Personal struggle: Afstuderen tijdens de Coronacrisis

Personal struggle: Afstuderen tijdens de Coronacrisis

Ik wilde eigenlijk nog even wachten met het schrijven van een nieuwe ‘personal struggle‘, maar deze personal struggle heeft momenteel mijn gehele leven zowat ingenomen. Voorheen heb ik heel wat horrorverhalen gehoord over de laatste fase van een studie: het afstuderen. Ik was er best sceptisch over. Ik bedoel: je krijgt vijf maanden de tijd om een onderzoek uit te voeren. Kan toch niet zo heel veel en heel moeilijk zijn. Ik was dan ook best lekker op weg, totdat het Coronavirus om de hoek kwam kijken. Dit gooide heel wat roet in het eten. Het werd niet alleen praktisch moeilijker om het onderzoek uit te voeren, maar het werd vooral op mentaal vlak bemoeilijkt. Graag neem ik je mee in mijn gedachtes en mijn struggles van dit moment.

10 maart

In het weekend van 7 en 8 maart kwam het verzoek van de minister-president om waar mogelijk, zo veel mogelijk, thuis te werken. Aangezien ik bij een overheidsinstelling stage loop, werd er al snel besloten om het advies op te volgen. Ik werk dus al vanaf 10 maart thuis. Het is heel gek om op deze manier je afstudeerstage te doen. Ik liep immers pas net een maandje stage en ik begon de organisatie en haar medewerkers net een beetje te leren kennen. In het begin vond ik het niet zo erg, want ik hoefde niet meer iedere ochtend vroeg mijn bed uit. Ik ben namelijk écht geen ochtendmens. Nu zou ik met heel veel liefde en plezier iedere ochtend vroeg opstaan om naar stage te gaan. Doordat je thuis werkt voel je je veel minder verbonden met de organisatie en ik mis nu wel een gehele stage experience.

Discipline gebrek

Afstuderen is het einddoel van deze periode en in principe kan ik mijn onderzoek geheel vanuit thuis voortzetten. Ik begon dan ook redelijk optimistisch. Maar wow, ik had volledig onderschat hoe moeilijk thuiswerken zou zijn en wat voor discipline je daarvoor nodig hebt. Het is zo gemakkelijk tot een uurtje of tien/elf uit te slapen – daarna rustig te gaan douchen – om vervolgens op je gemak een lekker ontbijtje te maken – en deze op te eten terwijl je een nieuwe aflevering kijkt van je favoriete Netflix serie. Voor je weet ben je twee uur verder en heb je nog helemaal niks uitgevoerd. Toch wilde ik hoe dan ook mijn onderzoek voortzetten, maar dit ging gepaard met ups en downs.

Thuis afstuderen

Zo was mijn eerste telefonische interview een regelrechte ramp. Het interview vond plaats via Facetime. De beste man dacht echter dat het een soort van bellen was en hield daarom zijn telefoon dichtbij zijn oor en mond (alsof je een spraakmemo aan het opnemen bent). Daarnaast voelde ik ook niet echt een connectie met de man. Ik had hem dan ook nog nooit in het echt ontmoet. Het is heel moeilijk om goed te luisteren, samen te vatten en door te vragen onder deze omstandigheden. Ik wilde er, om eerlijk te zijn, zo snel mogelijk vanaf zijn. Vervolgens cancelde ik mijn geplande interviews. Ik dacht ‘we wachten wel tot we weer op kantoor mogen werken’.

Natuurlijk nam ik dit besluit niet wetende, wat nu weten over het Coronavirus. Ik legde mijn onderzoek een á twee weken stil. Mijn studie kwam vervolgens met maatregelen omtrent het afstuderen. Ik kreeg weer nieuwe energie. Het Coronavirus is er nu eenmaal en we zullen ermee moeten dealen. Achteraf was het misschien meer een mindset dingentje. Ik moest me er echt even overheen zetten. Tegenwoordig verzamel ik mijn data via Microsoft Teams. Ik vind dit persoonlijk een heel fijn programma.

Twijfels, twijfels, twijfels

Het ergste van afstuderen is dat je nooit helemaal gevoel hebt dat je op de goede weg zit. Je hoeft maar één iemand te spreken en je kunt meteen het gevoel krijgen dat je je gehele onderzoek in de prullenbak kunt gooien. Je twijfelt continu aan alles, maar dan ook echt alles. Klopt mijn hoofdvraag wel en dekt hij alle deelvragen wel? Heb ik de goede interviewvragen gesteld? Hoe verzamel ik alle respondenten? Krijg ik het wel op tijd af? Er zijn zoveel vragen die je de gehele dag bezig houden, dat je er gewoon moe van wordt. Die twijfel vreet echt energie. Zo jammer, want die energie heb ik nu juist zo hard nodig.

Afstuderen en deze blog combineren

Hoe graag ik momenteel ook veel aandacht en tijd zou willen besteden aan deze blog, heb ik er helaas gewoon niet zoveel tijd voor. Over 6 weken is de deadline van mijn scriptie en ik ben er momenteel iedere dag mee bezig. Dit kost gewoon super veel tijd. Daarnaast heb ik ook nog een bijbaantje in de vitale sector, dus dat gaat ook gewoon door. Ik probeer wekelijks consistent een artikel te posten op dezelfde dag, maar dat wil momenteel nog niet lukken. Hopelijk kan ik, als ik in juni afgestuurd ben, wel weer helemaal oppakken.

Afstudeertips

Voor alle afstudeerders onder ons geef ik graag nog wat tips mee. Deze helpen mij persoonlijk heel erg.

 • Zet je wekker iedere dag rond een bepaald tijdstip en ga iedere dag op hetzelfde tijdstip uit bed. Op deze manier bouw je een ritme op en dat vind ik persoonlijk erg fijn. Heb je moeite om zelf uit bed te komen? Plan dan je calls of Skype-meetings in de ochtend, zodat je wel uit bed moet komen.
 • Aangezien je bezig bent met een groot onderzoek, kun je wel eens het overzicht kwijtraken. Het helpt mij persoonlijk altijd om alles uit te schrijven op grote vellen papier. Hieruit zie ik vaak ook wat ik nog nodig heb en wat ik eventueel aan moet passen. Heb je geen vellen papier thuis? Geen probleem, het kan namelijk ook digitaal. Zelf gebruik ik hier de site/ het programma Canva voor.
 • Houdt veel contact met je bedrijfsbegeleider, docent-coach en kringgenoten. Door je bedrijfsbegeleider en docent-coach mee te nemen in je onderzoek zorg je ervoor dat zij niet voor verrassingen komen te staan als je het inlevert. Zij weten dan immers al waar je vijf maanden aan hebt gewerkt. Je kringgenoten zijn de perfecte sparringspartners. Zij maken hetzelfde mee als wat jij nu meemaakt, maak daar dus veel gebruik van.
 • Zie je het helemaal niet meer zitten? Een scriptie gaat vaak gepaard met ups en downs. Soms kom je ineens op nieuwe inzichten en zie je het helemaal zitten en soms zit er een ding tegen en denk je meteen dat je gehele onderzoek niks meer waard is en denk je dat je beter kunt stoppen. I know that feeling. Je moet gewoon door blijven gaan.

Wat zijn jouw ervaringen met afstuderen en heb je nog afstudeertips?

Liefs, Yaika

Volg:

14 Reacties

 1. 28 april 2020 / 11:35

  Pfoe het lijkt mij best wel pittig en ook raar allemaal! Ik wens je heel veel succes de komende tijd en ik hoop dat je het mag halen allemaal!

  • yaikatak
   Auteur
   1 mei 2020 / 10:00

   Het is inderdaad een gekke tijd om af te studeren, maar we zullen er het beste van moeten maken. Bedankt voor je lieve en supportive berichtje!

 2. 28 april 2020 / 13:00

  Ik snap echt dat je aan alles twijfeld 🙁 Heel veel succes komende tijd <3

 3. 28 april 2020 / 16:15

  Wat lastig inderdaad! Heel veel succes de komende tijd, en wat een leuke blog heb je! 🙂

  • yaikatak
   Auteur
   1 mei 2020 / 10:10

   Het is inderdaad best een struggle. Lief, dankjewel!

 4. 28 april 2020 / 20:24

  Heel veel succes nog! Het komt vast en zeker goed 🙂

  • yaikatak
   Auteur
   1 mei 2020 / 10:16

   Bedankt voor je berichtje, uiteindelijk zal het vast wel goed komen (hoop ik dan haha)!

 5. 29 april 2020 / 14:33

  Oef, dat lijkt me echt lastig, om op deze manier te moeten afstuderen. Maar het gaat vast helemaal goed komen!

  • yaikatak
   Auteur
   1 mei 2020 / 10:28

   Ik hoop het ook heel erg, in ieder geval bedankt voor je berichtje :)!

 6. 30 april 2020 / 10:38

  Sowieso veel succes en you can do it! die twijfel begrijp ik maar al te goed, dit heb ik ook altijd. Als iemand iets zegt dan twijfel je alweer over bepaalde dingen. Je wilt het zo graag goed doen!

  • yaikatak
   Auteur
   1 mei 2020 / 10:38

   Ja precies! Dat maakt het allemaal nog moeilijker, maar uiteindelijk zal dit wel een heel leerzame ervaring zijn. In ieder geval bedankt voor je lieve berichtje <3!

 7. 1 mei 2020 / 10:22

  Wat lastig en naar dat je zo aan alles twijfelt, ik snap je volledig. De hele situatie is ook gewoon raar met dit virus. Toch wens ik je heeeeeel veel succes de komende periode. You can do it! <3

  Liefs
  X

  • yaikatak
   Auteur
   1 mei 2020 / 10:57

   Ah, bedankt voor je lieve berichtje! Doet me goed om dit te lezen :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.