5 thuiswerk tips: zo kun jij productief thuiswerken

thuiswerk tips

Wordt ’thuiswerken’ hét woord van 2020-2021? Het moet haast wel. Door de coronacrisis werd iedereen ineens verplicht om thuis te werken. Sommigen mogen inmiddels alweer een paar dagen per week naar kantoor of naar hun werkplek. Voor mij geldt dit echter niet. Sinds vorig jaar december werk ik bij een communicatiebureau zonder kantoor. Dat betekent dat ik áltijd thuiswerk. Coronacrisis of niet. Daarom heb ik 5 thuiswerk tips opgesteld voor alle thuiswerkers. Zodat we ook thuis een enorm productieve dag kunnen hebben!

1. Behoud structuur en gewoontes

Structuur en gewoonten zijn enorm belangrijk. Zowel voor je fysieke als voor je mentale gezondheid. Op kantoor ga je mee in de bedrijfscultuur en -structuur. Thuis moet je die helemaal zelf creëeren. Het voordeel hiervan is dat jij je dag kunt invullen zoals jij dat wil. Je zit niet meer vast aan het stramien van het bedrijf. Een nadeel is dat het veel meer discipline kost. Je moet jezelf verantwoordelijk houden. Het beste is daarom om gewoon te doen wat je voorheen ook deed. Dus: op hetzelfde moment opstaan – dezelfde ochtendroutine en natuurlijk dezelfde werktijden hanteren. Werkte je voorheen van 9 tot 6? Doe dit dan nu ook én klap je laptop ook echt om 6 uur dicht.

2. Creëer een goede werkplek

Een goede werkplek is altijd fijn. Een plek waar je in alle rust en stilte kunt werken en waar de wifi altijd optimaal is. Als het mogelijk is, is het verstandig om een werkkamer te maken in je huis. Het is belangrijk dat je huis jouw ’thuis’ blijft. En dat niet iedere ruimte je herinnerd aan je werk. Normaal gesproken kon je natuurlijk je computer uitzetten – het gebouw uitlopen en dan zat je werkdag erop. Dat is nu niet het geval en daarom is het belangrijk dat je jouw eigen plek beschermt.

thuiswerk tips

3. Eet niet achter je computer

De derde tip heeft alles te maken met een van mijn favoriete onderwerpen; eten. Ook als je thuiswerkt is het belangrijk om gewoon een lunchpauze in het lassen. En dus niet te lunchen achter je laptop. Dit kan verleidelijk zijn als je in de woonkamer werkt. Het is belangrijk dat je écht even een adempauze neemt van het werk en even ontspant. Een voordeel van het thuiswerken is dat je jouw hele keuken tot je beschikking hebt. Je kunt dus allerlei lekkere, gezonde en meer uitgebreide lunches fabriceren. Win-win-win situatie if you ask me.

4. Neem korte pauzes

Nog een voordeel van het thuiswerken is dat je zelf kleine pauzes kunt inlassen en dat je zelf kunt bepalen wat je met die tijd gaat doen. Waar je voorheen een kwartier lang voor je uit aan het staren was of koffie ging halen voor de hele afdeling, kun je nu iets voor jezelf doen. Wat ik persoonlijk heel fijn vind, is een kleine wandeling maken. Vaak doe ik dit rond een uurtje of half 4 – 4 uur. Als ik terugkom voel ik mezelf weer helemaal fris en kan ik de laatste paar uur productief zijn. Bovendien is het een heel fijne en gezonde manier om je hoofd even helemaal leeg te maken.

5. Kies zelf een andere werklocatie

Een keer per week werk ik in een koffietentje in de stad. Hierdoor ben je toch even uit je dagelijkse, vertrouwde omgeving en heb je toch het gevoel alsof je naar je werk gaat. Ik werk vaak een ochtendje of een middagje in een koffietentje. Terwijl je werkt, kun je ook nog eens genieten van een heerlijke koffie en misschien wel een lekkere lunch. Op deze manier maak je van een verplichting een deugd.

Heb jij nog thuiswerk tips voor een productieve werkdag?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram?

Volg:
Share:

2 Reacties

  1. 7 september 2021 / 11:20

    Met tip drie ben ik het helemaal eens! Zo verleidelijk om even snel van achter je computer te eten, maar het is inderdaad beter om even een pauze te nemen. Even weg van het scherm 🙂

  2. 9 september 2021 / 09:17

    Ik vind het zo fijn om thuis te werken! De meeste tips heb ik inderdaad ook als positief ervaren, dus goede opsomming wat mij betreft 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.