Tuin winterklaar maken? Dit kun je allemaal doen!

tuin winterklaar maken

Zoals jullie eerder hebben gelezen, ben ik een groot fan van de herfst. Een jaarlijkse herfstactiviteit is het winterklaar maken van de tuin. Oktober is namelijk dé maand om je tuin voor te bereiden op de aankomende winter. Ondanks dat ik enorm van de tuin geniet, moet ik toegeven dat ik geen echte tuinvrouw ben. Het verzorgen van de planten, het snoeien van heg en het maaien van het gras laat ik dan ook vaak over aan andere familieleden (zij genieten er immers wel heel erg van). Toch kom ik er soms niet onderuit én ben ik ook aan de beurt om mee te helpen in de tuin. Door de jaren heen heb ik allerlei tips en tricks opgedaan en deze wilde ik graag met jullie delen!

1. Planten beschermen & bloembollen planten

Als we het hebben over de tuin winterklaar maken, beginnen we natuurlijk bij de planten en het groen. Wat belangrijk is om te weten, is dat er niks met je planten gebeurt zolang het niet vriest. Begint het te vriezen? Dan is het wél belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen treft. In dat geval kun je het beste per plant opzoeken hoe je de hem kunt beschermen tegen de vrieskou. De volgende tip gaat niet over de planten, maar over de bloembollen. In tegenstelling tot planten moet je bloembollen namelijk wel planten in het najaar. De grond is dan extra los, dus het planten zal een stuk gemakkelijker gaan. Bovendien kun je in het voorjaar genieten van een kleurrijke tuin als je de bloembollen in de herfst plant. Veel voordelen dus!

2. Lampjes ophangen

De volgende tip is zeker geen must, maar wel een heel leuke ‘extra’. Ik word persoonlijk namelijk altijd zo gelukkig van lampjes. Juist wanneer het kouder wordt en de meeste mensen juist somberder worden, is het belangrijk om het gezellig te maken. Lampjes zijn een heel makkelijke, simpele en goedkope sfeermaker. Dit vind ik persoonlijk dan ook heel leuk op een balkon (mocht je geen tuin hebben).

3. Tuinoverkapping

Als ik één ding echt mis in de tuin van mijn ouders, is het een overkapping. Met een heater of een kleine terrasverwarmer kun je namelijk nog makkelijk buiten zitten in de herfst en in de winter. Je kunt dus veel langer genieten van je tuin. Bovendien kun je jouw tuinoverkapping helemaal leuk, knus & warm inrichten met leuke accessoires zoals dekentjes, kussens, kaarsen en lampjes. Een super leuke plek voor gezellige herfstavonden met vrienden of familie. Mocht je interesse hebben in een overkapping, neem dan een kijkje op verasol.nl. Verasol neemt alles uit handen (het uitmeten – het maken – het plaatsen). Echt ideaal!

foto van verasol.nl

4. Vogelhuisjes plaatsen

Onze tuin hing vroeger de hele winter vol met allemaal vetbolletjes. Mijn oma heeft altijd iets gehad met vogeltjes. Vandaar dat hier extra veel aandacht aan werd besteed. Tegenwoordig hangen er iets minder bolletjes bij ons in de tuin, maar we proberen altijd wel iets van voedsel weg te leggen voor de vogels. Dit is wel hét seizoen om ook aan de vogels te denken. En ik moet heel eerlijk toegeven: zo’n houten vogelhuisje heeft ook wel iets heel aandoenlijks.

5. Heg snoeien

De herfst is hét seizoen om je heg te snoeien of te knippen. Wacht daarom niet langer en pak dit weekend nog een (elektrische) heggenschaar. Aan het begin van de herfst is de kans het grootst op lekker weer. Het is natuurlijk veel fijner om je heg te snoeien in het zonnetje met 14 graden in plaats van in de kou en in de regen… De weekendplannen voor dit weekend zijn in ieder geval al gemaakt 😉!

Wat doe jij allemaal om je tuin winterklaar te maken?

Yaika Tak

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een samenwerking. Wil je hier meer over weten? Check dan mijn disclaimer!

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 19 oktober 2021 / 10:52

    Wat een fijne blogpost weer! Wij hebben niet echt een grote tuin, maar ik vind het altijd zo gezellig om in de herfst ook lichtjes op te hangen. Zeker nu het steeds sneller donker wordt! En vogelhuisjes zijn ook altijd leuk, ja 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.