Tweede kamerverkiezing 2021: welke partij past bij mij?

welke partij past bij mij

Nog een kleine drie weken én dan is het zover: de tweede kamerverkiezing van 2021. Dé kans om jouw stem uit te brengen. We hebben het afgelopen jaar gemerkt dat Den Haag enorm veel te zeggen heeft over ons leven. Dit heeft ook de urgentie van het stemmen in een goed daglicht gezet. Weet jij nog niet goed op wie je gaat stemmen? Of ben je niet thuis in de wereld van de politiek? Dan help ik jou graag! Hieronder staan allerlei tips, zodat jij de politieke partij kunt vinden die het beste bij jou past. Het is namelijk enorm belangrijk dat we allemaal onze stem uitbrengen 15, 16 of 17 maart. Ook jij. Nederland, Let’s Go Vote.

Kieswijzers 2021 invullen

De handigste en snelste manier om achter je politieke voorkeur te komen, is door een kieswijzer in te vullen. Wat is een kieswijzer nu precies? Het is een soort vragenlijst die je in moet vullen. Je krijgt allerlei stellingen over belangrijke, actuele onderwerpen. Bijvoorbeeld over het klimaat, de coronacrisis, de belastingen én het immigratiebeleid. Vervolgens moet jij aangeven of je het eens of oneens bent met de stelling. Je kunt hierbij ook lezen wat de verschillende partijen vinden van deze stelling. Uiteindelijk kijkt de kieswijzer welke partij het beste bij jouw mening en opvattingen past. Heel handig!

Er zijn verschillende kieswijzers. Sommigen zijn ingedeeld op onderwerp of op doelgroep. Zo is er bijvoorbeeld een aparte kieswijzer voor jongeren. De stellingen gaan dan over allerlei onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn. Hieronder staan verschillende stemwijzers die jij in kunt vullen.

Instagram accounts volgen

Wil jij naast het invullen van de kieswijzer(s) nog wat meer informatie over de standpunten van de deelnemende partijen? Neem dan eens een kijkje op Instagram. Je had hier misschien niet meteen aan gedacht. Maar er zijn dus heel handige accounts die je informeren over de standpunten van de verschillende partijen. Persoonlijk vind ik @partijprogrammasinposts en @motiemeter heel fijne accounts om te volgen. Ook kun je politieke partijen volgen op Instagram. Hierbij moet ik wel een kanttekening maken: deze accounts zijn natuurlijk niet objectief. Ook zetten zij zichzelf in een goed daglicht, ten koste van andere partijen.

welke partij past bij mij

Debatten kijken

Als politieke nerd vind ik debatten fantastisch. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereens hart hier sneller van gaat kloppen haha. Toch kan het soms heel zinvol zijn om politieke debatten te bekijken. Je ziet en hoort de partijleiders over verschillende stellingen. De stellingen zijn allemaal actuele onderwerpen. Daarnaast zie je soms ook partijen tegen elkaar debatteren. Dus zet in je agenda:

 • RTL verkiezingsdebat: 28 februari om 21.15 uur op RTL 4
 • EenVandaag Verkiezingsdebat: maandag 15 maart om 18.15 uur op NPO 1 en NPO Radio 1
 • Jeugdjournaal-Verkiezingsdebat: 14 maart om 19:00 uur op NPO3 (leukste debat van het rijtje)
 • Slotdebat NOS: 16 maart om 19.00 tot 19.50 uur met de kleine partijen en van 20.35 tot 21.50 uur met de grote partijen op NPO1

Stem tip: meer vrouwen in de tweede kamer

Wil jij ook meer vrouwen in de tweede kamer? Stem dan niet op de eerste vrouw op de kieslijst, maar op een willekeurige vrouw die lager op de kieslijst staat. Op deze manier maken verkiesbare vrouwen meer gebruik van de voorkeurstem. De kans is groot dat de eerste paar vrouwen al in de kamer belanden. Meer weten over dit onderwerp? Check dan de site van de initiatiefnemers ‘Stem Op Een Vrouw’.

Van plan om niet te stemmen tijdens de tweede kamerverkiezing van 2021?

Ben jij van plan om helemaal niet te gaan stemmen? Dan hoop ik je toch te overtuigen om een kleine wandeling naar de stembus te maken op 15, 16 of 17 maart. Het is zó belangrijk dat jij gaat stemmen. Ook al heb jij niks met politiek, de politiek heeft wel iets met jou. Wat je ook stemt: links, rechts, progressief, conservatief (denk wel goed na haha 😉). Maar ga naar de stembus. Doe. Het.

Voor diegene die het willen delen, ga jij stemmen? En welke partij past bij jou?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram of Facebook? 

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. Anouk
  24 februari 2021 / 10:04

  Chill! Super handig als je nog erg in twijfel zit, like me haha

  • 8 maart 2021 / 10:20

   Dit jaar mag ik voor de eerste keer stemmen, het brengt toch wel een bepaalde druk met zich mee… Ik heb zelf de kieswijzer van stemwijzer gedaan en het verkiezingsdebat van 28 februari gekeken. Daarnaast heb ik van de partijen die mij aamspraken het verkiezingsprogramma gelezen en zo ben ik tot mijn besluit gekomen :).

   Super goed dat je hier aandacht aanbesteed!

 2. 28 februari 2021 / 15:42

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik ga vanavond het debat kijken, maar ik denk dat ik er wel uit ben. Ik ga sowieso stemmen en ook zeker op een vrouw. Fijn artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.