Selma: De belangwekkende film over de strijd om stemrecht

Selma

Afgelopen weekend heb ik voor de tweede keer de film Selma gekeken. Een paar jaar geleden heb ik hem voor het eerst gezien en ik ben hem nooit meer echt vergeten. Hij heeft toen ontzettend veel indruk gemaakt op mij als 16-jarig meisje. Selma is een emotionele, waargebeurde en belangwekkende film over de strijd om stemrecht voor Afro-Amerikanen in het Zuiden van Amerika. Deze gebeurtenis speelt zich af in het jaar 1965. Dit is sadly enough, pas 55 (!) jaar geleden. Daarom is het hoog tijd om jullie te vertellen over dit strijdlustige, waargebeurde verhaal.

Martin Luther King

De hoofdpersoon is Martin Luther King. Veel zullen hem al kennen, maar voor degenen die hem niet kennen: Martin Luther King was een predikant die opkwam voor de rechten van Afro-Amerikanen in de jaren 50 en 60. Dit deed hij door vreedzaam te protesteren tegen de overheid. Tijdens deze protesten werd dus helemaal geen geweld gebruikt. King deed dit natuurlijk niet alleen. Hij was een van de belangrijkste leden van de Afro-Amerikaanse Burgerrechtenbeweging. Ook wel de Civil Rights Movement genoemd. Dit leverde hem in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede op.

The South

Na de afschaffing van de slavernij in 1865 was er geen sprake van emancipatie van de Afro-Amerikanen. Hoe graag de zwarte bevolking dit ook wilde, ze kregen hier simpelweg geen kans voor. In het Zuiden was dit nog problematischer dan in het Noorden. Het verschil met het Noorden van Amerika was dat zij al bezig waren met de industriële revolutie, terwijl er in het Zuiden nog werd geleefd van de landbouw. In die tijd werden mensen van kleur enkel gezien als slaven en zij deden al het werk in de landbouw.

Na de burgeroorlog was de slavernij dan wel ‘afgeschaft’, maar het was voor de Afro-Amerikanen bijna niet leefbaar in het Zuiden. Er was dan ook sprake van heftig racisme. Er zijn veel zwarte Amerikanen vermoord en gelyncht door bijvoorbeeld de Klu Klux Klan. Ze werden afgeschilderd als dieven, moordenaars en verkrachters. Daarnaast was het onmogelijk om aan een baan te komen, mochten ze niet in bepaalde gebouwen komen en mochten velen niet naar de stembus. Even voor je beeldvorming: we praten hier niet over de tijd van mijn over-overgrootouders, maar over de tijd van mijn ouders.

Right To Vote

Martin Luther King heeft samen met zijn Civil Rights Movement meerdere protestacties opgezet. Zo hebben ze een mars naar Washington georganiseerd en meerdere bussen geboycot. De protesten waren een echte media hype. Doordat de Civil Right Movement met de media speelde, kregen ze veel aanhangers en support. Hierdoor kregen zij ook politieke macht. In de film Selma strijdt King voor stemrecht. Op papier mocht iedereen stemmen, maar in het Zuiden ging dit net even anders. Het Zuiden had aparte, vage regels, waardoor zij Afro-Amerikanen hun stemrecht konden ontzeggen. Daarnaast terroriseerde de bevolking de stembussen, zodat veel zwarte Amerikanen niet eens in de buurt durfde te komen van een stemhokje.

Selma

Waarom was Selma dé plek voor een opstand? In Selma woonden veel Afro-Amerikanen. Bijna geen één gekleurde inwoner van Selma mocht naar de stembus. Om te testen of Selma de juiste plek was, betrad King een ‘white-only‘ hotel. Hij kreeg meteen een rechtste in zijn gezicht van een Zuiderling. Toen wist hij dat dit dé plek zou zijn. King had ondertussen zoveel politieke macht, dat hij regelmatig contact had met de president van Amerika. De predikant was namelijk een invloedrijke man. De groep bleef vreedzaam protesteren in Selma, tegen de zin van veel witte Amerikanen in. Toen de president het geen prioriteit vond om stemrecht toe te kennen aan Afro-Amerikanen in het Zuiden, besloot de Civil Right Movement een mars te organiseren van Selma naar Montgomery. Dit was een protest met grote risico’s.

Trailer

De film laat je zien hoe deze mars georganiseerd werd en hoe de mars verliep. Je kunt de film bekijken op videoland. Hieronder kun je de trailer alvast bekijken.

Het is zo belangrijk dat films zoals Selma veelvuldig bekeken worden. We mogen nooit, echt nooit vergeten wat er is gebeurd in het verleden. Dit kunnen we dan ook niet meer veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is de toekomst. Racisme is nog steeds een groot issue in onze samenleving. De pijn die racisme met zich meebrengt, is gebaseerd op een heel nare donkere geschiedenis. Selma laat je op een harde en confronterende manier zien waar die pijn vandaan komt. “Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.” Let that sink in.

Yaika Tak

Photo by History in HD on Unsplash

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.