Hoogsensitiviteit: mijn ervaringen met een hsp coach

hsp coach

Een half jaar geleden kwam ik erachter dat ik een hsp’er ben. Heel veel van mijn gedachtes, gevoelens en gedragingen werden ineens verklaard. Bijvoorbeeld over waarom ik me zoveel aantrek van de meningen van anderen. Het heeft me persoonlijk veel inzichten gegeven. Aangezien hoogsensitiviteit niet te diagnosticeren valt, is er ook niet echt therapie voor. Wel zijn er veel trajecten in de alternatieve geneeskunde die kunnen helpen. Zo doende ging ik aan de slag met een hsp coach. Vandaag deel ik graag mijn ervaringen met het traject van de hsp coach!

Sceptisch

In het begin wist ik niet goed wat ik ervan moest verwachten. Ik ging er dan ook zonder verwachtingen in en liet het op me afkomen. Ik volgde een traject van 5 (of 6) weken en ik ging twee keer per week bij haar langs. Ik praat redelijk makkelijk over mijn gevoelens en gedachtes, maar dat was bij deze hsp coach dus totaal niet de bedoeling. We gingen direct aan de slag. Haar motto was: niet denken, maar voelen. De eerste keer was ik dan ook vrij sceptisch toen het vooral ging over het ‘voelen’. Ik ben zo gewend om over alles na te denken, dat het voelen enorm moeilijk was. Ik kon de eerste keren moeilijk naar binnen keren, waardoor ik lichtelijk sceptisch werd over het traject.

Effecten

Gelukkig kon ik na de derde sessie steeds beter naar binnen keren. Het was best confronterend om te zien hoe moeilijk ik bij mijn gevoel kon komen. Ik ben iemand die zo ontzettend veel nadenkt en alles analyseert. In het begin masseerde ze me en moest ik aangeven wat ik voelde. Heel erg simpel. Als ze bijvoorbeeld mijn grote teen aanraakte, moest ik zeggen wat ik voelde in mijn teen. Op deze manier leerde ik mijn gehele focus te verleggen naar mijn eigen lichaam. Dit waren voor mij heel goede, effectieve opdrachten.

Meer rust

Als er iets is wat ik heb geleerd, is het om meer rust te vinden. Wanneer ik iets kleins weer enorm groot maak in mijn hoofd, kan ik dit nu veel makkelijker relativeren. Ook als ik mezelf angstig voel, kan ik de spanning uit mijn lichaam halen (of althans voor een groot gedeelte). Dit is ook echt iets wat ik heb geleerd van de sessies. Ik dacht altijd dat mijn angsten en belemmerende gedachtes in mijn hoofd zaten. Maar dat is dus vaak niet het geval. Deze emoties en gedachtes zitten in mijn gehele lichaam. Ik kan ze niet altijd uit mijn hoofd halen, maar ik kan bijvoorbeeld mijn buik wel rustiger krijgen. En hierdoor nemen de angsten ook af. Dit is voor mij persoonlijk heel waardevol.

Werk aan de winkel

Toch heeft het mij persoonlijk niet helemaal geholpen. Ik ben nu eenmaal iemand die graag praat over mijn gedachtes. Ik wil gewoon graag weten waarom ik denk wat ik denk. En waar mijn gedachtes vandaan komen. Tijdens de cursus werd hier helemaal geen aandacht aan besteed. We zijn direct aan de slag gegaan met mindfulness en meditatie oefeningen. Ik heb hier uiteindelijk ook veel aan gehad, maar het heeft niet de kern van mijn problemen aangepakt. Conclusie: het heeft geholpen, maar er is nog werk aan de winkel. Mijn zoektocht gaat voorlopig dus nog even verder…

Heb jij ervaring met een hsp coach? Zo ja, wat vond je ervan?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram?

Volg:
Share:

3 Reacties

  1. 3 september 2021 / 10:19

    Wat fijn dat het je in ieder geval rust en nieuwe inzichten heeft gebracht, dat is een begin. Hopelijk kom je hulp van iemand anders ook bij de kern terecht!

  2. 9 september 2021 / 09:15

    Het klinkt wel als een nuttig traject waar ik ook wel baat bij zou hebben. Maar ik snap je conclusie ook goed!

  3. 22 november 2021 / 00:02

    Interessant om te lezen! Ik herken het vele nadenken ook helemaal. En ik vind het ook heel lastig om te ‘voelen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.