Stedentrip Tallinn: tips voor een weekendje Tallinn

stedentrip tallinn

Ieder jaar maak ik samen met mijn moeder en mijn zus rond de decembermaand een stedentripje binnen Europa. Dit jaar werd het geen Londen, Kopenhagen of Dublin, maar het werd de Estse hoofdstad Tallinn. Ja, wij moesten eerst ook goed kijken waar het lag en wat er eigenlijk allemaal te doen is. Echter stond deze stad op het lijstje met de leukste kerststeden van Europa. En dat kwam natuurlijk perfect uit voor ons december stedentripje. Graag neem ik jullie digitaal mee op mijn stedentrip naar Tallinn én deel ik alle do’s en don’ts van deze stad!

Vrijdag

De reis naar Tallinn

De stedentrip naar Tallinn begon vrijdagochtend, of eigenlijk donderdagnacht, aangezien we al om 09:00 uur vlogen. We vlogen vanaf Brussel Zaventem met Baltic Airlines. Het is echt een aanrader om je vliegtickets te zoeken via skyscanner. Anders had ik namelijk nooit zo’n goedkope vlucht gevonden met fijne vliegtijden. Vanaf Brussel was het 2,5 uur vliegen en we zouden dus eigenlijk om 11:30 uur aankomen. Echter is er een uur tijdsverschil, dus landde we om 12:30 uur Estse tijd in Tallinn. Het is een mega klein vliegveld en binnen 15 minuten rijden sta je midden in het stadscentrum. Wij hebben vanaf het vliegveld een taxi genomen naar de stad (die staan voor het vliegveld) en we waren nog een 10 euro kwijt. Dit is dus ideaal.

Verblijf in Tallinn

We kregen de sleutel van ons appartement pas om 15:00 uur, dus we zijn eerst een drankje gaan doen in de stad. We hebben toen een rondje gelopen om het stadhuisplein en zijn zomaar bij een random tentje gaan zitten. Dit was helaas geen aanrader, maar we zaten gelukkig wel lekker warm binnen. Om 15:00 kregen we de sleutel van ons appartement én deze was heel gaaf. Het appartement lag letterlijk aan het stadhuisplein waar sinds die dag ook de kerstmarkt geopend was. We hadden het bovenste appartement, waardoor we uitkeken op de kerstmarkt. Idyllischer dan dit gaat het denk ik nooit meer worden. Dit appartement (Historic Residence Apartments at Town Hall) is dan ook echt een aanrader als je een stedentrip gaat maken naar Tallinn: toplocatie én niet duur.

Kohtuotsa, Alexander Nevski-kathedraal & Vrijheidsplein

We hebben meteen onze koffers gedropt en onze wandelschoenen aangetrokken om de stad te gaan verkennen. We zijn naar drie bekende hotspots van Tallinn gelopen. Om te beginnen zijn we naar viewing point Kohtuotsa gegaan. Dit stelt heel eerlijk gezegd niet zoveel voor. Wel heb je een mooi uitzicht over de stad vanaf deze uitkijktoren. Hierna zijn we de Alexander Nevski-kathedraal gaan bezoeken. Dit vond ik een bijzondere kerk, ik heb namelijk nog nooit een Russische kerk gezien in het echt. De Esten zijn zelf niet zo fan van deze kathedraal, omdat het hen doet denken aan de Russische bezettingen. Desondanks vond ik het een heel bijzonder gebouw én deze moet je dan ook echt gezien hebben. Om de mini tour af te maken zijn we naar het Vrijheidsplein gelopen. Dit was een middelgroot plein met daarop een aantal vlaggen om de onafhankelijkheid van Estland te erkennen en ‘vieren’. Deze drie bezienswaardigheden zijn leuk om in een middagje te bezoeken.

We hebben de eerste avond afgesloten in een Ierse pub aan het stadhuisplein. Het was namelijk ook de avond dat Nederland zijn tweede WK wedstrijd speelde tegen Ecuador. We hebben deze hier gekeken en we hebben hier ook meteen een hapje gegeten. De Ierse pub zat ook aan het plein en vanuit de pub hadden we zicht op de kerstmarkt. Dit was tof, aangezien diezelfde avond de kerstmarkt officieel geopend werd met een lichtshow. Het was dan ook heel erg druk in de stad. Wij hebben het echter niet laat gemaakt, aangezien we midden in de nacht vertrokken waren. We zijn rond 22:00 uur naar ons appartement gegaan en gaan slapen.

Zaterdag

Balti Jaam Market

Zaterdagochtend zijn we eerst gaan ontbijten bij een leuk koffietentje. Deze hadden we de dag ervoor al gespot én hier hadden ze wel heerlijke koffie en zachte croissantjes 🙂. Vandaag stond de Balti Jaam Market op de planning. Dit is een grote hal à la de foodhall in Rotterdam met allerlei kraampjes. Als je de roltrap naar boven neemt heb je een aantal eettentjes, maar ook een grote biologische supermarkt. Op de bovenste verdieping heb je een heel grote kringloop en een vintage kleding markt. Als je een stedentrip naar Tallinn maakt, moet je deze markt echt hebben gezien.

Kalamaja

De Balti Jaam Market ligt achter het station, vlak bij de wijk Kalamaja. Dit is een oude visserswijk met allerlei gekleurde, houten huisjes. Na de markt zijn we deze wijk gaan bezoeken. Hoe idyllisch en pittoresk het stadscentrum van Tallinn is, zo oud en verlaten was deze wijk. Je ziet in deze wijk echt de resten van de Sovjettijd. Het leek oprecht een spookstad, er liep ook helemaal niemand op straat en er reed geen een auto. In het begin dachten we ook dat er niemand meer woonde, maar toch kwamen er soms mensen uit de huizen. Van deze wijk werd ik eerlijk gezegd een beetje treurig. Wellicht speelde de extreme kou ook een rol, aangezien de gevoelstemperatuur inmiddels -10 graden was.

Oude station & shoppen

Na het bezoeken van de wijk Kalamaja, kwamen we op een soort oud industrieterrein met allerlei leuke, hippe tentjes. Het idee deed me een beetje denken aan de spoorzone in Tilburg. In principe een erg leuk concept, alleen sneeuwde het bij ons en was het extreem koud. De eettentjes waren wel open, maar er was echt bijna niemand. Ik denk dat deze plek in de zomer echt heel erg leuk is om te bezoeken. Wij hebben hier in een oude treinwagon een drankje gedaan en geluncht. Dit is overigens wel een aanrader. Het einde van de middag hebben we doorgebracht in een groot, modern en overdekt winkelcentrum. Wij hadden zo’n modern en kolossaal winkelcentrum niet verwacht in Tallinn. Helemaal niet als je het vergelijkt met de pittoreske binnenstad en de verpauperde wijken achter het station. Echter was het hier wel gezellig en hadden ze leuke winkels. Tip voor shopliefhebbers!

Zaterdagavond in Tallinn

Voor zaterdagavond stond er een etentje gepland bij een Italiaan in het stadscentrum van Tallinn. Wij houden namelijk alle drie niet van Ests eten (denk aan Goulash achtige gerechten en braadworsten). Daarom hebben we veilig gekozen voor een Italiaan. Niet heel origineel, maar het eten was wel heel lekker en het was er erg gezellig. We hadden van tevoren gereserveerd en dat was maar goed ook, want het zat helemaal vol. We hebben vervolgens onze avond afgesloten in de Ierse pub waar we de avond ervoor ook geweest waren. Hier werden de WK-wedstrijden uitgezonden én er was livemuziek. De pub stond dan ook helemaal vol en ook hier was het erg gezellig. Zeker een tip voor de zaterdagavond in Tallinn!

Zondag

Koffer opbergen & het oudste café van Tallinn

In principe hadden we alleen nog de zondagochtend, aangezien we om 16:00 uur alweer terugvlogen naar Brussel. In ons appartement konden we de koffers niet achterlaten. Gelukkig heb je tegenwoordig allerlei locaties die een ruimte aanbieden om je koffer op te bergen. Tip: bij het station zit Go Hotel Shnelli en hier kun je voor 4 euro je koffer veilig opbergen. Voor dat hotel staan vervolgens ook taxi’s die je naar het vliegveld kunnen brengen: ideaal!

Na het wegbrengen van de koffers, zijn we gaan ontbijten bij het oudste café van Tallinn. Dit is ook echt een aanrader. Het is een prachtig groot en oud pand en ze hebben er heerlijke broodjes en koffie. Hierna zijn we de wijk bij het café gaan verkennen, hier waren we namelijk nog niet geweest. Dit was een heel mooie wijk met grote, mooie gekleurde panden. Ik denk dat hier ook veel ambassades gevestigd zaten. Echter ging het lopen moeizaam, aangezien het flink gesneeuwd had in de nacht en het nog steeds een beetje aan het sneeuwen was.

stedentrip tallinn

Middeleeuws café & terug naar huis

Om het tripje af te sluiten, hebben we ons laatste drankje gedaan bij het middeleeuwse café van Tallinn, genaamd Olde Hansa. En ik moet zeggen, dit was ook een heel grappige ervaring. Het restaurant doet namelijk écht alsof je in de middeleeuwen leeft. Er hangen kaarsen in plaats van lampen, het personeel is helemaal verkleed en je wordt aangesproken met ‘my lord‘ en ‘my lady‘. Ook verkopen ze bijvoorbeeld geen cappuccino’s, want dat bestond toen natuurlijk niet. Ik vond dit stiekem wel heel grappig, dus mocht je hiervan houden, ga er een drankje drinken. Na ons laatste drankje, zijn we de koffers gaan halen en met de taxi terug naar het vliegveld gegaan én zat ons kerst stedentrip naar Tallinn erop!

Ben jij ooit in Tallinn geweest? Of zou je een stedentrip naar Tallinn willen maken?

Yaika Tak

Dit artikel bevat enkele affiliate links. Wil je hier meer over weten? Check dan mijn disclaimer!

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 26 december 2022 / 20:16

    Wat een prachtige foto’s met een laagje sneeuw! Klinkt alsof je een leuke tijd hebt gehad 🙂 Dat middeleeuwse café lijkt me inderdaad een grappige ervaring, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.