Self Care Day: 5 dingen die je kunt doen als je alleen bent

wat kan ik in mijn eentje doen

Als een introvert persoon kan ik redelijk goed alleen zijn. Daar ben ik best wel blij om. Want ik ken genoeg mensen die hier wel mee struggelen. Zij vragen dan ook vaak wat ik in godsnaam de hele dag doe. Vandaar dat ik vandaag antwoord geef op de vraag wat jij allemaal in je eentje kunt doen. En je zult het misschien niet geloven, maar je gaat er nog van genieten ook. Benieuwd hoe jij deze self care day in kan vullen? En welke activiteiten je allemaal alleen kunt voeren? Of misschien nog beter gezegd, juist alleen uit moet voeren? Let’s start this self care day!

1. Start de dag met een wandeling

Er is niets zo lekker, als de dag beginnen met een wandeling. Als je alleen gaat wandelen, kun je namelijk je hoofd helemaal leegmaken. Dit wordt ook wel therapeutisch wandelen genoemd. Je neemt dan alles in je op wat je ziet, voelt, hoort en ruikt. Op deze manier ben je echt in het hier en nu. Je kunt dit simpelweg niet doen met iemand anders. Je moet het echt alleen doen. Alleen dan kun jij je hoofd helemaal leegmaken. Wat een heerlijk begin van de dag!

2. Verwen jezelf

Dit is voor mij misschien wel het ultieme geluksmoment. Ik ben namelijk dol op badderen. Ik kan hier dan ook echt naar uitkijken. Gewoon, even een half uurtje (of langer) in bad zitten. Ik maak er vaak meteen een hele activiteit van. Ik koop van te voren heerlijke bruisballen en een lekkere fles wijn. Of ik zet een grote kan thee. Vervolgens zet ik wat kaarsen aan en geniet ik van alle rust en stilte. Of zet ik een interessante podcast op. Genoeg mogelijkheden. Het leven is een feest, maar hé, je moet zelf de slingers ophangen.

alleen dingen doen

3. Creatieve middag

Wat ik heerlijk vind om te doen als ik een hele dag alleen ben, is schrijven. Voor mij is dit dé manier om mijn creativiteit te uiten. Anderen schilderen of tekenen misschien liever. Of houden zich bezig met fotografie. Ook is een vrije middag dé tijd om iets nieuws te leren. Heb jij bijvoorbeeld ooit zelf een kaars gemaakt? Of een eigen kledingstuk? Of een nieuwe taal geleerd? Een self care day is dé dag om jezelf iets nieuws aan te leren. Investeer in jezelf. Daarnaast is het ook heel fijn om een hobby te hebben die je alleen kunt uitvoeren. Zo heb je altijd iets te doen.

4. Maak een heerlijke maaltijd

Voor sommigen is koken echt een uitlaatklep. Eerst urenlang zoeken naar het juiste recept. Vervolgens naar de supermarkt gaan om de juiste ingrediënten te vinden. En uiteindelijk de hele middag in de keuken staan om een heerlijke maaltijd te bereiden. Op deze manier heb je én een leuke middag én verwen je jezelf met een heerlijke maaltijd. Hou jij juist helemaal niet van koken? Maar wil je wel een lekkere maaltijd voor jezelf op tafel zetten? Kijk dan zeker even naar deze heerlijke pasta met spinazie en zalm!

5. Serie kijken

Persoonlijk sluit ik mijn self care day altijd af met een heerlijke serie. Vaak een die veel humor bevat en niet een al te zwaar onderwerp heeft. Weet jij hiervoor even geen leuke serie? Dan heb ik nog een heel leuke aanrader. Want heb je al gehoord van de nieuwe serie All Creatures Great And Small? Althans heel nieuw is hij niet, aangezien het een remake is van de serie ‘James Herriot’. Deze serie was in de jaren 80 een enorm succes. De serie gaat over James Herriot, een dierenarts die werkzaam is op het platteland van Glasgow. Herriot krijgt plots de kans om in de chique stad Yorkshire Dales te gaan werken als de assistent van een dierenarts. Een zeer bijzondere, excentrieke dierenarts. En deze kans pakt hij uiteraard met beide handen aan.

deze 5 dingen kun je doen als je alleen bent

Persoonlijk ben ik dol op de droge, Britse humor. Daarnaast speelt de serie zich af in de jaren 30. Dit vind ik altijd heel erg leuk. Je krijgt namelijk echt een kijkje in een ander tijdperk. En ik moet zeggen, dat is in ‘All Creatures Great And Small’ erg goed gelukt. Wil jij de serie ook zien? Dan heb ik goed nieuws. De serie is namelijk elke dinsdag om 21:00 uur te zien op het kanaal van BBC First. Vandaag (20 april) wordt de tweede aflevering uitgezonden. Aflevering 1 kun je terugkijken on demand via KPN, XS4ALL en T-mobile. Dit is dé perfecte serie om je dag mee af te sluiten.

Stel jij jezelf wel eens de vraag: ‘wat kan ik in mijn eentje doen?’. En wat ga jij doen als je een dagje alleen bent?

Yaika Tak

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een samenwerking met BBC First.

Volg:
Share:

3 Reacties

  1. 21 april 2021 / 11:39

    Als ik eindelijk eens een dagje alleen thuis ben, dan ga ik in alle rust koffie drinken, wandelen, lezen, puzzelen. Zonder dat ik steeds moet vrezen dat er weer een deur openvliegt.

  2. 4 mei 2021 / 23:25

    Bakken en koken is voor mij inderdaad pure ontspanning! Door jou heb ik Jane the Virgin ook een kans gegeven en helemaal hooked hahahaha 🙂

  3. 8 mei 2021 / 11:54

    Herkenbaar! Vooral de vraag: wat doe jij dan de hele dag / weekend? Het is helemaal niet saai, het is juist heerlijk bijkomen op deze manieren. Ik heb alleen helaas geen bad, maar een heerlijk lange douche met veel verzorgingsproducten is ook puur genieten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.