Tips ochtendroutine: zo creëer je een goede ochtendroutine voor jezelf

goede ochtendroutine

Je kent ze misschien wel, de ’that-girl’ TikToks en reels. Je ziet jonge vrouwen sporten, gezond ontbijten, 1 liter water drinken, journallen, mediteren en hun skin care routine uitvoeren. En dat allemaal voordat de werk- of schooldag begint. Ik heb een haat-liefde verhouding met de zo genoemde ’that-girl’ filmpjes. Ik vind ze heerlijk om te zien en ergens wil ik ’that girl’ zijn. Maar van andere kant schetst het een heel onrealistisch beeld en legt het veel druk op onze generatie die al zo graag perfect wil zijn.

Inmiddels ben ik tot een middenweg gekomen. Om 05:30 uur opstaan om naar de sportschool te gaan, te mediteren, douchen, hardlopen en gezond te ontbijten vind ik niet realistisch. En om eerlijk te zijn ook niet nodig. Maar routine doet een mens wel heel goed. Als kind zijnde had je deze routine automatisch doordat je naar school ging. Als volwassene, helemaal als zzp’er, moet je dit zelf creëren. Vandaar dit artikel vol tips voor een goede ochtendroutine voor jou!

Waarom is een ochtendroutine goed voor je?

De eerste vraag is misschien: waarom zou ik in godsnaam een ochtendroutine willen? Nou, dat zal ik je vertellen. De eerste uren van je dag bepalen de rest van je dag. Als je ervoor zorgt dat je de eerste uren (of het eerste uur) rustig besteed met dingen die je leuk vind, heb je hier de hele dag profijt van. Bovendien heb je een rustiger hoofd en daardoor kun je de dag zelf meer hebben. Tot slot vraagt het creëren van een ochtendroutine ook om een stukje doorzettingsvermogen én het is altijd goed om dit te trainen. Hieronder deel ik tips voor het creëren van een goede ochtendroutine die voor jou werkt. Want daar draait het uiteindelijk om!

goede ochtendroutine

Tips voor een goede ochtendroutine

1. Ontbijten

Voorheen kwam het bij mij vaak voor dat ik mijn boterham snel opat op mijn weg naar de bus (en zelfs vaak ook in de bus). Altijd gehaast at ik mijn ontbijt. En had ik geen tijd? Dan sloeg ik hem gewoon over. Tegenwoordig probeer ik écht even te gaan zitten voor mijn ontbijt. Ik maak tijd om het klaar te maken en om het op te eten. Hierdoor start ik mijn gehele dag minder gestrest en dit gevoel neem ik mee in de rest van de dag. Tip: Probeer tijdens het ontbijt ook niet op je telefoon te zitten. Dit geeft namelijk veel prikkels. Ook krijg je dan snel de neiging om toch meteen even je mail of Instagram te checken. Het is de bedoeling dat je even geniet van het moment.

2. Consistentie

In ‘ochtendroutine’ zit niet voor niets het woord ‘routine’. Dit betekent dat je het vaker moet doen, zodat het vanzelfsprekend wordt. En daarmee bedoel ik niet een weekje, maar dik twee maanden. Om precies te zijn duurt het 66 dagen voordat iets routine wordt in je leven. En het is dan wel de bedoeling dat je dit 66 dagen achterelkaar doet, zonder een dag te stoppen. Dit is natuurlijk heel moeilijk, maar consistentie is wél echt de sleutel tot succes.

Persoonlijk weet ik bijvoorbeeld dat ik er niet van houd om vroeg uit bed te gaan. Daarom heb ik voor mezelf een redelijk korte ochtendroutine gemaakt. Misschien vink ik wel niet alle hokjes af van een fantastische ochtendroutine, maar op deze manier houd ik hem wel vol. En een korte, goede ochtendroutine is altijd beter dan helemaal geen routine. Er bestaat dan ook geen vaste, reguliere routine die je zo over kunt nemen. Creëer daarom altijd een routine die voor jou werkt.

3. Bewegen

Bewegen is een heel goede manier om je dag ‘mindful’ te starten. Je verlegt even je zorgen van de dag. Er zijn verschillende activiteiten die je kunt doen om te bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld een stukje gaan wandelen. Yoga is echter ook een fijne bewegingsactiviteit die je kunt verweven in je ochtendroutine. Wat ik persoonlijk het voordeel vind aan bewegen in de ochtend is dat het je energie geeft voor de rest van de weg. Ook heb je je dagelijkse beweging dan ook meteen gehad. Tijdens een werkdag schiet het er vaak bij in en ’s avonds ben je vaak te moe. Als je het meteen in de ochtend doet, begin je de dag fris én zit je meteen aan je aantal minuten bewegen.

4. Mindset

We hebben zojuist vooral de focus gelegd op het lichaam, maar de geest is net zo belangrijk. Misschien zelfs wel belangrijker. Een fijne mindfulle oefening is journallen. Het komt eigenlijk neer op het opschrijven van je gedachtes en gevoelens. Mijn persoonlijke favoriet is het opschrijven van de dingen waar je allemaal dankbaar bent (tip: dit dankbaarheidsdagboek). Je begint hierdoor je dag een stuk positiever. Je legt de focus op alles wat je hebt in plaats van alles wat je niet hebt.

Wat je ook kunt doen in mediteren. Zelf ben ik een beginner en mediteer ik vaak 10-15 minuutjes onder begeleiding. Het is heerlijk om ’s morgens 10 tot 15 minuutjes alleen bezig te zijn met mijn ademhaling. Hierdoor ben je een paar minuten écht in het hier en nu. En ben je nog niet bezig met de aankomende meetings, tentamens, mailtjes en opdrachten. Ook verlaagt het meteen de stress voor die dag.

5. Mindful momentje

In de ochtend vind ik het fijn om even een momentje voor mezelf te hebben. Tijdens deze 15-20 minuten vind ik het heerlijk om mijn skin care routine en make-up te doen. Dit is voor mij persoonlijk echt een mindful-momentje. Ik ben op dat moment echt even in het hier en nu én ik denk even nergens anders aan. Ook ligt mijn telefoon altijd in een andere kamer. Als ik mijn gezichtsverzorging en make-up gedaan heb, voel ik me helemaal ready voor de aankomende dag. Dit is voor mij de ultieme afsluiter van mijn ochtendroutine.

6. Niets hoeft, alles mag.

Het is niet de bedoeling dat je het gevoel hebt dat je alle bovenstaande handelingen en activiteiten gedaan moet hebben. Dan mis je net het hele doel van een ochtendroutine. Het doel van een ochtendroutine is namelijk dat je de dag met een frisse geest en fit lichaam begint. De bovenstaande tips voor een goede ochtendroutine staan namelijk allemaal in het teken van mindfulness. Je moet dus kunnen genieten van de activiteiten én ze niet simpelweg afwerken omdat het ‘moet’.

Heb jij een goede ochtendroutine? Of heb jij nog tips voor een goede ochtendroutine?

Yaika Tak
Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 9 mei 2022 / 06:34

    Mijn ochtendroutine bestaat vooral uit zorgen dat de kinderen klaar zijn voor school, de tassen zijn ingepakt, de hind is uitgelaten en ohja, dat ik zelf ook nog iets gegeten heb voor ik naar mijn werk ga. Je raadt het al: weinig tijd voor mindfulness momentjes, haha! Ik probeer het wel allemaal op een rustig tempo te doen anders voel ik me idd de hele dag gehaast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.