Motivatie problemen? Deze 7 tips verhogen jouw motivatie

motivatie tips

Gezonder eten, tentamens behalen, fitter worden of je eigen bedrijfje starten. Wij, mensen, bedenken continu nieuwe doelen en uitdagingen voor onszelf. Het begint altijd met goede intenties en ideeën. Het begin verloopt dan ook voorspoedig, maar een goed begin is maar de helft. In de periode na het begin, wordt het lastiger om door te zetten. Motivatiegebrek is vaak de grote boosdoener. Het is fijn als je ergens intrinsieke motivatie voor hebt, maar vaak neemt de extrinsieke motivatie de overhand. Als je je doelen dan niet (snel genoeg) behaalt, kun je wel eens de handdoek in de ring gooien. Dit willen we graag voorkomen. Daarom deel ik vandaag 7 denk-tips om je motivatie weer op peil te krijgen. Dit zijn dé dingen waar je aan moet denken, als je motivatie even helemaal weg is.

1. Bedenk waarom je bent begonnen

Een doel komt niet zomaar uit de lucht vallen. Je hebt er vaak al heel lang over nagedacht én gefantaseerd over het behalen van het doel. Je hebt voor jezelf meerdere beweegredenen bedacht waarom je dit precies wilt gaan doen. Een tip is om voor jezelf aan het begin van het proces op te schrijven waarom je begonnen bent. Stel jezelf de vraag: wat zijn de redenen waarom ik dit doel zo graag wil behalen? Denk ook verder dan alleen maar in materialistische dingen (dus i.p.v. vijf kilo eraf, wil ik mezelf fitter voelen). Wat wil jij als persoon graag anders zien in jezelf?

2. Houdt je oog op het einddoel

Verlies je einddoel nooit uit het oog. Een tip om je einddoel niet kwijt te raken, is om het te visualiseren. Maak bijvoorbeeld een collage met allerlei afbeeldingen die jij associeert met het einddoel. Hang deze vervolgens op een plek waar jij vaak naartoe kijkt (bijvoorbeeld boven de spiegel). Blijf jezelf herhaaldelijk herinneren aan het einddoel.

3. Maak kleine doelen die leiden naar het grote doel

Het behalen van een groot doel, kan soms onmogelijk lijken. Daarom is het belangrijk om het einddoel op te delen in kleine doelen. Hoe kleiner, hoe beter. Hierdoor wordt het overzichtelijk en worden je doelen haalbaar. Doordat je het proces nu kunt overzien, krijg je meer motivatie. Je kunt je tussendoelen goed in beeld krijgen door een (online) mindmap te maken. In het midden van je blad schrijf je jouw einddoel. Hier omheen kun je alle stappen schrijven, die jij moet doorlopen om het einddoel te halen.

motivatie tips
Photo by Nikita Kachanovsky on Unsplash

4. Vier het behalen van tussendoelen

Als je zo’n klein doel behaald hebt, is het belangrijk dat je hier ook bij stilstaat en dit viert. Je moet het niet zien als iets vanzelfsprekend, aangezien het bijzonder is dat je zover gekomen bent. Nu hoef je natuurlijk niet een heel feest te geven, maar je kunt jezelf wel even in de watten leggen. Gun jezelf iets lekkers te eten, een ontspannende avond Netflix of een fashion item wat je graag wilde kopen.

5. Kijk achterom (ja, dit keer wel)

Normaal zeggen we kijk alleen vooruit én kijk niet achterom. Soms kan het juist wel heel motiverend werken om even terug te kijken. Vaak realiseer je dan hoeveel stappen je al gezet hebt. Hier moet je ook echt trots op zijn. Hopelijk geeft dit voldoende energie om door te gaan en je weg voort te zetten.

6. Accepteer tegenslagen

De weg naar succes verloopt nooit zonder tegenslagen. Een tegenslag kan veel effect hebben op je motivatie. Bereidt je daarom mentaal voor op deze tegenslagen. Zo kun je bijvoorbeeld van te voren al een lijstje maken met eventuele tegenslagen. Doordat je over de eventuele tegenslagen nagedacht hebt, kun je deze zelfs misschien voorkomen. Ook ben je er op deze manier mentaal beter op voorbereid. Bovendien is het ook maar net hoe jij naar situatie kijkt. Je kunt een tegenslag zien als iets heel negatiefs, maar je kunt er ook naar kijken als een uitdaging. Je mindset is uiteindelijk bepalend.

7. Heb geduld

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste van dit rijtje met motivatie tips. Gun en geef jezelf de tijd. Als iets niet snel genoeg naar je wens gaat, betekent dat niet dat het niet gelukt is of dat je gefaald hebt. Wat nu niet is, gaat nog komen. Ik geloof erin dat je alles kunt bereiken, maar daarvoor zul je hard moeten werken. Ook zul je consequent moeten blijven werken aan je doelen. En geef vooral nooit, you got this!

Heb jij nog motivatie verhogende tips?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram of Facebook? | Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 5 januari 2021 / 22:42

    Hahaha herkenbaar. 1 januari vol goede moed gestart om wat te letten op mijn voeding en nu 5 dagen verder was ik alweer overstag voor dat Mignonetje in mijn kast :-). Nu zoals je aangeeft, we accepteren een tegenslagje.
    Mijn grootste doel is om een bijberoep te halen uit mijn blog dit jaar dus ik hoop dat ik eind 2021 kan zeggen, I made it 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.