5 tips om slaapproblemen te verhelpen zonder medicatie

Slaapproblemen

Ken je dit? Je wilt een keer vroeg gaan slapen, maar je slaagt er maar niet in om daadwerkelijk in slaap te vallen. Het wordt 23:00 uur, 00:00 uur, 01:00 uur, 02:00 uur… Je raakt een beetje in paniek, want je wilde zo vroeg gaan slapen, maar het wil maar niet lukken. Je begint in paniek te raken, want je hebt morgen een drukke dag voor de boeg. Well, I know all about it. Slaapproblemen zijn één van de ergste dingen die je maar kunt hebben. Ik kan het weten, aangezien ik er zelf ook mee geworsteld heb. Ik heb destijds allerlei huis-tuin-en-keukentips geprobeerd om mijn slaapproblemen te verhelpen. Deze wil ik graag met jullie delen, aangezien ik altijd rustig werd van deze tricks. Let’s get some sleep!

Disclaimer: Ik ben geen dokter en ik studeer geen geneeskunde. In dit artikel beschrijf ik alleen de dingen die ik zelf heb gedaan om (de stress rondom) mijn slaapproblemen te verhelpen. Geen garantie op succes, maar zeker het proberen waard.

Persoonlijke ervaring met slaapproblemen

Zoals ik hierboven vertel, heb ik zelf ook met slaapproblemen geworsteld. Ik had persoonlijk altijd last van slaapproblemen in de nacht vóór ik iets belangrijks te doen had. Het begon in de nacht voor mijn havo eindexamen geschiedenis. Vervolgens ontwikkelde dit verder en kreeg ik slaapproblemen. Morgen een tentamen? Dat wordt niet slapen vannacht. Morgen beginnen bij een nieuwe werkgever? Naha, we doen geen oog dicht. Hierbij kwam vaak ook veel stress en paniek kijken. Super vermoeiend, want het was iets wat in mijn hoofd zat en ik kreeg het er maar niet uit. Tegenwoordig kan ik dingen relativeren en is de paniek die erbij komt kijken verdwenen. Toch heb ik er soms nog last van én dan helpen onderstaande 5 dingen enorm.

1. Slaapritme opbouwen (én geen naps nemen)

Over het algemeen heb ik een slecht slaapritme. Ik ben een nachtmens in hart en nieren met een groot ochtendhumeur. Het liefst sla ik de ochtend helemaal over, maar helaas is het leven in Nederland ingericht van 08:00 tot 18:00 uur. Mijn ritme (als ik geen verplichtingen heb) ziet er als volgt uit: laat gaan slapen – vroeg wakker – ’s middags een dutje doen – weer laat gaan slapen. De naps zorgen er voor dat ik iedere nacht weer laat ga slapen. Het is een vicieuze cirkel, welke moeilijk te doorbreken is. Als je ineens wel vroeg uit bed moet, is dit slaapritme heel ongezond. Je lichaam is namelijk niet gewend om op dit soort tijden wakker te worden en op te staan. Ook val je niet ineens eerder in slaap. Als je gewend bent om iedere nacht tussen 02:30 en 03:00 uur te gaan slapen, val je niet ineens om 22:00 uur in slaap. Dit brengt extra zorgen en stress met zich mee. Zorg daarom dat je een steady slaapritme hebt.

2. Slaapthee

Zelf dronk ik destijds altijd een kop met ‘slaapthee‘ voor het slapen gaan. Deze thee bevat kalmerende middelen, zoals lavendel, kamille en citroenmelisse. De thee heeft een lekkere smaak. De geur is daarentegen een stuk minder. In mijn studentenhuis in Tilburg mocht hij toen ook niet meer in voorraadkast staan, aangezien de gehele kast ernaar rook haha. Slaapthee kun je gewoon kopen bij de grote supermarktketens. Voorheen kocht ik de thee altijd van Pickwick, echter zag ik deze afgelopen week niet in de schappen staan. Ik heb de thee nu van Clipper gekocht én ik ben hier zeer tevreden over. Deze thee is ook nog eens fairtrade, dus dat is dubbele winst!

thee slaapproblemen

3. Geen telefoon, tv of laptop

Dit vond ik persoonlijk een heel moeilijke, aangezien dit mijn relaxmomentjes zijn. Ik vind het heerlijk om Youtube videos te kijken, een artikel te schrijven of nog even snel een nieuwsberichtje te lezen op mijn telefoon. Toch schijnt het echt te helpen om voor het slapen niet naar een scherm te kijken. Dit komt door het stofje melatonine. Melatonine is een stofje wat je lichaam aanmaakt om moe te worden. Je lichaam maakt het stofje aan wanneer het buiten donker wordt. Ook verlaagt het je hartslag en lichaamstemperatuur, waardoor je dus slaperig en moe wordt. Er zijn mensen die beweren dat je lichaam minder melatonine aanmaakt als je voor het slapengaan naar je telefoon-, tv- of computerscherm kijkt. Dit komt volgens hen door het blauwlicht wat de schermen uitstralen. Het RIVM heeft hier onderzoek naar gedaan, maar konden de hypothese helaas noch bevestigen, noch ontkrachten. Wat wel een feit is, is dat licht grote invloed heeft op jouw biologische klok. Door licht weet jouw lichaam welk dagdeel het is en wanneer het zou moeten slapen. Dit was voor mij destijds reden genoeg om het uit te proberen, hoe lastig ik het ook vond.

4. Warm bad en muziek

Ik kan zelf enorm genieten van een warm bad. Ik kom hier helemaal tot rust en dit is voor mij een ultiem ontspanmoment. Dit is belangrijk om te doen, voordat je wilt gaan slapen. Hierdoor haal je de stress uit je lichaam. Daarnaast word ik persoonlijk ook enorm rustig door het luisteren van muziek. Vaak voordat ik ga slapen luister ik nog een paar nummers. Houd je niet van muziek? Geen probleem! Een ontspanmoment kan voor iedereen verschillend zijn. Misschien word jij wel rustig van het lezen van een boek of van het opruimen van je kamer. Kies in ieder geval iets uit om te doen waar jij rustig van wordt, zodat je niet met een vol en stressvol hoofd naar bed gaat.

slaapproblemen
Bron

5. Lavendel geuren

Jarenlang werd het al geroepen, maar pas sinds 2018 is het wetenschappelijk bewezen dat lavendel een rustgevend gevoel geeft aan de mens. De Japanse universiteit Kagoshima deed hier onderzoek naar. De plant zelf maakt je niet rustig, maar het is de geur van lavendel die voor een kalmerend effect zorgt. De geur geeft namelijk signalen af aan je hersenen waar je rustig van wordt. Dit was ideaal voor mij, aangezien ik soms al gestresst naar bed ging, omdat ik bang was dat ik wéér niet zou kunnen slapen.

Extra tips tegen slaapproblemen

Hierboven staan de 5 belangrijkste tips om (de stress rondom) slaapproblemen te verhelpen. Misschien zit het tussen mijn oren, misschien ook niet. Voor mij helpt het in ieder geval. Heb je ernstige slaapproblemen die aanhouden? Neem dan contact op met je huisarts. Daarnaast verkoopt het Kruidvat ook allerlei slaappillen, zoals melatonine pilletjes (deze zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt). Zelf ben ik hier geen voorstander van. Ik zie vaak om heen dat mensen niet meer zonder deze pilletjes kunnen slapen én dat vind ik best een beetje eng. Maar dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

Heb jij wel eens slaapproblemen gehad?

Liefs, Yaika

Volg:
Share:

5 Reacties

 1. 7 juli 2020 / 13:25

  Goede tips! Voor mij helpt het om altijd ongeveer dezelfde routine aan te houden. En proberen om weer rust in je hoofd te krijgen na een drukke dag!

  • yaikatak
   Auteur
   11 juli 2020 / 01:09

   Dat zijn inderdaad ook twee heel goede tips, bedankt! Regelmaat is erg belangrijk als je een gezond slaapritme op wilt bouwen.

  • Marijke
   11 februari 2021 / 18:45

   Hoi, net als jij slaap ik al m,’n hele leven slecht, heel oppervlakkig en met korte stukjes. Slecht inslapen en vaak snachts lange tijd wakker liggen hoort bij mij.
   Toch beinvloed het je humeur en vooral je energie level.
   Maar al je tips dragen echt wel bij aan een betere slaap.
   Maar melatonine is een lichaamseigen stofje wat je niet kan vergelijken met een slaappil. Gebruik ervan met mate is denk ik prima
   Tenslotte is slapen beter dan wakker liggen.

 2. 12 juli 2020 / 10:25

  Hmm! Ik ben nog steeds aan het struggelen met mijn slaap. Ben een enorm lichte slaper waardoor ik vaak ook wakker word in de nacht. Misschien moet ik die thee eens proberen.

  Dank voor de handige tips! <3

  Liefs
  X

 3. 4 oktober 2020 / 19:43

  Fijne tips! Ik slaap zelf erg licht en heb een snurkende vriend, dus oordopjes zijn voor mij écht een uitkomst.
  En als ik toch in paniek raak helpt het voor mij om even uit bed te gaan en een paar bladzijden te lezen of een ASMR video aan te zetten (met blauw-filter aan natuurlijk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.