Deze 7 dingen doe ik om duurzamer te leven

duurzamer leven

Een duurzamer leven. Het klinkt als een idealistische levensstijl en daarom lijkt het voor velen onbereikbaar. Want hoe doe je dat nu precies ‘duurzamer leven’? Een betere wereld begint bij jezelf. Of zoals The King of Pop zong ‘let’s start with the man in the mirror’. Het klinkt super cliché, maar het is wel waar. Om grootst te dromen, zul je kleine stappen moeten zetten. Als je denkt dat jouw handelingen geen effect hebben op het grote geheel, heb je het mis. In dit artikel wil ik je meenemen in de stappen die ik persoonlijk al neem om duurzamer te leven. Ik leef nog lang niet geheel duurzaam én dat wil ik ook niet zeggen met dit artikel. Momenteel bevind ik me middenin het proces naar een duurzamere mindset. Ik wil je zeven (kleine), concrete tips geven om je leven iets duurzamer te maken. Let’s make this world great again.

1. Afval scheiden

Om te beginnen: afval scheiden. Het spreekt wellicht voor zich, maar ik denk wel dat hier nog stappen in te maken zijn. Toen ik bijvoorbeeld net op mezelf ging wonen in een studio, had ik hier even moeite mee. Bij mijn ouders thuis hadden we verschillende afvalpakken en dat maakte het scheiden gemakkelijk. In mijn studio in de stad was dit een ander verhaal. Er staan helemaal geen afvalpakken in het complex. Dat je er wat moeite voor moet doen, maakt het zeker niet onmogelijk. Ik verzamel nu wekelijks mijn papier-, plastic- en restafval en breng dit vervolgens naar de bakken die daarvoor bedoeld zijn. Daarnaast kunnen veel producten worden hergebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld je oude telefoon opsturen naar Nowa. Deze organisatie maakt van jouw oude telefoon gouden en zilveren sieraden. Hoe tof is dat!

2. Openbaar vervoer & fietsen

Oké misschien is deze een beetje flauw, aangezien ik mijn rijbewijs nog niet gehaald heb. Toch denk ik dat zelfs als ik mijn rijbewijs heb, ik nog steeds heel veel gebruik zal maken van het openbaar vervoer. Ik vind het namelijk heerlijk dat een voertuig mij van A naar B brengt. Ik kan dan gewoon achterover hangen en lekker muziek luisteren. Wel vind ik echt dat het openbaar vervoer in Nederland veel te duur is. We zouden hierin wel een voorbeeld kunnen namen aan onze Zuiderburen.

3. Tweedehands kleding kopen

In de fashion industrie kan er nog veel veranderd en verbeterd worden. Bijna alle kleding is namelijk afkomstig uit de fast fashion industrie. Deze industrie gaat als volgt te werk: 1) een trend wordt gespot – 2) de kleding wordt ontworpen – 3) de kleding wordt gemaakt in derdewereldlanden – 4) alles wordt getransporteerd naar Europa – 5) de items worden in de winkels verkocht voor een paar tientjes. Dit hele proces duurt maar een paar maanden en soms nog korter. Dit kan natuurlijk nooit een eerlijk en duurzaam proces zijn. Toch gaan bijna alle winkels zo te werk (denk aan H&M, Zara, Boohoo, Mango en Bershka). Dit zijn inderdaad bijna alle winkels waar je kleding kunt kopen in de stad. Nu is natuurlijk de vraag: wat is het alternatief? Duurzame kleding is nog tamelijk duur én dat is momenteel voor mij (en vele andere jongvolwassenen) nog niet te betalen.

Een goed alternatief is tweedehands kleding. Deze kledingstukken zijn al in omloop en krijgen nu een tweede leven. Daardoor is het enorm duurzaam. In kringloopwinkels kun je vaak toffe items vinden. Wat ik persoonlijk een groot voordeel vind, is dat de kans heel klein is dat anderen dezelfde kleding hebben. Je bezit dus echt een uniek item. Ik kan het dan ook iedereen aanraden om een keer een vintage kilo sale te bezoeken. Hier heb ik bijvoorbeeld mijn favoriete spijkerjasje gevonden. Geen zin om je huis te verlaten? Geheel begrijpelijk. Kijk dan eens op Vinted. Dit is een app waarop mensen hun kleding verkopen.

duurzamer leven
Dit jasje heb ik ooit gekocht bij een vintage kilo sale. Ik ben er echt heel blij mee en ik heb hem heel vaak aan.

4. Duurzaam (en fair) shoppen

Naast kleding, bestaan er natuurlijk nog veel meer ‘producten’ die je duurzaam kunt kopen. Ook de prijzen van deze producten liggen iets hoger, maar ze zijn zeker niet onbetaalbaar. Onlangs schreef ik bijvoorbeeld over de verzorgingsproducten van het duurzame merk Love Beauty and Planet. Dit is een goed voorbeeld van een alternatief. Daarnaast zijn er steeds meer duurzame beauty merken, zoals Tata Harper, Bybi en Ilia Beauty. Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de kwantiteit van je aankopen. Heb je echt zoveel nodig? Of gaat er straks weer een deel de prullenbak in? Als je hier bewuster mee omgaat, is het goed voor het milieu en voor je eigen portemonnee. Win-win situatie, vind je niet?

5. Minder/geen vlees eten

Het is geen geheim dat de vleesindustrie één van de allergrootste vervuilers is van Nederland. Bovendien wordt er nog steeds weinig rekening gehouden met het welzijn van de dieren. Daarom eet ik zelf bewust veel minder vlees. Ik vind vlees persoonlijk niet enorm lekker, dus voor mij is dit niet moeilijk. Mocht je dit nu wel heel moeilijk vinden, dan kun je ervoor kiezen om ‘vlees vrije’ dagen in het leven te roepen. Op deze manier kun je toch in je behoeftes voorzien en ben je bewust bezig.

6. Educatie

Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind, is dat mensen zich bewust worden van de gevolgen van hun eigen gedrag op de wereld. Je kunt je alleen bewust worden, als je weet wat die gevolgen precies zijn. Om daarachter te komen, moet je je verdiepen in bepaalde onderwerpen. Zo kun je je verdiepen in onderwerpen als klimaatverandering, milieuvervuiling, de fast fashion industrie, de vleesindustrie, enzovoorts. Ik raad je aan te beginnen met de documentaire ‘A Life on Earth’ van niemand minder dan Sir David Attenborough. Dit was voor mij persoonlijk een echte eye-opener.

7. Delen, delen, delen

Tot slot is het van essentieel belang om het gesprek te openen over dit onderwerp. Ik wil hier dan ook graag aandacht aan besteden op deze blog en op mijn andere social media kanalen. Op bijvoorbeeld Instagram volg ik allerlei inspirerende mensen die al een gehele groene en duurzame levensstijl hebben. Ik kan namelijk nog heel veel leren op dit gebied en zij kunnen mij inspireren. Vervolgens kan ik mijn kennis weer doorgeven. Duurzaam leven gaat niet enkel en alleen over vegetarisch eten, slow fashion kopen en je afval scheiden. Je moet een duurzame mindset creëren en daarnaar leven. Ik zit momenteel midden in dit proces en ik neem jullie graag mee. To be continued….

Welke acties onderneem jij om duurzamer te leven?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram of Facebook?

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. 2 december 2020 / 20:46

  Ik doe toch eigenlijk ook al best wat. Ik scheid mijn afval, eet geen vlees, ga bijna altijd op de fiets of met het ov, ik koop zoveel mogelijk tweedehands (of fair) en ik probeer steeds meer duurzame gewoontes aan te leren.

 2. 3 december 2020 / 21:20

  Alleszins al goed bezig!

  Hier letten wij ook zeer goed op het sorteren van ons afval. Wel makkelijk natuurlijk als je een tuin met kipjes hebt, dan kan er al een hoop op de compost of bij de kippen.

  Ik wist niet dat het ov bij jullie zo duur was? Hier in België valt het inderdaad nog wel mee om met de bus te reizen, de trein vind ik dan weer wat duurder.

  Ik ben ook gek op de app van Vinted. Heel wat kinderkleding koop en verkoop ik via deze manier. Leuk dat stuks een tweede leven krijgen en je op die manier ook zeer voordelig regelmatig kan afwisselen.

 3. 3 december 2020 / 21:47

  Goed bezig! Top dat je op deze manier probeert om meer bewustheid te creëren. Ik doe al behoorlijk mijn best om duurzaam te leven, maar het kan natuurlijk altijd beter.

  • yaikatak
   Auteur
   7 december 2020 / 23:20

   Ah, goed bezig! Het feit dat je er al bewust mee bezig bent, is een grote stap in de goede richting. Ik vind bewustzijn creëeren erg belangrijk en dat is ook en van de redenen waarom ik ben begonnen met bloggen, dus bedankt voor dit mooie compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.