Zomervakantie in Nederland? Dit kun je allemaal doen!

zomervakantie in nederland

Yes, het is eindelijk zover. De zomervakantie is begonnen en iedereen geniet van zijn dikverdiende vakantiedagen. Helaas gaan de prijzen momenteel door het dak en zijn Schiphol en Eindhoven Airport overvol. Nee, op vakantie gaan anno 2022 is niet meteen een succes. Maar wie zegt dat je per se naar het buitenland moet gaan? Nederland zit bomvol leuke plekken én er is meer dan genoeg te doen in eigen land. Lees hieronder 7 leuke dingen die je kunt doen in de zomervakantie in Nederland!

1. Beachday

We hebben deze zomer enorm geluk. Het weer is namelijk heerlijk en wat mij betreft zelfs aan de warme kant. Waar we in Nederland toevallig wel mee gezegend zijn, is een heerlijke kust. De perfecte plek waar je de verkoeling kunt opzoeken. Bovendien hoeft dit helemaal niet zo veel geld te kosten. Eigen broodjes mee, koelbox in de achterbak en op naar het strand. Mijn favoriete strand is de Vrouwenpolder in Zeeland. Ook vind ik het strand bij Domburg heel leuk. Hier kun je ook meteen het stadje erbij bezoeken voor het ultieme vakantiegevoel in eigen land.

2. Pretparken

Nederland heeft een aantal leuke pretparken die je kunt bezoeken in de zomervakantie. Mijn favoriete pretpark is natuurlijk De Efteling. Ik woon zelf in Brabant, dus dit is voor mij erg dichtbij. Echter kun je natuurlijk ook een dagje naar Walibi Holland of Toverland. Ben je met kleinere kinderen? Dan zijn Familiepark Drievliet, Duinrell, en Attractie- en Vakantiepark Slagharen ook een heel leuke optie. Op de laatste twee kun je ook overnachten. Als kind deed ik dit vaak een aantal dagen in de zomervakantie en ik heb hier heel leuke herinneringen aan over gehouden. Aanrader!

3. Fietsen en picknicks

Nederland is en blijft hét fietsland van de wereld. En hier kun je dan ook gebruik van maken in je vakantie. Persoonlijk vind ik het altijd leuk om ergens naartoe te fietsen met een doel. Zoek daarom een leuke stad of een pitoresk dorpje uit én plan hier een fietstocht naartoe. Geen leuke stadjes en dorpjes in de buurt? Fiets dan naar een mooi bos en houd daar bijvoorbeeld een picknick. Er zijn genoeg leuke mogelijkheden. Bovendien kun je dit bijna met iedereen doen, aangezien bij iedere Nederlander wel over een fiets beschikt.

4. Festivals

Als er iets is waarvoor ik graag thuisblijf in de zomervakantie, dan zijn het de vele festivals. Ik houd écht van Nederlandse festivals. Een festival heeft toch altijd iets bijzonderders dan gewoon een avondje stappen. Het is duurt de hele dag en het is echt een experience. In Nederland is het aantal festivals de afgelopen jaren enorm toegenomen. Je hebt voor ieder genre wel een festival. Ook hoef je vaak niet eens meer zover te reizen, aangezien er letterlijk door heel het land wel festivals te vinden zijn. Dus blijf je in de zomervakantie in Nederland? Struin dit lijstje met festivals af en plan wat leuke feestjes voor jezelf in!

5. Goedkoop dagje treinen

Wist je dat treinen niet heel duur hoeft te zijn? Als je met een grotere groep reist, kun je gebruik maken van het NS groepsticket. Heel fijn, want dan wordt het treinen in Nederland eindelijk écht leuk. Ook maakt het dan niet uit waar je naartoe gaat. Je betaalt gewoon voor het ticket, ongeacht de afstand die je af moet leggen. Dus: wordt het een dagje Maastricht? Of toch een dagje Groningen?

6. Instagram museums

En wat kun je eigenlijk doen op een regenachtige dag? Want ik bedoel, het is en blijft Nederland. En goed weer is nooit, maar dan ook nooit, gegarandeerd. Het bezoeken van een museum is daarom de perfecte activiteit voor een regenachtige dag in de zomervakantie. Misschien denk je bij een museum meteen aan oude schilderijen en abstracte kunstwerken. Maar tegenwoordig heb je heel veel verschillende museums. Denk bijvoorbeeld aan Instagram-museums als The Upside Down Museum van Anna Nooshin of het WONDR Experience museum. Een andere aanrader vind ik toch wel het Moco Museum in Amsterdam. Dit is een museum vol met moderne kunst van o.a. Banksy. Dit museum is op het museumplein, dus je kunt ook meteen het Rijksmuseum meepakken.

7. Citytrips

Nederland zit vol met leuke steden. We zijn vaak geneigd om in de zomervakantie meteen naar het buitenland te kijken. Maar waarom eigenlijk? In Nederland zitten genoeg pareltjes verborgen. Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken met steden die je nog nooit hebt bezocht en vervolgens citytripjes plannen naar deze plekken. Bovendien hoef je natuurlijk niet altijd aan grote steden te denken, juist de kleine dorpjes zijn vaak het leukst. Denk aan leuke kustplekken, zoals Renesse en Domburg. Maar ook typische plekken als Volendam en Delft zijn leuk om te bezoeken.

Heb jij nog meer leuke ideeën om te doen tijdens je vakantie in Nederland?

Yaika Tak
Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.