Self Made: de meest inspirerende netflix serie van 2020

Self Made

Ik weet het. Hierboven doe ik een heel gewaagde uitspraak, aangezien 2020 pas vier maanden onderweg is. Toch ben ik er ervan overtuigd dat Netflix zichzelf niet gaat overtreffen. Self Made is een heel inspirerende, waargebeurde serie over een Afro-Amerikaanse vrouw die een imperium met haarproducten wilt starten aan het begin van de 19e eeuw in Amerika. Deze vrouw heeft de naam Madam C.J. Walker. Na het zien van de serie, die bestaat uit vier afleveringen, zul je deze naam niet snel meer vergeten. Graag vertel ik je meer over deze bijzondere, inspirerende Netflix serie en leg ik je uit waarom je deze serie echt moet kijken.

Madam C.J. Walker

Om te beginnen wil ik zeggen dat ik het bizar vind dat ik haar naam nog nooit eerder heb horen vallen. Voor mij is zij een van de grootste, dan niet dé grootste, power woman die ooit op deze aardbol heeft geleefd. Voor diegene die de naam Madam C.J. Walker nog nooit gehoord hebben, leg ik graag uit wie deze vrouw was. Sarah Breedlove, de originele naam van Madam C.J. Walker, werd geboren op 23 december 1867 in Amerika. Dit was net na de afschaffing van de slavernij in 1865. Sarah behoorde dan ook bij de eerste generatie Afro-Amerikanen die niet meer op plantages hoefde te werken. Dit maakte het leven nog niet gemakkelijk. Op haar zevende werd Breedlove wees en op haar veertiende trouwde ze met haar eerste echtgenoot. Hier kreeg zij vervolgens een kind mee. Ze werkte als wasvrouw om rond te komen. Ze leed een ongelukkig leven. Haar eerste man mishandelde haar met regelmaat en hij vertrok dan ook na een tijdje.

‘Self Made’ haargroeimiddel

Dit alles maakte Sarah enorm ongelukkig. Zo ongelukkig, dat ook het haar van Breedlove helemaal uitgevallen was. Haar haar symboliseerde haar leven. Op een dag kwam Addie Munroe, het andere hoofdpersonage uit de serie, langs met haargroeimiddel. Door het middel groeide het haar van Sarah helemaal terug. Niet alleen kwam het haar terug, ook haar zelfvertrouwen keerde terug. Ze was weer gelukkig en ze vond zelfs een nieuwe liefde: Charles Joseph Walker. In ruil voor het wassen van de kleding van Munroe, kreeg Sarah iedere week een haarbehandeling. Sarah raakte zo geïnspireerd dat ze graag voor haar de markt op ging om het middel te verkopen. Addie Munroe ging hier niet akkoord mee, omdat zij vond dat Sarah niet het juiste uiterlijk had. Dit was de druppel voor Sarah. Ze maakte een verbeterde versie van het middel van Munroe en ging het zelf verkopen. Door haar inspirerende verhaal, ging de verkoop van haar product goed. Héél erg goed.

Ups and downs

Dit is het begin van de serie Self Made. De familie verhuist al snel van het Zuiden naar Indianapolis. Hier heeft Madam J.C. Walker de droom om een eigen fabriek te openen. Niets houdt haar tegen. Ondertussen gaat de 19e eeuwse samenleving, die gepaard ging met veel racisme en segregatie, gewoon door. In der loop der jaren gebeurt er van alles. Alles komt aan bod: bedrog, ziekte, racisme, maar ook geluk, succes en woman empowerment. Ik wil niet te veel vertellen, daarvoor moet je zelf de serie bekijken.

Waarom is Self Made zo inspirerend?

Dat dit verhaal daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, vind ik zo bijzonder. Madam C.J. Walker werd uiteindelijk de eerste vrouwelijke self made miljonair van de Verenigde Staten. Aangezien de Afro-Amerikaanse bevolking enorm werd onderdrukt, is het héél erg knap hoe zij dit als vrouw van kleur heeft kunnen realiseren. Daarnaast was het echt een mannenwereld. Een vrouw hoorde toen nog ‘achter het fornuis’ (blegh). Sarah Bleedlove staat naast haar haarproducten ook bekend als mensenrechtenactiviste. Zo heeft ze verschillende organisaties gesteund en verschillende campagnes opgezet, zoals de anti-lynch campagne. In alle opzichten is Self Made een inspirerende en empowering serie.

Trailer

Hieronder kun je de trailer van Self Made zien. Je kunt de gehele serie hier vinden.

Ik vind films en series die zich afspelen in de 19e eeuw in Amerika heel interessant. Zo schreef ik eerder al een artikel over de film Selma. Deze periode in Amerika blijft in Nederland vaak onderbelicht, aangezien er toen veel gebeurde in Europa zelf. Des te meer reden voor mij om hier extra veel over te schrijven.

Ga jij Self Made kijken?

Liefs, Yaika

Volg:
Share:

6 Reacties

  • yaikatak
   Auteur
   22 april 2020 / 12:50

   Ah wat leuk, de serie zal je zeker niet teleurstellen :)!

 1. 21 april 2020 / 11:14

  Ik had hier een tijdje terug de trailer van gezien en hij sprak mij gelijk aan. Vind haar als actrice ook heel goed! Ze speelde ook in The Help, ook een aanrader!

  • yaikatak
   Auteur
   22 april 2020 / 12:53

   Ik vind haar ook een heel goede actrice. Ik heb The Help volgens mij zelfs al 2 keer gekeken. Heel goede film!

  • yaikatak
   Auteur
   22 april 2020 / 12:54

   Fijn! Hij is zeker de moeite waard om te kijken. De gehele serie bestaat maar uit 1 seizoen van 4 afleveringen, dus hij neemt ook niet heel erg veel tijd in beslag (het is meer een lange film).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.