Spot on: Mijn 5 favoriete Spaanse nummers

Spaanse nummers

Me gusta la musica en Español mucho, ¿y tu¿ Ik hoop dat het antwoord ‘si’ is, want dan komt dit artikel goed van pas. Na mijn minor Spaanse taal en cultuur luister ik veel Spaanse nummers. Daarnaast ben ik fan van lijstjes maken met mijn favoriete songs. Zo schreef ik eerder al een artikel over mijn 5 favoriete covers en over mijn 5 favoriete nummers van de maand januari. En naja, één plus één is twee: tijd voor een nieuw muziek lijstje met mijn vijf favoriete Spaanse nummers van dit moment. ¿Estás listo¿

J Balvin – Blanco

We beginnen met een nummer van de in Medellín geboren reggaetonartiest J Balvin. Ik luister normaal niet veel naar J Balvin, maar dit nummer vind ik echt een heerlijke zomer tune. De Colombiaan maakt precies de muziek die momenteel razend populair is. Hij is dan ook de op drie na meest beluisterde artiest op Spotify. Het nummer ‘Blanco‘ staat op het album ‘Colores‘. Ieder nummer op dit album is vernoemd naar een kleur. De nummers ‘Amarillo’ (geel) en ‘Rojo’ (rood) zul je wellicht kennen, aangezien dit de bekende nummers zijn van het album. Tekstueel gezien is ‘Blanco’ geen bijzonder nummer. Het gaat namelijk over het ‘versieren’ van een meisje, what a suprise. Voor de tekst hoef je het dus niet te doen, maar ik moet toegeven, ondanks het gebrek aan ieder aspect van diepgang, is het een heerlijk nummer.

ROSALÍA, Ozuna – Yo x Ti, Tu x Mi

Zowel de Spaanse ROSALÍA als de Puerto Ricaanse Ozuna gaan super hard met hun carrière. Het zijn momenteel grote namen in de Latin scene. Toch maken beide artiesten heel verschillende muziek. ROSALÍA maakt voornamelijk soul-, urban- en popnummers, terwijl Ozuna juist bekend staat om zijn reggeaton en Latin trap muziek. In het onderstaande nummer hoor je de verschillende muziekgenres en invloeden samenkomen. Waarschijnlijk is dit ook het geheim achter het succes van dit nummer. Yo x Ti, Tu x Mi kwam eind vorige zomer uit en het werd een grote hit. Ik luister het nummer nog steeds met regelmaat

Omi Hernández y Leoni Torres – Sábanas Blancas

Om te beginnen valt dit nummer onder de categorie ‘je moet ervan houden’. Dit nummer valt namelijk onder het muziekgenre Bachata. Bachata is een romantische muziekgenre afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. De muziek bestaat voornamelijk uit gitaar, basgitaar, bongo’s en güira (een instrument wat alleen gebruikt wordt bij Bachata). Bij dit muziekgenre hoort ook een gelijknamige dans. De nummers staan bekend om hun melodramatische lading en 99% van de Bachata nummers gaan dan ook over de liefde. Onderstaand nummer heet ‘Sábanas Blancas‘ wat ‘witte lakens’ betekend. Ook dit nummer gaat natuurlijk over de liefde. Ik kan er zelf niet een gehele dag naar luisteren, maar zo hier en daar een nummertje vind ik heerlijk.

Aitana, Cali Y El Dandee – +

Dit nummer is eigenlijk een typische poppy lovesong. Het is totaal geen typisch Spaans nummer, zoals de nummers hierboven. Het had ook zo in het Engels gezongen kunnen zijn. Het is een top 40 nummer en het zal in Spanje dan ook regelmatig op de radio te horen zijn. Ik vind het wel echt leuk om te zien dat er veel internationale samenwerkingen plaatsvinden binnen de Spaanstalige scene. Zo is Aitana een zangeres en actrice uit Spanje en zijn de broers Mauricio & Alejandro, die samen het duo Cali Y El Dandee vormen, afkomstig uit Colombia. Bij het nummer hierboven zagen we het ook al gebeuren.

Bad Bunny – Callaíta

Bad Bunny is net zoals ROSALÍA en Ozuna een enorm populaire artiest binnen de Latin scene. De Puerto Ricaanse zanger was afgelopen februari dan ook live te bewonderen tijdens de grote halftime show van de Amerikaanse Super Bowl samen met Shakira en Jennifer Lopez. Daarnaast is Bad Bunny de eerste urban Latin artiest die ooit op de cover heeft gestaan van het bekende Rolling Stone magazine. Het nummer Callaíta was vorig jaar een echte zomerhit. Je zult hem wel wellicht wel eens gehoord hebben. Het nummer gaat over verlegen meisjes die soms ook wel eens ‘wild’ mogen doen. Een typische Latin song. Tekstueel niet heel bijzonder, maar net zoals ‘Blanco‘ een heerlijk nummer.

Wat vind jij van deze Spaanse nummers?

Un abrazo, Yaika

Photo by Quaid Lagan on Unsplash

Volg:

3 Reacties

  1. 24 mei 2020 / 13:25

    Oh heerlijk hier kan ik ook zo van genieten, hier gaan automatisch je heupen van bewegen!

  2. 27 mei 2020 / 15:06

    Zo hier krijg ik toch een vrolijk gevoel van! Heb gelijk zin om een dansje te doen haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.