Presentatie tips: zo bereid jij je het beste voor op een presentatie

voorbereiden presentatie

Knikkende knieën, zweethanden en buikpijn. Voor sommigen is presenteren écht een hel. Gelukkig heb ik hier zelf niet heel veel last van gehad. Tuurlijk, ik vond het ook wel spannend. Maar ik zag er nooit echt zo erg tegenop dat ik er niet van kon slapen. Tijdens mijn hbo-opleiding communicatie moest ik zo ontzettend vaak presenteren dat ik het nu totaal niet meer spannend vind. Ik moet hier wel bij zeggen dat ik mezelf altijd goed voorbereidde, zodat ik vol vertrouwen de presentatie kon geven. Ik geef je vandaag graag vijf essentiële presenteer tips die het presenteren voor jou hopelijk minder erg maken. Misschien ga je het zelfs nog wel leuk vinden…😉

Doel

De eerste stap klinkt vrij simpel, maar wordt toch vaak overgeslagen. Het is namelijk enorm belangrijk om te bedenken waarom je precies een presentatie wil/gaat geven. Wil je mensen overtuigen van een bepaald standpunt? Of wil je mensen informeren over een project? Of misschien wil je mensen juist wel instrueren. De hoofdvraag is dus eigenlijk: wat moeten de luisteraars naar aanleiding van jouw presentatie gaan doen? Hier moet je gehele presentatie omheen gebouwd worden.

Boodschap

Als je het doel van je presentatie hebt vastgesteld, is het belangrijk om na te denken over de boodschap. Wat wil je precies vertellen aan de luisteraars? Welke informatie hebben de luisteraars nodig? Een korte bondige presentatie is áltijd veel beter dan enorm langdradige presentatie. De mens heeft nu eenmaal geen lange spanningsboog. Ook is het belangrijk dat je makkelijke woorden kiest. En dit lijkt de makkelijke weg, maar dat is het totaal niet. Het is echt een kunst om een moeilijk verhaal makkelijk te brengen.

Presentatievorm

Kies vervolgens voor de juiste presentatievorm. Je hebt tegenwoordig heel veel verschillende vormen. Denk aan een PowerPoint presentatie, een Prezi, een pitch of een presentatie met alleen één poster. Beelden blijven vaak beter hangen dan woorden. Maak dan ook veelvuldig gebruik van afbeeldingen of bijvoorbeeld van een leuk filmpje. Tip: kijk ook eens op canva.com. Dit is een website met mega veel gratis designs. Je kunt hier ook een gave presentatie maken. Toch net weer iets anders dan PowerPoint.

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefening baart kunst, deze dooddoener heb je vast al miljoenen keren gehoord. Maar er zit echt een kern van waarheid in. Hoe vaker je jouw verhaal hebt geoefend, hoe meer je vertrouwen groeit. Het is niet de bedoeling dat je de jouw presentatie woord voor woord uit je hoofd leert. Het is juist fijn om te weten dat je zonder dat je iedere keer hetzelfde zegt, toch dezelfde boodschap verkondigt aan je publiek. Tip: presenteer eerst een keer voor één familielid of een vriend. Dan kan deze persoon eventueel nog feedback geven.

Het komt helemaal goed!

De laatste stap is misschien wel de belangrijkste stap. Je moet namelijk echt in jezelf én in je presentatie geloven. Je hebt alles goed voorbereid, je weet waarvoor je komt, je weet welke boodschap je wil overbrengen en je hebt een mooie presentatie gemaakt. Je moet niet denken aan alles wat er mis kan gaan, maar je moet ervan uitgaan dat je jouw verhaal gaat nailen. Als je alleen maar denkt aan alle dingen die mis kunnen gaan, is de kans groter dat er allerlei dingen mis gaan. Wist je dat 80% van de scenario’s die je bedenkt en waar je je druk om maakt helemaal niet uitkomen? En dat de problemen die wel werkelijkheid worden in 15% van de gevallen makkelijker op te lossen zijn dan je denkt? Alle reden tot optimisme: het gaat helemaal goed komen!

Heb jij nog presentatie tips? En hoe bereid jij je altijd voor op een presentatie?

Yaika Tak
Volg:
Share:

2 Reacties

  1. 22 oktober 2021 / 15:35

    Oh helemaal mee eens – oefenen helpt het meeste! Iedere keer wordt het een stukje minder spannend en dus wordt je er langzaam beter in 🙂

  2. 22 oktober 2021 / 16:59

    Wat een fijne tips weer! Ik vond presentaties vroeger echt verschrikkelijk, nu ben ik er wel redelijk goed in. Je hebt zeker gelijk, oefenen is echt heel belangrijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.