Selma: De belangwekkende film over de strijd om stemrecht

Selma

Afgelopen weekend heb ik voor de tweede keer de film Selma gekeken. Een paar jaar geleden heb ik hem voor het eerst gezien en ik ben hem nooit meer vergeten. Hij heeft toen ontzettend veel indruk gemaakt op mij als 16-jarig meisje. Nu moet ik zeggen dat maatschappelijke issues mij altijd heel erg aanspreken. Selma is een emotionele, waargebeurde en belangwekkende film over de strijd om stemrecht voor Afro-Amerikanen in het Zuiden van Amerika in 1965. Ja, 1965. Dit is dus, sadly enough, helemaal niet lang geleden. Wil jij weten waar Selma over gaat en waarom het zo belangrijk is dat deze film bekeken wordt? Continue reading..

Martin Luther King

De hoofdpersoon is Martin Luther King. Veel zullen hem al kennen, maar voor degene die hem niet kennen: Martin Luther King was een predikant die opkwam voor de rechten van Afro-Amerikanen in Amerika in de jaren 50 en 60. Hij deed door middel van vreedzaam protesten. Tijdens deze protesten werd dus helemaal geen geweld gebruikt. King deed dit natuurlijk niet alleen. Hij was een van de belangrijkste leden van de Afro-Amerikaanse Burgerrechtenbeweging. Ook wel de Civil Rights Movement genoemd. Dit leverde hem in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede op.

The South

Na de afschaffing van de slavernij in 1865 was er geen sprake van emancipatie van Afro-Amerikanen. Hoe graag de zwarte bevolking dit ook wilde, ze kregen geen kans. En al helemaal niet in het Zuiden van Amerika. Het verschil met het Noorden van Amerika was dat het Noorden al bezig was met de industriële revolutie, terwijl er in het Zuiden nog werd geleefd van de landbouw. In die tijd werden mensen van kleur enkel gezien als slaven en zij deden al het werk in de landbouw. Na de burgeroorlog was de slavernij dan wel ‘afgeschaft’, maar het was voor de Afro-Amerikanen bijna niet leefbaar in het Zuiden.

Er was in de jaren na de afschaffing van de slavernij sprake van heftig racisme. Er zijn veel Afro-Amerikanen vermoord en gelyncht door bijvoorbeeld de Klu Klux Klan. Ze werden afgeschilderd als dieven, moordenaars en verkrachters. Daarnaast was het onmogelijk om aan een baan te komen, mochten ze niet in bepaalde gebouwen komen en mochten velen niet naar de stembus. We praten hier over een periode van minder dan 100 jaar geleden.

Right To Vote

Martin Luther King heeft samen met zijn Civil Rights Movement meerdere protestacties opgezet. Zo hebben ze een mars naar Washington georganiseerd en meerdere bussen geboycot. De protesten waren een echte media hype. Doordat de Civil Right Movement met de media speelde, kregen ze veel aanhangers en support. Hierdoor kregen zij ook politieke macht. In de film Selma strijdt King voor stemrecht. Op papier mocht iedereen stemmen, maar in het Zuiden ging dit net even anders. Het Zuiden had aparte, vage regels, waarmee zij Afro-Amerikanen hun stemrecht konden ontzeggen. Daarnaast terroriseerde de bevolking de stembussen, zodat ze niet eens in de buurt durfde te komen van een stemhokje. King en zijn Civil Right Movement vonden Selma de perfecte plek voor het protest.

Selma

Waarom was Selma dé plek voor een opstand? In Selma was 50% van de bevolking zwart. Bijna geen een inwoner van Selma mocht naar stembus. Om te testen of Selma de juiste plek was, betrad King een ‘white-only’ hotel. Hij kreeg meteen een rechtste midden in zijn gezicht van een Zuiderling. Toen wist hij dat dit de plek zou zijn. King had ondertussen zoveel politieke macht, dat hij regelmatig contact had met de president van Amerika. De predikant was namelijk een invloedrijke man. De groep bleef vreedzaam protesteren in Selma, tegen de zin van veel witte Amerikanen in. Toen de president het geen prioriteit vond om stemrecht toe te kennen aan Afro-Amerikanen in het Zuiden, besloot de Civil Right Movement een mars te organiseren van Selma naar Montgomery. Dit was een protest met grote risico’s.

Trailer

De film geeft je een kijkje in het leven van de Afro-Amerikaan de jaren 60. Ben jij benieuwd naar de film? Dan heb ik goed nieuws! Selma staat namelijk gewoon op videoland. Hieronder kun je de trailer alvast bekijken.

Veel kijk plezier wil ik niet echt zeggen, want daarvoor is de film te heftig. Maar het is zo belangrijk dat films zoals deze bekeken worden. We mogen nooit, echt nooit nooit vergeten wat is er gebeurd in het verleden. Het leed leeft voort en daar kan nooit meer iets aan veranderd worden. Wat we wel kunnen veranderen is de toekomst. Racisme is nog steeds een groot issue in onze samenleving. De pijn die racisme met zich meebrengt, is gebaseerd op een heel nare donkere geschiedenis. Selma laat je op een harde en confronterende manier zien waar die pijn vandaan komt.

“Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.”

Let that sink in.

Liefs, Yaika

Photo by History in HD on Unsplash | Benieuwd naar mijn favoriete Netflix series van dit moment? Lees het hier.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *