn 2 super schatten van zoontjes die mij altijd wel eens doen lachen. Geluk kan je voor een deel zelf realiseren, door positief te staan tegenover de slechte dingen en vooral de hoop niet op te geven ! Leuk geschreven !

  • yaikatak
   Auteur
   10 juli 2020 / 16:52

   Bedankt! Ik ben mijn mama ook heel dankbaar. Ik snap heel goed dat je zoontjes zorgen voor geluk in je leven, moet echt een heerlijk gevoel zijn.

 6. 9 juli 2020 / 12:49

  Wat een super mooi artikel! Dankbaarheid zit bij mij ook echt in kleine dingen. Wat leuk dat je uit Breda komt, ik namelijk net een dorpje er buiten (wel gemeente Breda)

  • yaikatak
   Auteur
   10 juli 2020 / 16:53

   Ah wat lief, bedankt! Oh haha, wat super toevallig! Leuke stad hè 🙂

 7. 10 juli 2020 / 11:03

  Wat mooi dat je hier een artikel over hebt geschreven, och een gezond lichaam is echt een punt om dankbaar voor te zijn. Ik trek mezelf elke dag naar mijn werk toe en als ik dan weer zo’n pijn aanval krijg wil ik het liefst in mijn bed plat gaan liggen, maar toch zit er een wilskracht in dat ik denk, kom op de pijn zakt over een halfuurtje weer.. laat je niet kennen. Verder ben ik ook dankbaar dat we het zo goed hebben.. een eigen huisje kunnen kopen, na ruim 7 jaar nog vreselijk gek op elkaar en een lieve familie/vrienden waar we op kunnen steunen.

  • yaikatak
   Auteur
   10 juli 2020 / 16:56

   Lief van je Rachel, dankjewel! Wow, ik vind het echt knap van je dat je blijft werken, ondanks de pijn. Dat toont zoveel doorzettingsvermogen, echt iets om trots op te zijn. Een gezond lichaam is echt een blessing en ik denk dat men hier te weinig bij stilstaat. Ik hoop overigens dat de doktoren snel vinden wat er is én dat je jezelf snel weer helemaal top fit voelt! Keep up the good hopes 💛.

 8. 11 juli 2020 / 13:47

  Wat een prachtig lijstje heb je weten opstellen en dat zo diep in de nacht :o. Mijn brein werkt niet meer optimaal hoor op dat uur. Ik ben het oprecht eens met hoe belangrijk het is om te kijken naar de dingen die je wel hebt, maar ik doe het zelf eigenlijk echt veel te weinig. Misschien moet ik er ook maar eens een blogje over schrijven. Iets dat er zeker op zal staan is het feit dat ik een dak boven mijn hoofd heb en me verder nergens zorgen om moet maken.

  • yaikatak
   Auteur
   11 juli 2020 / 22:15

   Bedankt, wat lief! Haha oeps, het zijn ook zeker geen normale tijden, maar ik ben nu eenmaal een nachtmens. Het heeft mij persoonlijk enorm geholpen om bewust te worden van alle kleine dingen in het leven die ik zou mogen waarderen. Ik raad het ook zeker aan om het voor jezelf op te schrijven, ook als een soort reminder ❤️

 9. 13 juli 2020 / 10:05

  Wat een fijne lijstje is het.
  Elke dag moet er wel iets zijn dat dankbaar over moet zijn toch ☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.