Wat heb ik geleerd van 2021? Dit waren mijn lessen!

Wat heb ik geleerd van 2021? Dit waren mijn lessen!

Huh, wat? Is er echt alweer een jaar voorbij? Ondanks dat de wereld (bijna) nog een heel jaar stilstond, is 2021 voor mijn gevoel echt voorbij gevlogen. Ik weet namelijk nog heel goed dat ik dit artikel vorig jaar ook schreef. Inmiddels is er weer een jaar voorbij en heb ik weer van alles gezien, gehoord, meegemaakt én niet te vergeten geleerd. Het zijn voor mij stuk voor stuk waardevolle lessen die ik meeneem naar 2022. Lees hieronder mijn 7 lessen van 2021!

1. Accepteren en aanpassen

Zoals de meesten onder ons wel hebben gemerkt, zitten we nog steeds in een pandemie. En ja, met dit keer op keer falende kabinet zitten we er nog wel een tijdje in. Vorig jaar en begin dit jaar kon ik er echt nog boos om worden. En dat kostte me veel negatieve energie. Inmiddels ben ik tot het inzicht gekomen dat ik de situatie beter kan accepteren en mezelf aan moet passen. Ik kan de situatie nu eenmaal niet veranderen, maar ik kan wel veranderen hoe ik er als persoon insta. Je moet in deze tijden nu eenmaal een beetje omdenken. En misschien komen daar wel onverwachte mooie dingen uit. Accepteren en aanpassen: dat wil ik volgend jaar nog veel meer gaan doen.

2. Laat los wat je niet kunt veranderen

Het afgelopen jaar heb ik enorm veel nagedacht, gepiekerd, gepeinsd en gespeculeerd. Want hé, als overthinker dacht ik nog niet genoeg na :). Voor mijn gevoel heb ik dan ook het grootste gedeelte van het jaar in mijn hoofd geleefd. Kijk, de échte wereld was ook niet spectaculair, maar toch was dit niet helemaal de bedoeling. Ik wilde juist uit mijn hoofd stappen en meer in het hier en nu leven. Ik kan namelijk enorm veel piekeren over dingen die ik zelf niet in de hand heb. Hierdoor krijg ik alleen maar meer anxiety, terwijl ik dit juist probeer te verminderen. Daarom moet ik leren loslaten wat ik niet kan veranderen.

3. Routine is key

Je kent ze waarschijnlijk wel: de ’that-girl’ filmpjes. De korte video’s waarin jonge vrouwen om 06:00 uur opstaan – hun meditatie en mindfulness oefeningen doen – daarna gaan hardlopen – om vervolgens om 08:00 uur hun ultra gezonde ontbijtje klaar te maken – en daarna starten aan hun mega productieve dag. Ik keek deze video’s vaak wanneer ik zelf nog om 12:00 uur in mijn bed lag te rotten. Hierna voelde ik me altijd super slecht, want ik had wederom een hele ochtend verspild in mijn bed. Waarom was ik niet zoals een van die meiden? Zij zagen er immers ook nog gelukkig uit. Nou, ik kan je vertellen. Je kan om 06:00 uur je bed uitgaan en de hele routine uitvoeren, maar als het in je hoofd niet goed zit dan heb je daar niks aan.

Ik ben er wel achtergekomen dat ritme en regelmaat een mens wel heel goed doen. Ik haat ochtenden nog steeds en ben dan ook totaal niet productief. Dus tegenwoordig verwacht ik niet meer van mezelf dat ik veel werk verzet in de ochtend. Des te meer werk verzet ik in de middagen en avonden. Het is prima om af te wijken van de standaard norm, kijk vooral wat goed voelt voor jou. En ohja, laat je niet gek maken door het internet. Het is niet voor niets het internet én zeker niet het echte leven.

lessen 2021

4. Neem het leven niet té serieus

Een overthinker als ik is natuurlijk 1 december meteen begonnen met reflecteren op het afgelopen jaar. Ik kwam eigenlijk tot een heel spijtige constatering. Ik heb helemaal niet zoveel gelachen het afgelopen jaar. En dat vind ik eigenlijk wel heel erg. Nu is leven als twintiger in een pandemie ook niet altijd leuk, maar ik kan mezelf amper herinneren wanneer ik buikpijn heb gehad van het lachen. Als ik soms Snapchat herinneringen kijk van 3 of 4 jaar geleden lachte ik mezelf elke dag stuk. Ik denk dat ik het leven soms ook veel te serieus heb genomen. Of aan het nemen ben. Tuurlijk, ik wil mezelf ontwikkelen en groeien als een persoon. Maar ik moet zeker niet vergeten te leven én te lachen. Want aan het einde van de rit, zijn dat de gelukkige momenten waar je op terug kijkt.

5. Focus niet te veel op het negatieve

Het afgelopen jaar heb ik te veel de focus gelegd op het negatieve. Ik struggle met wat mentale issues waardoor ik niet helemaal kan doen wat ik wil doen. En dat zat me het afgelopen jaar opvallend vaak in de weg. Als je continu bezig bent met de dingen die je niet kunt doen maar wel wilt doen, vergeet je alle dingen die je wél kunt doen. Daardoor raakte ik soms in een negatieve spiraal die bestond uit boosheid, negativiteit en zelfmedelijden. Enorm destructief. Want naast de issues die ik heb, ben ik ook een volwaardig persoon met talenten, leuke vrienden en familie, creatieve hobby’s, etc. Ik ben daar te weinig mee bezig geweest. Het is de kunst om de focus te verleggen.

6. Besteed veel tijd en aandacht aan dingen die jou energie geven

En yes, dit kan ik niet hard genoeg roepen. Besteed veel tijd en aandacht aan die dingen die jou energie geven. En eigenlijk niet alleen dingen, maar ook aan mensen die jou positieve energie geven. Het leven is echt te kort om veel tijd en energie in dingen te steken waar je eigenlijk helemaal niet gelukkig van wordt. Als je niet precies weet wat je energie geeft, raad ik je aan om juist van alles te gaan proberen. Ik ben dit jaar begonnen met een nieuwe vrijwilligersfunctie waardoor ik nu weet wat ik wél wil. Ook ben ik door mijn blog en mijn kaarsenwinkeltje erachter gekomen dat ik het ondernemen ook wel heel leuk vind. Je moet gewoon van alles uitproberen, want als je het niet probeert dan ga je er ook nooit achter komen wat jou nu precies energie geeft.

lessen 2021

7. Vergelijk jezelf alleen met wie jij vorig jaar was

De laatste les die ik heb geleerd, is dat je jezelf alleen kunt vergelijken met wie je een jaar of twee jaar geleden was. Jezelf vergelijken met anderen is namelijk heel gevaarlijk en totaal niet relevant. Helemaal als je rond de 20 á 25 jaar bent. Ze noemen dit niet voor niets de quarter life crisis. Iedereen heeft zo’n ander leven: sommigen zitten middenin hun studentenleven, anderen focussen zich volledig op hun carrière, anderen chillen hem ergens aan de andere kant van de wereld. Sommigen beginnen zelfs aan kinderen (én dan geen ongelukjes meer maar echt gepland). Tot en met je 18e was het duidelijk wat er van je verwacht werd. Nu is dat niet meer duidelijk en daardoor is het soms moeilijk om in te schatten waar je ‘staat’. Dat kan je soms heel onzeker maken. Want je wil niet achterblijven, ook al weet ik niet precies wanneer je nou precies ‘achterblijft’. Als je jezelf begint te vergelijken, doe het dan alleen met jezelf.

En oh ja vergeet niet: de meeste van ons doen allemaal maar wat in de hoop dat het uiteindelijk goed uitpakt. Het leven is een grote freestyle, ook bij mij.

Wat waren jouw grote lessen van 2021?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram?

Volg:
Share:

2 Reacties

  1. 24 december 2021 / 11:54

    Wat een mooie inzichten! Dat in een negatieve spiraal raken herken ik zo.. Vooral in deze tijd. In Lissabon had ik het daar heel moeilijk mee omdat ik alleen was en zoooo veel ging nadenken. Nu probeer ik ook steeds meer los te laten.. En inderdaad het beleid is zo frustrerend. De logica is ver te zoeken en daarom vond ik het moeilijk om te accepteren. Maar in december ben ik, en mijn hoofd, echt tot rust gekomen haha. Zo fijn om je eindelijk af te kunnen sluiten van al die negativiteit! Ik wens je hele fijne feestdagen :-). En zo tof je kaarsenwinkel, ik wens je alvast alle goeds voor 2022.

  2. 28 december 2021 / 14:06

    Je bent het jaar toch maar mooi weer doorgekomen, daar begint het mee. Ik ben geen twintiger meer, dus ik heb ook niet zoveel last gehad van het hele coronagebeuren. Gewoon lekker thuisgewerkt, beetje rust opzoeken en voldoende gevonden waar ik om gelachen heb. Ik kan je vertellen: de lachstuipen die je had als puber … die komen niet echt meer terug. Dingen die ik als puber enorm grappig vond, daar vind ik nu eigenlijk weinig meer aan. Maar dat is prima! Pubers vinden elke generatie weer hun eigen ding en groeien daar ook weer uit. We nemen alleen de herinnering mee 🙂 (serieus: je kon mij aan het lachen maken met uitspraken als ‘er loopt een kip tegen de muur. … Tok.) Volgend jaar weer nieuwe kansen, grijp ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.