Living Undocumented: de documentaire over Trumps klopjacht op immigranten

living undocumented

Afgelopen week zag ik een stuk van de door Gert-Jan Segers (fractievoorzitter ChristenUnie) en Tim Hofman (needs no introduction) Jan Terlouw lezing. Het ging om de dehumanisatie van onze samenleving. Mensen zijn door de jaren heen veranderd in nummertjes, regels, deals en dossiers. De mens achter het bureaucratische papierwerk wordt soms niet meer gezien en dat is een pijnlijke constatering.

Deze lezing deed me denken aan de Netflix documentaire ‘Living Undocumented’. De documentairemakers volgden het leven van acht illegale families in Amerika, waarbij deportatie boven het hoofd hangt. Het maakt de immigratiestroom naar Amerika enorm menselijk. In talkshows wordt vaak alleen gepraat over het beleid van het witte huis, maar niet over de schrijnende verhalen van de mensen die het beleid moeten ondervinden. De ‘illegalen’ krijgen door deze documentaitre gezichten, namen en verhalen. De docu laat zien hoe pijnlijk (én harteloos) het beleid van Trump is geweest voor deze mensen. Laat me je wat meer vertellen over het immigratiebeleid van Amerika, Trump én natuurlijk de docu.

Verschil met Nederland

Eerst wil ik graag wat meer vertellen over de verschillen tussen immigranten in Nederland en in Amerika. Immigranten in Amerika hebben namelijk heel andere rechten dan immigranten in Nederland. Zo mogen immigranten zonder verblijfsvergunning in Amerika gewoon werken en moeten zij over dit geld ook gewoon belasting betalen. Dit betekent dat de overheid weet dat diegene zich ‘illegaal’ in Amerika bevindt. Zo is er in ‘Living Undocumented’ een Israelisch gezin waarvan de man gewoon een heel succesvol bedrijf heeft opgezet in Amerika. In Nederland (en in de rest van Europa) werkt dit allemaal heel anders. Europese vluchtelingen mogen zonder identiteitsbewijs niet werken. Zij moeten eerst een verblijfsvergunning krijgen én dan pas mogen zij volledig meedraaien in de samenleving.

Migratiebeleid Obama v.s. Trump

Het immigratiebeleid van Trump is heel anders dan het beleid van zijn voorganger, Obama. Het beleid van Obama werkte als volgt: als mensen zich illegaal in Amerika bevonden (dus zonder paspoort of greencard), moesten zij zich eens in de zoveel tijd melden. Als zij geen strafbare feiten pleegden en zich netjes bleven melden, mochten zij gewoon in Amerika blijven. Trump pakte dit net even anders aan. Hij zette deze groep mensen wel het land uit. Deze verschillen in het beleid kennen veel schrijnende gevolgen. Sommige immigranten waren al acht jaar in Amerika, aangezien dat mocht onder het bewind van Obama. Deze mensen hebben in de tussentijd ook kinderen gekregen die nog nooit in het land van hun ouders geweest zijn. Toch moeten ze allemaal het land verlaten.

ICE

Wie verantwoordelijk is voor de vele uitzettingen is ICE (Immigration and Customs Enforcement). Deze instelling is vergelijkbaar met de Nederlandse IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Ik wist al wel dat ICE mensen niet liefelijk het land uitzette, maar ik schrok enorm van de manier waarop dit gebeurt. Deze mensen worden namelijk behandeld als criminelen. Het gebeurt wel eens dat ICE in het midden van nacht een inval doen én mensen van het bed licht. Dit had ze een heel trauma kunnen schelen, als ze dit op een humane manier hadden opgelost.

Living Undocumented

Zangeres Selena Gomez wilde het verhaal van deze ‘undocumented‘ immigranten vastleggen. De acht families die gevolgd worden, komen vanuit de hele wereld. De verhalen lopen niet allemaal goed af. Persoonlijk vond ik de stukken waar kinderen bij betrokken waren het lastigste om naar te kijken. Ik zou heel graag de verhalen van deze families willen beschrijven, maar de documentaire vertelt de verhalen veel beter. Wat mij misschien nog wel het meeste is bijgebleven, is het effect van een politieke machthebber op een menselijk leven. We zien ‘Den Haag’ vaak als een ver van mijn bed show, maar uiteindelijk bepalen zij wel over jouw leven (én daarom is het zo belangrijk dat je 17 maart naar de stembus gaat :)).

Hieronder staat de trailer van de documentaire reeks ‘Living Undocumented‘. Ik raad hem iedereen aan om te kijken.

Heb jij ‘Living Undocumented‘ al gezien?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram of Facebook?

Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.