Update over mijn leven #1: alles gaat even mis

scriptie

Poh, wat een dagen heb ik achter de rug. De ergste nachtmerrie van iedere afstudeerder is werkelijkheid geworden: een gecrashte laptop. Ja, je leest het goed. Afgelopen weekend had ik mezelf opgesloten in mijn studio om flink wat meters te maken met mijn scriptie. Ik moet hem namelijk 10 augustus inleveren. Toen ik zaterdagnacht nog even een laatste check wilde doen, kreeg ik hem ineens niet meer aan. Er verscheen een bestandje met een vraagteken op het beeldscherm van mijn Macbook. Ik probeerde het te fixen, maar ik was zo moe. Ik zou er de volgende dag wel even naar kijken én het zal allemaal wel meevallen. Well that turned out different.

Bye, bye scriptie

Als ik het probleem op wilde lossen, stond er dat ik mijn schijven moest wissen. Normaal gesproken is dat geen probleem, maar aangezien mijn gehele scriptie erop stond, is dit een heel groot probleem. Ik ging maandagochtend meteen naar de ICT-winkel in het dorp (ik was zondag teruggegaan naar mijn ouders). Deze konden niks voor mij betekenen, omdat zij niet met Apple werken. Dinsdag bezocht ik vol goede moed de Apple store. Na dertig minuten proberen en proberen, werd er geconcludeerd dat écht alles verwijderd moest worden om mijn laptop überhaupt nog aan de praat te krijgen. De grond zakte even onder mijn voeten weg. Ik had gelukkig de week ervoor het onderzoeksrapport naar mezelf gemaild. Ik weet nog dat ik toen ineens een ingeving kreeg dat ik het even moest mailen naar mezelf. Alsof het leven me vertelde: mail het, want het gaat mis. Toch is er ook veel werk verloren gegaan.

De Apple store zou mijn laptop opschonen en het besturingssysteem opnieuw installeren. Om 17:30 uur belde de winkel mij op met nog slechter nieuws: mijn laptop deed het helemaal niet meer. Ze zouden hem op kunnen sturen, maar dan zou ik hem sowieso een paar weken kwijt zijn. Ik heb hem bij de Mediamarkt gekocht, dus ik wilde eerst kijken of zij hem misschien konden maken in de hoop dat het nog in de garantieperiode valt. Een laptop moet minstens drie jaar meegaan bij de Mediamarkt én zij konden hem gelukkig opsturen en zij gaan kijken of ze hem nog kunnen maken. Ik heb voor zolang de laptop van mijn mama te leen gekregen, zodat ik mijn scriptie af kan maken. Eerst was ik alleen maar bezig met het behouden van mijn bestanden, maar ik ben nu allang blij dat mijn laptop het wellicht overleeft. What. A. Begin. Of. The. Week.

Mindset is key

Balen, verwerken en weer doorgaan. Tot mijn eigen verbazing ben ik zeer rustig onder de omstandigheden. Wellicht komt het doordat ik het bestand anderhalve week geleden nog naar mezelf gemaild heb. Maar ik weet zeker dat de oude ik hier één groot drama van gemaakt had. Ik heb zelfs nog niet eens om gehuild. En ja, dat is een gehele prestatie voor mij (ik ben een pisces, dus lekker emo haha). Maandagnacht kon ik er wel wat slechter door slapen, maar ik kreeg geen paniekaanval. Ik heb de gehele situatie kunnen relativeren. Ja, het is fucked up. Maar ik zal door moeten. Ik zal nog harder moeten werken om de schade in te halen. Er is simpelweg ook geen tijd voor zelfmedelijden. Ik vraag mezelf dan ook niet af ‘waarom dit mij nou weer overkomt’. It did en nu moeten we daarop anticiperen. That’s life.

Een dag niet geblogd, is een dag niet geleefd

Bloggen is zo’n onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine. Het voelt heel gek als ik dit niet kan doen. Ik ben in mijn hoofd altijd bezig met het bedenken van nieuwe artikelen en concepten. Het gaf me een bekneld gevoel dat ik een paar dagen even niet de mogelijkheid had om achter mijn laptop te kruipen om een nieuw artikel in elkaar te zetten. Het is echt mijn uitlaatklep geworden. Ik vind het dan ook zo fijn dat ik het bloggen uitgevonden heb voor mezelf. Het geeft me rust, ik kan ‘mijn verhaal kwijt’ en ik kan mijn creativiteit uiten.

Hebben jullie ook ooit zoiets meegemaakt én hoe gingen jullie hiermee om?

Liefs, Yaika

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 17 juli 2020 / 15:56

  Jeetje wat een tegenslag. Een scriptie schrijven is al stressvol en dan gebeurd er ook nog zoiets! Gelukkig dat je hem nog naar je zelf gemaild hebt… Hopelijk kan je nog de motivatie vinden om er verder aan te werken. Heel veel succes!

  • yaikatak
   Auteur
   19 juli 2020 / 19:07

   Bedankt! Het was zeker een tegenslag. Het zal een spannende periode worden, maar het komt vast goed!

 2. 18 juli 2020 / 15:13

  Ik was wellicht helemaal in huilen uitgebarsten. Al mijn foto’s staan ‘veilig’ op een externe harde schijf, maar ik zou ik weet niet wat doen mocht ik die verliezen door brand, diefstal, .. Gelukkig heb jij wel nog een oplossing en kan je nu verder. Heel veel succes!

  • yaikatak
   Auteur
   19 juli 2020 / 19:10

   Bedankt! Gelukkig heb ik al mijn foto’s in iCloud staan, dus deze ben ik niet kwijt. Maar voor de rest ben ik wel alles kwijt: huurovereenkomsten, CV’s, schoolopdrachten én mijn scriptie :(. Heel slim dat je alles op een externe harde schijf hebt staan, kon ik maar hetzelfde zeggen haha.

 3. 19 juli 2020 / 17:15

  Jeetje, deze is echt balen… Hoppe kunnen ze hem weer maken. Hier vlede maand is mijn laptop helaas ook stuk, hij wil gewoon niet meer aan gaan. Gelukkig kan een vriend van mr alles rede wat der op sta van foto’s. Daarmee doe ik alles via mijn mobiel.

  • yaikatak
   Auteur
   19 juli 2020 / 19:12

   Hi Heidi, ja zeg dat wel zeg… Ik hoop ook echt dat ze hem nog kunnen maken, anders wordt het een duur grapje. Ik had precies hetzelfde, hij ging gewoon ineens niet meer aan. Wat fijn dat je zo’n vriend hebt, had ik die ook maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.