Selma: De belangwekkende film over de strijd om stemrecht

Selma

Afgelopen weekend heb ik voor de tweede keer de film Selma gekeken. Een paar jaar geleden heb ik hem voor het eerst gezien en ik ben hem nooit meer vergeten. Hij heeft toen ontzettend veel indruk gemaakt op mij als 16-jarig meisje. Nu moet ik zeggen dat maatschappelijke issues mij altijd heel erg aanspreken. Selma is een emotionele, waargebeurde en belangwekkende film over de strijd om stemrecht voor Afro-Amerikanen in het Zuiden van Amerika in 1965. Ja, 1965. Dit is dus, sadly enough, helemaal niet lang geleden. Wil jij weten waar Selma over gaat en waarom het zo belangrijk is dat deze film bekeken wordt? Continue reading..

Martin Luther King

De hoofdpersoon is Martin Luther King. Veel zullen hem al kennen, maar voor degene die hem niet kennen: Martin Luther King was een predikant die opkwam voor de rechten van Afro-Amerikanen in Amerika in de jaren 50 en 60. Hij deed door middel van vreedzaam protesten. Tijdens deze protesten werd dus helemaal geen geweld gebruikt. King deed dit natuurlijk niet alleen. Hij was een van de belangrijkste leden van de Afro-Amerikaanse Burgerrechtenbeweging. Ook wel de Civil Rights Movement genoemd. Dit leverde hem in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede op.

The South

In Amerika hadden vooral Amerikanen uit het Zuiden een probleem met Afro-Amerikanen. Na de afschaffing van de slavernij in 1865 verliep de emancipatie van Black Americans in het Noorden veel soepeler dan in het Zuiden. In het Noorden hadden ze namelijk veel fabrieken en hadden ze slaven niet nodig om de economie draaiende te houden. In het Zuiden draaide de hele samenleving op slaven. Ze leefden daar nog van de landbouw én op de plantages werkten de slaven. Toen slavernij dus verboden werd in 1865 waren de Zuiderlingen woedend. De slavernij was dan wel ‘afgeschaft’, maar het was voor de Afro-Amerikanen bijna niet leefbaar in het Zuiden.

Er was in de jaren na de afschaffing van de slavernij sprake van heftig racisme. Er zijn veel Afro-Amerikanen vermoord en gelyncht door bijvoorbeeld de Klu Klux Klan. Ze werden afgeschilderd als dieven, moordenaars en verkrachters. Daarnaast was het onmogelijk om aan een baan te komen, mochten ze niet in bepaalde gebouwen komen en mochten velen niet naar de stembus. We praten hier over een periode van minder dan 100 jaar geleden.

Right To Vote

Martin Luther King heeft samen met zijn Civil Rights Movement meerdere protestacties opgezet. Zo hebben ze een mars naar Washington georganiseerd en meerdere bussen geboycot. De protesten waren een echte media hype. Doordat de Civil Right Movement met de media speelde, kregen ze veel aanhangers en support. Hierdoor kregen zij ook politieke macht. In de film Selma strijdt King voor stemrecht. Op papier mocht iedereen stemmen, maar in het Zuiden hadden ze regels, waardoor zij Afro-Amerikanen het stemrecht mochten ontzeggen. Daarnaast terroriseerde de bevolking de stembussen, zodat ze niet eens in de buurt durfde te komen van een stemhokje. King en zijn Civil Right Movement vonden Selma de perfecte plek voor het protest.

Selma

Waarom was Selma dé plek voor een opstand? In Selma was 50% van de bevolking zwart. Bijna geen een inwoner van Selma mocht naar stembus. Om te testen of Selma de juiste plek was, betrad King een ‘white-only’ hotel. Hij kreeg meteen een rechtste midden in zijn gezicht van een Zuiderling. Toen wist hij dat dit de plek zou zijn. King had ondertussen zoveel politieke macht, dat hij regelmatig contact had met de president van Amerika. De predikant was namelijk een invloedrijke man. De groep bleef vreedzaam protesteren in Selma, tegen veel witte Amerikanen hun zin in. Toen de president het geen prioriteit vond om stemrecht toe te kennen aan Afro-Amerikanen in het Zuiden, besloot de Civil Right Movement een mars te organiseren van Selma naar Montgomery. Dit was een protest met grote risico’s. De mars is de leidraad van het verhaal en de hele film draait hieromheen.

Trailer

De film geeft je een kijkje in het leven van de Afro-Amerikaan de jaren 60. Ben jij benieuwd naar de film? Dan heb ik goed nieuws! Selma staat namelijk gewoon op videoland. Hieronder kun je de trailer alvast bekijken.

Veel kijk plezier wil ik niet echt zeggen, want daarvoor is de film te heftig. Maar het is zo belangrijk dat films zoals deze bekeken worden. We mogen nooit, echt nooit nooit vergeten wat is er gebeurd in het verleden. Het leed leeft voort en daar kan nooit meer iets aan veranderd worden. Wat we wel kunnen veranderen is de toekomst. Racisme is nog steeds een groot issue in onze samenleving. Iedereen mag natuurlijk zijn eigen mening hebben, maar de pijn die racisme met zich meebrengt, is gebaseerd op een heel nare donkere geschiedenis. Selma laat je op een harde en confronterende manier zien waar die pijn vandaan komt. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar het zou al zoveel beter zijn als we een klein beetje begrip, empathie en misschien zelfs een héél héél klein beetje liefde hebben voor elkaar.

“Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.”

Let that sink in.

Liefs, Yaika

Photo by History in HD on Unsplash | Benieuwd naar mijn favoriete Netflix series van dit moment? Lees het hier.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *