Op 6 deze manieren kun jij je hoofd leegmaken

hoofd leegmaken

Ken je dat gevoel? Dat je middenin een drukke werkweek zit en je even nergens anders meer aan kan denken? Je staat op met allerlei gedachtes en je gaat ermee naar bed. Dit kan enorm stressvol zijn. Je hoofd leegmaken is daarom enorm belangrijk. Het geeft je nieuwe energie, veel meer rust en daarmee ook een positievere gemoedstoestand. Dat is uiteindelijk wat we juist willen, toch? Hieronder staan daarom 5 manieren hoe jij je hoofd kunt leegmaken. Let’s get some peace!

1. Mediteren

Mediteren is misschien wel de beste manier om je hoofd leeg te maken. Als je het mediteren onder de knie hebt, kun je als het ware van een afstand naar je eigen gedachtes kijken. Je kunt je gedachtes dan zien als een losstaand iets. Echter kun je dit niet van de een op de andere dag. Het kost echt tijd en vergt training. Hoe vaker je het doet, hoe beter en langer je kunt mediteren. Maar het is zeker de moeite waard om te proberen.

2. Wandelen

Ook wandelen is een heel goede manier om je hoofd leeg te maken. Echter zit er wel verschil in de manier van wandelen. De beste manier om je hoofd leeg te maken is door therapeutisch te wandelen. De bedoeling is dat je in je eentje gaan wandelen en alles in je opneemt. Dus welke huizen zie je allemaal? Welke vogels hoor je fluiten? Zit er verschil in het geluid van de vogels die je hoort? Voel je de zon op je handen branden? Op deze manier ben je heel bewust in het hier en nu. Als je een paar details van de omgeving gemist hebt, ben je met je gedachtes ergens anders. Het is juist de bedoeling om even helemaal nergens aan te denken.

3. Journallen

Persoonlijk kan ik mijn hoofd ook echt leegmaken door mijn gedachtes op papier te zetten. Het is alsof je tegen iemand praat, maar je hoeft het er met niemand écht over te hebben. En dat vind ik persoonlijk de kracht van het schrijven. Het is een keuze of je het aan iemand laat lezen. Maar je hebt in ieder geval wel jouw verhaal kunnen vertellen. Al is het aan jezelf, de pen en het papier. Daarnaast kan het soms ook fijn zijn om je gedachtes terug te lezen.

hoofd leegmaken

4. Tekenen/schilderen

Een andere manier om je hoofd leeg te maken is schilderen of tekenen. Dit wordt ook wel mindful tekenen genoemd. In plaats van je te focussen op je gedachtes, focus je je op het papier en je omgeving. Wat zie je allemaal? Wat is de textuur van je schilder- of tekengerei? Welke vormen zie je allemaal in de ruimte? Kun je details natekenen? Bovendien is belangrijk dat je op een rustgevende, stille plek zit met zo min mogelijk tot geen afleiding. Zodat jij je helemaal kunt focussen op je kunstwerk.

5. Sporten

Sporten is niet alleen goed voor lichaam, maar ook voor de geest. Als je van sporten houdt, kan dit een heel goede manier zijn om je hoofd leeg te maken. Sporten beïnvloed de productie van je stresshormonen en kan ervoor zorgen dat je stressgevoelens afnemen. Sporten heeft dus daadwerkelijk effect op je gemoedstoestand. Bovendien komt het stofje ‘endorfine’ vrij als je sport. Dit stofje geeft je een gelukkig gevoel. Genoeg redenen om even te gaan sporten, toch?

6. Praat erover met anderen

Deze tip kun je (helaas) niet alleen uitvoeren. Soms kan het namelijk enorm helpen om je gedachtes te delen met iemand anders. Zoek hiervoor wel iemand die echt naar je wil luisteren. En niet iemand die alleen zelf wil praten of alleen wil reageren. Je kunt praten met een ouder, maar ook met een vriendin, vriend, leerkracht of psycholoog. Deze persoon kan jou helpen relativeren. Maar je wellicht ook nieuwe inzichten geven. En dat is super fijn.

Wat doe jij om je hoofd leeg te maken?

Yaika Tak
Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 4 april 2021 / 18:35

  Praten met andere, creatief bezig zijn en koken werkt voor mij zeer ontspannend! En in een goede serie of boek verdwaald raken trouwens ook.

 2. 5 april 2021 / 10:14

  Wat een fijne tips! Wandelen doe ik heel graag, maar met het koude weer beleef ik er echt geen plezier aan haha. Hopelijk wordt het gauw echt lente :p.

 3. 5 april 2021 / 22:41

  Heel belangrijk inderdaad! Ik noteer ook heel vaak alles van mij af in een notitieboekje en tijdens het lopen luister ik graag naar inspirerende podcasts. Kan ik volledig van opladen.
  Puzzelen of met de plasticine van mijn kinderen spelen helpt ook mijn gedachten leeg maken :-).

 4. 6 april 2021 / 12:41

  Sporten, creatief bezig zijn of een boek lezen helpen mij altijd mijn hoofd leeg te maken.

 5. 6 april 2021 / 12:44

  Goede tips! Even wat tijd voor mezelf helpt meestal wel. Een moment even geen werk of kinderen die iets willen 😉 Inderdaad wandelen of wat creatiefs doen dat helpt altijd wel.

 6. 19 april 2021 / 07:24

  • Wat fijn om te weten.
  Bij me lukt dat goed als ik in mijn Bullet journaal werk en er in tekende. Daarnaast werkt het voor mij goed als ik gewoon ga lopen en dat je aan nergens hoef te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.