Tips voor een weekendje Kopenhagen: dit heb ik allemaal gedaan!

Tips voor een weekendje Kopenhagen: dit heb ik allemaal gedaan!

Afgelopen weekend ben ik de corona-perikelen even ontvlucht en heb ik een bezoekje gebracht aan Kopenhagen. Eindelijk weer eens een stedentripje. En ik moet je zeggen: ik ben erg verrast door de stad. Als ik had geweten dat het zo’n leuke stad was, was ik er al veel vaker heengegaan. Helemaal omdat het zo dichtbij is. Ik had totaal niet verwacht dat er zó veel te zien en te doen zou zijn. Het weekendje was echt een cadeautje. En ik ben stiekem een beetje verliefd geworden op het mooie, schattige, dure (en toch ook wel een beetje kneuterige) Kopenhagen. We hebben niet stil gezeten en de hele stad proberen te zien in 2,5 dag. Daarom neem ik jullie digitaal mee op mijn stedentrip. En deel ik graag al mijn tips voor een top weekendje Kopenhagen. Lad os gå (let’s go)!

Vrijdagavond

Nyhavn

We vlogen om 13:00 uur en landde dus ongeveer rond 14:10 uur op de luchthaven van Kopenhagen. Toen we bij ons hostel (Steel House Copenhagen) aankwamen was het 15:15 uur en rond 15:30 wordt het al schemerig in Denemarken. We besloten meteen de wandelschoenen aan te trekken om Nyhavn te ontdekken. Dit is namelijk dé bekendste hotspot van Kopenhagen. Nyhavn zijn de gekleurde huisjes aan de haven (dit beeld heb je vast wel eens gezien). Maar toen we bij de haven aankwamen, was het al donker en waren de huisjes helaas niet meer goed te zien. Wel stonden er mega veel leuke kerstkraampjes langs de haven, waardoor er een gezellige sfeer hing.

Vervolgens zijn we maar gewoon ergens gaan eten. Dit was moeilijk dan verwacht, aangezien bijna alle restaurants vol zitten. Mocht je naar Kopenhagen gaan, reserveer dan altijd van te voren de restaurants. De kans is anders groot dat er gewoon geen plek is. Wij hebben de avond afgesloten in een pub genaamd ‘Bloody Mary’. Heel fijn om gewoon nog even tot laat in een pub te zitten, een drankje te drinken én te genieten van dansende, blije mensen. In Denemarken is momenteel een 3G-beleid, wat inhoudt dat je bij binnenkomst altijd even je QR-code moet laten zien. Voor de rest zijn er geen restricties en is alles gewoon open.

Zaterdag

De kleine zeemeermin

De volgende ochtend zijn we meteen terug gelopen naar Nyhavn. Want we moesten de gekleurde huisjes natuurlijk ook nog zien in het daglicht. Helaas regende het op dat moment en dan ziet de wereld er toch iets treuriger uit. Vanaf Nyhavn kun je gemakkelijk lopen naar De Kleine Zeemeermin. Dit is natuurlijk dé andere bekende hotspot. Het is ongeveer zo’n 20 minuten lopen (vanaf Nyhavn). Wel loop je langs de haven, waardoor je de koude wind goed voelt. Ik vond het persoonlijk dan ook een enorm koude wandeling. Mijn kaken en wangen waren op een gegeven moment zó koud dat ik amper nog kon praten. Maar ik kan nu wel zeggen dat ik de kleine zeemeermin gezien heb.

Op de route van Nyhavn naar de kleine zeemeermin, kom je nog langs Amalienborg en Kastellet. Over Amalienbug vertel ik je zo meer. Maar Kastellet hebben wij gelaten voor wat het was, aangezien ik onderhand bevroren was.

Amalienborg

Op de heenweg naar de kleine zeemeermin kwamen we plots langs Amalienborg. We zagen dat er iets gebeurde, maar niet goed wat. Uiteraard gingen we meteen een kijkje nemen. We waren er precies om 10:00 uur én ieder uur wisselen de soldaten de wacht. Ik heb de wisseling van de wacht een aantal keer gezien bij Buckingham Palace in Londen én dat is echt een hele happening. Daarom viel deze wat tegen. Er stonden letterlijk 3 verdwaalde toeristen en wij hahaha. We zijn daarom maar doorgelopen naar de kleine zeemeermin.

Nadat het zien van de kleine zeemeermin, hebben we een kleine wandeling gemaakt door het Churchill park op zoek naar een koffietentje om even op te warmen. We hadden al snel een leuk koffietentje gevonden in de buurt van de Frederikskerk. Nadat ik weer gevoel in mijn handen en gezicht had, vervolgden we onze tocht naar de Frederikskerk . Recht tegenover de kerk lag ineens weer Amalienborg (we hadden zelfs soms even geen idee waar we precies waren). Nu stond het plein vol met toeristen. Uiteraard moesten we weer een kijkje gaan nemen. Om 12:00 uur is namelijk de ‘grote’ wisseling van de wacht. Hij was iets spectaculairder dan die van 10:00 uur, maar ik moest er nog steeds een beetje om lachen. Het is in Denemarken soms wat aan de kneuterige kant. En ik moet zeggen dat ik dat heerlijk vind.

kopenhagen tips

Christianahavn

Na de wisseling van de wacht, zijn we het Rosenborg Slot nog gaan bezoeken. Persoonlijk vond ik dit niet zo heel bijzonder. Het is niet een gebouw dat echt is blijven hangen, dus deze kun je wat mij betreft overslaan. We hebben onze route vervolgens doorgezet naar Christianahavn. Dit gedeelte van Kopenhagen vond ik heel leuk. Christianahavn is net iets anders dan de rest van de stad. Op een pleintje was toevallig net een kinderkoortje aan het zingen, echt zo zoet. Ook dit had weer iets super schattigs en kneuterigs.

Vrijstad Christiana

Christianahavn is een mooie wijk, maar het staat natuurlijk ook bekend om de vrijstad. Dit is een gedeelte wat in de jaren ’70 is ‘ingepikt’ door de hippies. Je moet echt een poort door om er te komen. In de vrijstad gelden de regels van de bewoners. Zo mag je er bijvoorbeeld geen foto’s maken. Daarnaast wordt er openlijk op straat wiet verkocht, terwijl dit in Denemarken verboden is. De overheid is er dan ook niet heel blij mee. Ik vond dit persoonlijk een heel bijzondere plek. Echt iets wat ik niet snel meer vergeet. Je moet écht de vrijstad hebben bezocht als je naar Kopenhagen gaat.

kopenhagen tips

Vor Frelsers Kirke

Nadat we de vrijstad hadden bezocht, was het al 15:30 uur geweest. En dat betekent dat het langzaam schemerig werd. Zoals je kunt lezen hebben wel heel wat gezien in één dag. Bovendien hebben we alles (!) gelopen. Toch konden we het niet laten om de Vor Frelsers Kirke ook nog even te beklimmen. Deze kerk/toren is vlakbij de vrijstad en geeft een heel mooi uitzicht over de stad. Het eerste deel van de toren beklim je binnen en het laatste deel buiten (zie afbeelding hieronder). Toen ik eenmaal buiten kwam, schrok ik zó erg. Want oh god, wat was het hoog. Ik wilde niet meer vooruit en niet meer achteruit. Ik wilde maar één ding: weg. De laatste trappen buiten heb ik dan ook niet beklommen. Ik was allang blij dat ik met knikkende knieën weer veilig beneden stond. Toch was dit een heel leuke ervaring. Een kaartje voor de trap was ongeveer 10 euro per persoon.

kopenhagen tips

We zijn na het beklimmen van de kerk ergens gaan borrelen om vervolgens lekker te gaan uiteten. De tweede avond hebben we Italiaans gegeten bij een restaurant genaamd ‘MAMA’. Het was een prima en betaalbaar restaurant. Want dat moet ik toch ook nog even vermelden. Kopenhagen is fantastisch, maar ook enorm duur. Voor een colaatje betaal je makkelijk 6-7 euro. Dus houd daar wel rekening mee als je een stedentrip boekt naar Kopenhagen.

Zondag

Shoppen in Strøget 

De laatste dag wilde we het wat rustiger aan doen, helemaal na de lange wandelingen van de dag ervoor. We zijn daarom gaan shoppen in de bekende straat Strøget. Fun fact: dit is de langste winkelstraat van heel Europa. Je hebt er veel mainstream winkels die je in iedere hoofdstad hebt. Ook kun je er natuurlijk de bekende Deense winkelketens vinden als Flying Tiger en Søstrene Grene. Beide echt topwinkels als je het mij vraagt.

Tivolipark

Om het weekendje af te sluiten, besloten we nog een middagje naar het Tivoli-park te gaan. Het Tivoli-park (of de Tivoli tuinen) is een pretpark dat midden in de stad ligt. Ik las een aantal keer dat het op de Efteling lijkt, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het is namelijk enorm klein vergeleken met de Efteling. De attracties staan allemaal heel dicht bij elkaar. Je betaalt ongeveer 20 euro om naar binnen te kunnen, maar dan mag je nog geen gebruik maken van de attracties. Je kunt losse kaartjes kopen voor de attracties (net zoals op de kermis) of je kunt een kaartje kopen waarmee je ook in de attracties mag. Wij hebben alleen een rondje gelopen door het park.

kopenhagen tips

Ik vond het wel echt een magische plek. Het park was namelijk helemaal versierd met duizenden, dan niet tienduizenden lampjes. Aangezien het om 16:00 uur al donker is, kun je extra lang genieten van de kerstsfeer. We hebben de laatste avond gegeten in de foodhall van Tivoli. Deze foodhall kun je gratis betreden (hier heb je geen Tivoli-ticket voor nodig). De term foodhall is misschien iets groot, aangezien er misschien maar 8 verschillende eettentjes zijn. Echter was het een prima laatste maaltijd, voordat we de trein terugnamen naar het vliegveld.

Om 21:30 uur ging onze vlucht terug naar Eindhoven. We zijn daarna met de auto naar huis gereden (parkeren bij Eindhoven Airport is overigens heel makkelijk en fijn). Rond de klok van twaalf waren we thuis én zat het fantastische weekendje Kopenhagen erop!

Ben jij wel eens in Kopenhagen geweest? Zo ja, heb jij nog tips voor een stedentrip naar Kopenhagen?

Yaika Tak
Volg:
Share:

3 Reacties

 1. 3 december 2021 / 21:29

  Wat super mooie foto’s ook! Ik wil ook nog echt graag keer naar Kopenhagen 🙂

 2. 5 december 2021 / 10:04

  Leuk dat je naar Kopenhagen ging! Ik ben er zelf ook geweest en herken een deel van de plekken die je noemt 🙂

 3. 7 februari 2022 / 16:21

  Wat prachtig foto’s zijn het.
  Daar 2ou ik ook wel eens naar toe willen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.