Vluchtelingen helpen? Dit kun je allemaal doen!

vluchtelingen helpen

Iets langer dan een maand geleden werd de wereld, vooral de Westerse Wereld, opgeschrikt door het inval van Rusland in Oekraïne. Nederland kwam massaal in actie. Ik hoorde en las vaak dat mensen graag wilde helpen, maar niet zo goed wisten hoe ze dat konden doen. Ik kan je vertellen: jij kan als individu veel betekenen voor deze grote groep mensen. Of ze nu uit Oekraïne, Afghanistan, Syrië of Eritrea komen. Alle mensen die op de vlucht zijn, hebben hulp nodig. En momenteel zijn extra handen meer dan welkom. Vandaar dat ik hieronder een ‘lijstje’ heb gemaakt met dingen die jij kunt doen om de vluchtelingen in jouw eigen stad of dorp te helpen.

Meld je aan bij een vrijwilligersorganisatie

Wil jij direct iets beteken, maar heb je geen ervaring met maatschappelijk werk? Dan raad ik je aan op zoek te gaan naar een vrijwilligersorganisatie in jouw stad of dorp. In iedere gemeente is er namelijk een organisatie verantwoordelijk voor de opvang en inburgering van vluchtelingen en statushouders. Vluchtelingenwerk Nederland is de grootste organisatie en zit in veel gemeentes gevestigd. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat jouw gemeente het uitbesteed aan een lokale organisatie. Bij je gemeente kun je navraag doen over welke instantie in jouw dorp actief is. En via deze weg kun je je aanmelden als vrijwilliger.

Er zijn vaak verschillende vrijwilligersfuncties. Zo kun je bijvoorbeeld taalcoach worden of kun je helpen bij het spreekuur. Bij het spreekuur help je statushouders bijvoorbeeld met het vertalen van brieven en maken van afspraken. Als taalcoach word je gekoppeld aan een nieuwkomer in de gemeente en oefen je wekelijks met elkaar de taal (lees hier mijn ervaring met het zijn van taalcoach). Bij alle functies word je goed begeleid als vrijwilliger. Ook is er altijd de mogelijkheid om vragen te stellen aan professionals, zodat jij jouw cliënt het beste kan helpen. Wil je kijken of er bij jou in de buurt een vacature is? Bekijk hier de openstaande vacatures van Vluchtelingenwerk Nederland.

Maak contact met vluchtelingen uit je buurt

Als je niet vast wil zitten aan een organisatie, kun je natuurlijk ook eens rondkijken in je eigen buurt. Misschien is er onlangs wel een statushouder komen wonen? Of misschien hebben je buren of overburen momenteel wel Oekraïeners in huis genomen en kunnen wel extra handen gebruiken? Het gaat vaak om kleine en praktische dingen. Zoals een autoritje naar het ziekenhuis, een telefoontje naar de gemeente of het vertalen van een brief. Zoals ik net al zei, je hoeft écht geen mensen in huis te nemen om van waarde te zijn. Juist deze kleine dingen kunnen het verschil maken.

vluchtelingen helpen

Lever spullen aan (waar behoefte aan is!)

Wil je op een andere manier je steentje bijdragen? Dat kan natuurlijk ook! Zo kun je bijvoorbeeld spullen inzamelen voor de mensen die het nodig hebben. Let op: verzamel wel alleen spullen waar behoefte aan is. Vaak hebben gemeentes of hulporganisaties een lijst waarop staat wat er precies nodig is en waar veel vraag naar is. Het is super lief dat mensen alles inzamelen, maar als het aanbod niet aansluit op de vraag, heb je er weinig aan. En dat is natuurlijk heel erg zonde. Kijk dus altijd even bij de organisatie of bij de gemeente op de website waar behoefte aan is.

Doneer geld

Naast spullen, kun je natuurlijk ook gewoon geld doneren. Van dit geld kunnen professionele hulporganisaties hun werk nog beter uitvoeren. Voor Oekraïne is er veel geld opgehaald, maar de structurele en reguliere hulp voor vluchtelingen gaat natuurlijk ook gewoon door. Als je iets wil doen om te helpen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om maandelijks een bedrag over te maken naar een professionele stichting. Zij weten immers waar behoefte aan is en waar de hulp het hardste nodig is.

Instagram accounts volgen

Tot slot zijn er een aantal goede Instagram accounts die het volgen zeker waard zijn. Zij posten veel educatieve berichten waar ikzelf veel van leer. Op deze manier breidt je je kennis uit én ze houden je op de hoogte van alles wat er speelt in de wereld. Zelf vind ik het account van Stichting Vluchteling (@stichtingvluchteling) heel goed. Zij leggen moeilijke conflicten makkelijk uit. Ook posten zij vaak informatie die handig is om te weten als je vluchtelingen wil helpen. Ook vind ik het account van Hana (@yhana.nl) écht meer dan het volgen waard!

Heb jij nog meer tips om vluchtelingen te helpen? Reageer dan zeker even onder dit artikel, zo kunnen we elkaar nog beter helpen!

Yaika Tak
Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.