Positieve affirmaties: zo werken ze en 25 voorbeelden

positieve affirmaties voorbeelden

Zou jij graag wat positiever in het leven staan? Of heb je veel last van pieker gedrag en onzekerheden? Of wil je jezelf gewoon wat meer verdiepen in persoonlijke ontwikkeling? Dan kunnen affirmaties wel eens dé uitkomst zijn voor jou! De afgelopen jaren is het gebruik van affirmaties enorm populair geworden. En ondanks dat de theorie (nog) niet wetenschappelijk bewezen is, hebben velen er de voordelen al van ondervonden. Ik leg je graag uit hoe affirmaties werken en welke jij het beste kunt gebruiken. Tot slot vind je onderaan het artikel nog 25 voorbeelden van positieve affirmaties waarmee jij aan de slag kunt gaan. Let’s manifest our dream life!

Wat zijn affirmaties?

Een affirmatie is simpel gezegd een krachtige zin waarmee je je brein voor de gek houdt. Een affirmatie heeft betrekking op hoe jij zou willen dat de realiteit was. Als je bijvoorbeeld heel bang bent om ziek te worden, is de bijbehorende affirmatie ‘ik ben sterk, fit en gezond‘. Maar als je bijvoorbeeld graag meer geld zou willen verdienen, kun je kiezen voor de affirmatie ‘ik voel me rijk en denk succesvolle gedachten‘. Een affirmatie is ten alle tijden positief: negatieve affirmaties bestaan niet. Affirmaties als ‘ik wil niet ziek worden‘ of ‘ik wil nooit meer arm zijn‘ zijn dus geen affirmaties. Je draait je angsten als het ware om tot iets positiefs, zodat je brein je angsten en onzekerheden positief gaat benaderen. Tot slot beginnen affirmaties altijd met ‘ik’, hoe jij je voelt staat namelijk centraal.

Hoe werken affirmaties?

Dan is nu natuurlijk de volgende grote vraag: hoe werken deze magische affirmaties? Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte. Maar met deze specifieke en krachtige gedachtes kun je je brein voor de gek houden. Je brein weet immers niet wat echt en wat niet echt is. Als je de door jouw gekozen affirmatie(s) iedere ochtend tegen jezelf zegt, gaan je hersenen hier vanzelf in geloven. En hierdoor ga je jezelf er ook naar gedragen. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. Dit klinkt heel simpel, maar de uitdaging zit hem in de herhaling. Om resultaat te ervaren moet je de affirmatie minimaal een maand lang drie keer per dag tegen jezelf uitspreken. Je hebt hier dus wel echt discipline voor nodig. Een tip is dan ook om de affirmatie(s) bijvoorbeeld aan je spiegel te hangen of in de badkamer. Hierdoor word je er dagelijks aan herinnerd.

Hoe weet je of een affirmatie bij jou past?

Maar hoe weet je nu welke affirmaties bij jou passen? Dat heeft alles te maken met jouw doelen en ontwikkelpunten, maar ook met je angsten en onzekerheden. Als je jezelf vaak onzeker voelt, dan is het belangrijk om een affirmatie omtrent ‘zelfverzekerdheid’ te gebruiken. In dat geval zou je bijvoorbeeld de affirmatie ‘ik voel mezelf zeker en ik ga altijd uit van mijn eigen kunnen‘ kunnen gebruiken. Of als je altijd bang bent dat er iets mis gaat, kun je gaan voor ‘ik ben oneindig veel sterker dan ieder obstakel op mijn pad‘. Door deze affirmaties dagelijks te herhalen, ga je er volgens de theorie écht in geloven en je hiernaar gedragen. Bedenk dus van te voren goed hoe jij je voelt en stel op basis hiervan je affirmaties af.

25 voorbeelden van positieve affirmaties

Om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan, heb ik een lijstje gemaakt met 25 voorbeelden van positieve affirmaties. Dit zijn tevens mijn favoriete affirmaties. Zelf gebruik ik er een aantal dagelijks en stem ik de rest af op mijn mood van die dag. Als ik al positief gestemd ben, dan kies ik voor een extra motiverende affirmatie. Maar als ik me juist angstig of down voel, dan kies ik voor een affirmatie die mij vertrouwen geeft.

 1. Elke dag voel ik mij fit, gezond en sterk
 2. Ik ben veel sterker dan ieder obstakel op mijn pad
 3. Ik ben helemaal vrij om het leven van mijn dromen te creëren 
 4. Mijn hoofd en hart zijn in balans
 5. Ik verdien het beste voor mijzelf
 6. Ik ben slim
 7. Ik ben altijd veilig
 8. Ik heb altijd innerlijke rust waardoor ik controle heb over mijn leven
 9. Ik vertrouw op mezelf en laat me niet gek maken door anderen 
 10. Ik start elke dag vol positieve energie 
 11. Ik denk positieve gedachte en straal dit uit naar anderen 
 12. Ik ga liefdevol met mijn lichaam om
 13. Ik ben trots op mezelf
 14. Ik accepteer mezelf zoals ik ben
 15. Ik ben goed genoeg
 16. Ik ben dankbaar voor mijn leven
 17. Ik ben een bron van succes en alles wat ik wil krijg ik voor elkaar
 18. Ik geniet van mijn innerlijke rust
 19. Ik geniet van mijn reis in plaats van de bestemming
 20. Ik laat los wat mij niet meer dient
 21. Ik kies voor positieve gedachte
 22. Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen
 23. Ik ben de liefde waard
 24. Ik geniet van mijn innerlijke rust
 25. Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid

Positieve affirmaties opschrijven

Tot slot wil ik graag een laatste tip meegeven. Naast het uitspreken van affirmaties, vind ik het persoonlijk ook altijd fijn om ze op te schrijven. Zo kan ik er vaak net wat beter over nadenken en kan ik ze doelgerichter formuleren. Ik schrijf ze zelf vaak op in een journal. Als je het moeilijk vind om deze stap te maken, kun je eerst beginnen met het 6 minuten dagboek. Dit boek helpt je op weg en helpt je ook om de affirmaties te integreren in je eigen routine. Bovendien begint het boek met een hele heldere uitleg van de theorie. Ik heb het boek zelf uitgeprobeerd (lees hier over mijn ervaringen met het 6 minuten dagboek) en het kan zeker handvaten bieden voor beginners!

Heb jij nog meer voorbeelden van positieve affirmaties?

Volg:
Share:

1 Reactie

 1. 29 maart 2023 / 18:07

  Fijn, zo’n rijtje met voorbeelden. Ik weet nooit waar ik moet beginnen of wat echt bij me past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.