5 functies van Spotify die je wellicht nog niet kent

Spotify

Ik ben een muziek gekkie. Van Simon and Garfunkel tot Boef en van Nina Simone tot Ozuna. Ik luister het allemaal en geniet evenveel van hun muziek. Het ligt echt aan mijn mood welke muziek ik luister. Als ik één muziekgenre of één artiest zou moeten kiezen, zou ik niet weten wat ik zou moeten zeggen. Wat ik wel weet is dat Spotify een van mijn levensbehoeftes is geworden. Ik sta echt letterlijk op met muziek en ik ga ermee naar bed. Ik heb de app dan ook al helemaal uitgepluist en ontleed. Onlangs had ik het met vriendinnen over de functies van Spotify die ik zelf vaak gebruik én zij wisten niet dat deze bestonden. Vandaar dat ik op het idee kwam om het te delen met jullie. Wellicht ken je ze al, wellicht niet. Klaar om Spotify ultiem te gebruiken?

Offline afspelen

Ik denk niet dat Spotify blij gaat zijn dat ik deze functie met jullie ga delen. Als je ervoor kiest om je muziek offline af te spelen, kun je tegelijkertijd met meerdere personen op één account luisteren naar muziek. Mijn zus en ik doen dit al jaren, aangezien we maar studentjes waren. Zij betaalde het Videoland account en ik het Spotify account. Een voorwaarde is wel dat je alleen gedownloade muziek kunt luisteren én geen nieuwe tracks kunt opzoeken. Maar voor een busrit, treinreis of een studiesessie is dit geen probleem. Daarnaast kun je hem vervolgens weer online zetten en nieuwe tunes toevoegen aan je lijsten. Hoe krijg je dit voor elkaar? Je gaat naar instellingen. Vervolgens krijg je een scherm te zien met opties. Je kiest voor ‘afspelen’. Tot slot schuif je de functie ‘offline’ aan, zoals je kunt zien op de afbeelding hieronder.

Daily mix

Ben je alle zelfgeproduceerde lijsten even helemaal beu? Of staat al je muziek door elkaar? Spotify heeft de zaakjes voor jou geordend. In de Daily Mix lijsten heeft de app nummers die jij vaak luistert per genre verzameld én in één lijst gezet. Je hebt, als het goed is, vijf Daily Mix lijsten. Bij mij staat Daily Mix 1 bijvoorbeeld vol met Chivv, Boef, Broederliefde en Jonna Fraser. Terwijl Daily Mix 4, zoals je hieronder kunt zien, vol staat met singer-songwriter nummers. Het leuke van deze functie is dat de lijsten iedere dag veranderen. Je kunt deze lijsten vinden onder het kopje ‘gemaakt voor jou’.

New Release Radar

Op zoek naar nieuwe muziek, maar je weet niet waar je moet beginnen met zoeken? Spotify just solved your problem. Iedere week wordt de lijst ‘New Music Friday’ up to date gemaakt door alle tunes die uitgekomen zijn toe te voegen aan deze lijst. Dit is echter een algemene lijst. De bekendste artiesten staan vaak bovenaan. Naast deze lijst, heeft Spotify ook zo’n lijst gemaakt speciaal voor jou. Deze lijst heet ‘New Release Radar’. Spotify kijkt hierbij naar welke artiesten jij vaak luistert en welke artiesten vaak in jouw lijsten voorkomen. Vervolgens kijkt de app naar welke van deze artiesten nieuwe muziek uitgebracht hebben én deze verzamelen ze in een gepersonaliseerde lijst. Hierdoor ben je altijd op de hoogte van alle nieuwe nummers van je favoriete artiesten. Iedere vrijdag om 00:00 uur wordt hij geüpdatet. Ook deze lijst kun je vinden onder het kopje ‘gemaakt voor jou’.

Discover Weekly

Deze lijst is een vergelijkbare lijst met die van hierboven. In de Weekly Discover lijst staan niet de artiesten waar jij vaak naar luistert, maar juist de artiesten die jij misschien nog niet kent. Luister je vaak naar rap? Dan zoekt de app rappers die niet vaak of helemaal niet voorkomen in jouw lijsten. Op deze manier vind je gemakkelijk nieuwe muziek én nieuwe artiesten. Ik bekijk hem persoonlijk iedere week. Op deze manier blijft mijn muzikale archief op Spotify groeien. Deze lijst kun je wederom vinden bij ‘speciaal voor jou’.

Hitlijsten per land

Wellicht ken je de lijst ‘Top 50 Netherlands‘. Hierin staan de nummers uit de top 50 van Nederland van dat moment. Wat je misschien nog niet wist is dat je niet alleen de top 50 van Nederland kunt zien, maar van alle landen waar de Spotify app van dienst is. Ik ben bijvoorbeeld echt een Latin lover én ik houd de hitlijsten van Spanje, Colombia en Chili dan ook nauwlettend in de gaten. Op deze manier ben ik altijd op de hoogte van de nieuwste Latin songs. Daarnaast heb je ook nog een ‘Viral 50‘ afspeellijst per land. Hierin staan de nummers die veel gestreamd worden, maar net niet in de top 50 belanden. Vaak zijn dit nummers van opkomende artiesten. Ook erg leuk om hier even rond te neuzen.

Kende jij deze functies van Spotify al?

Liefs, Yaika

Foto credits: Photo by Sara Kurfeß on Unsplash

Volg:
Share:

4 Reacties

  1. 21 juli 2020 / 12:50

    oh ik wist er twee nog niet, die ga ik gelijke ventjes ontdekken!

  2. 22 juli 2020 / 14:30

    Wat handig om te weten! Hier ga ik dan ook zeker gebruik van maken!

  3. 23 juli 2020 / 20:54

    Ik heb geen Spotify abonnement maar leef net als jij met muziek. Ik wist niet dat spotify ook offline kan, goede tip. Het zal er misschien nog eens van komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.