Luzz Candle: zo begon ik mijn eigen kaarsenwebshop

luzz candle

Wow, het Instagram account van mijn kaarsenbedrijfje bestaat alweer langer dan één jaar. En dat jaar is zo snel gegaan. Van zomaar voor de lol wat kaarsen verkopen op Instagram tot een eigen webshop en drie verkooppunten in Nederland. Ik had nooit gedacht dat deze hobby zo uit de hand zo lopen. Ik heb nooit het hele verhaal achter Luzz Candle gedeeld op deze blog. En dat leek me nu, na één jaar, alsnog heel leuk om te doen. Let’s talk about Luzz Candle!

Pandemie en Tiktok

We gaan eerst terug naar het begin van de pandemie. Ik was net afgestudeerd en startte met mijn eerste baan bij een communicatiebureau. Dit was een volledige thuiswerk-baan, dus ik zat bijna altijd thuis. Ik werkte in principe maar 24 uur, omdat ik ook graag veel tijd overhield voor mijn blog en andere dingen. Door de pandemie konden we niet echt iets leuks doen. Vakanties, festivals, stedentrips, concerten: het zat er allemaal niet in. Destijds scrollde ik hele dagen door TikTok. Hier kwam ik op een moment veel videos tegen van mensen die zelf kaarsen maakte. Uiteraard moest ik dit ook proberen. Zodoende bestelde ik mijn eerste kilo met koolzaadwas en mijn eerste paar mallen. Het duurde even voordat ik mooie, goed gelukte kaarsen kon maken. Maar toen het eenmaal lukte, hield ik eigenlijk ook niet meer op.

Instagram

Dit had als gevolg dat het hele huis van mijn ouders vol stond met kaarsen. Want ik was inmiddels alweer terug naar mijn ouderlijke huis verhuisd. Toen ik afstudeerde woonde ik nog in een studio in Breda. Doordat de stad dicht was door de lockdown én ik altijd thuiswerkte, werd die studio ineens wel heel eenzaam. Ik heb destijds besloten om terug thuis te gaan wonen. Achteraf gezien een van mijn beste keuzes ooit. Enfin, het huis van mijn ouders stond dus vol met kaarsen. Ik gaf ze vooral weg aan vrienden en families voor verjaardagen en andere gelegenheden. Daar werd me eigenlijk vrijwel altijd gevraagd waarom ik ze niet verkocht. Ik had daar destijds niet zo heel veel tijd voor, maar ik vond het toch het proberen waard. Zo doende maakte ik het Instagram account @Luzzcandle aan. En zo begon ik de kaarsjes ook te verkopen op Instagram.

luzz candle

Officieel bedrijf

Terwijl ik de kaarsen op Instagram begon te verkopen, werkte ik nog bij het communicatiebureau. Echter merkte ik dat ik hier totaal niet gelukkig van werd. En dat lag totaal niet aan het communicatiebureau, maar ik merkte dat het werk me gewoon niet gelukkig maakt. Aan het einde van 2021 hakte ik de knoop voor mezelf door en vanaf februari 2022 stopte ik met mijn communicatiebaan. Vanaf het moment dat ik de knoop had doorgehakt voor mezelf, heb ik mijn Luzz Candle meteen ingeschreven bij de KVK. Want er moet uiteindelijk natuurlijk wel iets van geld binnenkomen. Bovendien had ik nu wel alle tijd om het rustig op te bouwen.

Zo doende bouwde ik zelf de webshop (neem hier een kijkje in de webshop). Hier heeft heel veel tijd ingezeten. In februari ging de webshop eindelijk live. Er zitten soms nog wat kleine mankementen in de webshop, maar hij werkt goed. Ik bedoel: je kan er bestellen én daar gaat het om.

Conceptstores en marktjes

Naast de webshop, kun je de kaarsen ook vinden in twee verschillende winkels. Namelijk in de Swan Market Store in Den Bosch en Breda en in De Nieuwe Winkel in Breda. Ja ja, er zijn momenteel gewoon drie verkooppunten. Ik vind het idee van een conceptstore heel tof. Bovendien werkt het verdienmodel voor mij persoonlijk heel fijn. Helemaal als ik in september start met mijn nieuwe studie. Naast de conceptstore, sta ik zo af en toe ook op marktjes met mijn kaarsen. Ik had nooit gedacht dat ik dat zo leuk zou vinden. De hele marktsfeer is heel gezellig en het is heel leuk om te zien wat anderen van je producten vinden. Echt heel leuk!

Toekomst

In september start een nieuwe studie. Ik ga namelijk de master Management of Cultural Diversity volgen op de universiteit van Tilburg. Momenteel zit er heel veel tijd in Luzz Candle, dus ik ben heel benieuwd hoe dat gaat lopen als ik weer ga studeren. Toch zie ik de toekomst heel zonnig in. Ik heb eindelijk iets gevonden wat ik wél heel leuk vind om te doen. Iets wat me, denk ik, nooit gaat vervelen. Iedere dag kan ik zelf bedenken wat ik ga doen. Heb ik geen zin om achter m’n laptop te zitten? Dan ga ik voorraad maken. Heb ik zin om even om iets rustigs te doen? Dan ga ik nieuwe Instagram posts designen. De beste baan ever, als je het mij vraagt!

Heb jij ook een eigen (kleine) onderneming? Zo ja, hoe ben jij ooit begonnen?

Yaika Tak

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 26 juli 2022 / 11:10

    Wat tof dat je nieuwe hobby tijdens de pandemie zo snel is uitgegroeid naar een webshop en dat je zelfs in verschillende winkels je kaarsen verkoopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.