Let’s celebrate diversity met… een online vriendenboek!

celebrate diversity

Ik heb de afgelopen tijd veel nagedacht waar ik precies heen wil met deze blog. Toen ik begon was het een beetje een van-alles-en-nog-wat blog. Al snel kwam ik erachter dat ik over bepaalde onderwerpen bijna nooit schreef, bijvoorbeeld over fashion of beauty. Dit had ik op voorhand wel verwacht. Ik schreef voornamelijk over muziek, series en films. Hier haalde ik veel meer plezier uit. Daarnaast schrijf ik ook graag over persoonlijke issues. Gek genoeg staan deze artikelen het snelst op papier.

Al eerder schreef ik een artikel over de drang om de wereld een stukje mooier te maken. Door de coronacrisis had ik dit eigenlijk naar de achtergrond geschoven, omdat er nu toch niks mogelijk is. Of althans, ik dacht dat er niks mogelijk zou zijn. Ik ben zelf altijd super geïnteresseerd geweest in de Nederlandse samenleving. Ik ben dan ook een groot voorstander van de multiculturele samenleving. Vandaar dat ik hier graag aandacht aan wil besteden op mijn blog. Je kunt de artikelen vinden onder het kopje ‘diversiteit‘. Terwijl ik aan het denken was over mijn blog, kwam ik op een super leuk idee (oké, ik vind het super leuk haha). Nieuwsgierig?

Celebrate diversity

In eerste instantie wilde ik voornamelijk de ongelijkheid in de wereld anno 2020 belichten. Toch knaagde er iets aan mij, omdat dit bijna altijd een negatieve insteek heeft. En zo ben ik helemaal niet. Ik wil dit onderwerp juist positief benaderen. Daarom dacht ik: laten we het omdraaien. Let’s celebrate diversity!

Naast het feit dat ik diversiteit in het zonnetje wil zetten, ben ik ook heel benieuwd hoe andere jonge mensen invulling geven aan hun leven. Ik denk namelijk dat ik nog zoveel kan leren én juist kan leren van hoe anderen naar het leven kijken. Als ik alleen met de mensen praat, waar ik altijd mee praat, hoe kan ik dan groeien als persoon? Ik ben op zoek naar nieuwe inzichten, nieuwe verhalen en nieuwe mensen.

Nu is natuurlijk de vraag: Yaika, hoe wil je dit gaan doen? Nou, eigenlijk heel simpel. Ik wil een soort online vriendenboek maken met hierin allerlei verschillende jonge mensen. Net zoals in een vriendenboekje, wordt aan iedereen dezelfde vragen gesteld. Eén artikel wordt besteed aan één persoon. Ieder artikel is dus als het ware een nieuwe bladzijde in het vriendenboekje. Diversiteit is mooi, maar ik vermoed dat er ondanks de verschillen ook veel overeenkomsten zullen zijn. Veel meer dan we op voorhand denken. Laten we ons verbinden en onze krachten bundelen. Ik zal zelf het spits afbijten en het ‘vriendenboekje’ hieronder openen.

Let’s start

celebrate diversity met Yaika Tak
Instagram: @yaikatak


Naam: Yaika Manita Wout Tak
Geboren op: 2 maart 1999 in Breda
Huidige woonplaats: Breda

Momenteel: zit ik in de laatste fase van mijn studie Communicatie
In mijn vrije tijd: luister ik muziek, ben ik op een festival, kijk ik een serie, ben ik met vriendinnen of familie of slaap ik.

Verleden

De mooiste dag van mijn leven was…

Pff, ik vind het moeilijk om één dag te benoemen. Ik heb denk ik niet echt een dag die eruit springt voor mij. Vroeger organiseerde ik altijd een toneelclub. Vanaf de meivakantie oefenden we altijd met alle meiden uit de klas bij mij in de tuin. Aan het einde van het schooljaar kwamen alle ouders bij ons in de tuin kijken naar de voorstelling. Ik weet nog dat dit altijd mijn favoriete dag van het jaar was. Dit gevoel heb ik al een lange tijd niet meer gehad. Ik kan dan ook echt geen dag bedenken. Ik zit de laatste tijd lekker in mijn vel en het klinkt misschien cringy, maar ik geniet momenteel van elke dag.

Leraren van mijn middelbare school zouden mij beschrijven als…

Ik denk niet dat ik echt opviel als leerling. Ik was ook geen moeilijke leerling. Ondanks dat ik wel veel praatte, kan ik me niet herinneren dat ik ooit de les uit ben gestuurd. Daar was in principe ook vaak geen reden toe, aangezien ik best wel een nerdje was. Ik hechtte enorm veel waarden aan hoge cijfers én ik deed het dan ook vrij goed op school. In de eerste en in de tweede was ik misschien wel eens dominant aanwezig, omdat ik toen nog enorm moest wennen en mezelf geen houding wist te geven. Vanaf de derde werd ik weer mezelf en werd ik ook een stuk rustiger.

Heden

Ik geloof in…

Je kunt deze vraag op meerdere manier interpreteren. Ik weet niet of ik in het lot of in God geloof. Ik ben vroeger gedoopt en ik heb ook mijn communie gedaan, maar ik ben voor de rest niet heel Rooms-Katholiek opgevoed. Toch voel ik wel nog altijd een connectie met de Katholieke kerk. Waarom weet ik ook niet precies. Ik geloof wel dat alles gebeurt voor een reden én dat als jij een goed persoon bent er ook goede dingen op je pad zullen komen. Daarnaast geloof ik ook in gelijkheid. Of dit nu gaat over geslacht, geaardheid, huidskleur of afkomst.

De laatste leugen die ik heb verteld, was…

Hmm, over deze vraag moet ik even nadenken. Ik ben een people pleaser, dus ik denk dat ik stiekem toch wel veel kleine leugentjes vertel. Het zijn geen grote leugens, maar meer kleine white lies. Ik denk altijd na over wat ik denk dat de ander wilt horen en dit zeg ik dan vervolgens. Heel gek nu ik dit zelf opschrijf. Vroeger op de middelbare school was dit nog 10000 keer zo erg als nu. Tegenwoordig probeer ik ten alle tijden te zeggen wat ik vind en niet wat ik denk dat de ander wilt horen. Toch is dit wel moeilijk, aangezien dit aangeleerd gedrag is.

Ik ben bang voor…

Ik denk dat dit twee dingen zijn. Hiervoor moest ik eerst graven wat bang zijn nu precies voor mij betekent. Bang zijn gaat bij mij over de redenen/motieven om bepaalde dingen niet te doen die ik misschien liever wel zou willen doen. Ik ben namelijk bang om te falen en bang voor meningen van anderen. Dit zijn twee dingen die mij momenteel bezig houden. En ook de twee redenen waarom ik sommige dingen nu nog niet doe, die ik misschien liever wel zou doen.

Als ik voor de rest van mijn leven op één plek zou moeten blijven, dan is dat…

Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat ik deze plek nog niet gevonden heb. Voor nu zou ik misschien denken dat deze plek het dorp is waar ik ben opgegroeid. Ik heb namelijk een heel fijne jeugd gehad hier en ik zou dat ieder ander kind ook toewensen. Daarentegen heeft het dorp me ergens ook heel erg beperkt. Het is immers een dorp én alles wat ook maar iets anders is, valt meteen op. Ik ga de komende jaren op zoek naar mijn plek op deze wereld.

Als ik één miljoen euro zou winnen zou ik…

Vooral gaan reizen. Heel veel reizen. Ik denk namelijk dat ik daar veel van zou leren. Ik hoor sommige mensen al lachen, want het klinkt zo standaard. Het klinkt zo typisch ‘backpacken-in-Thailand-en-Vietnam-om-mezelf-tevinden’, maar ik denk wel dat het heel leerzaam is om in je eentje in een niet bekende omgeving te zijn. Daarnaast zou ik er enorm van kunnen genieten. Mijn ouders zijn niet zo materialistisch ingesteld, dus ik zou hen niet blij maken met een auto of iets. Het zou mij enorm leuk lijken om met het gezin op één zieke vakantie te gaan. Ik vind het ook leuker om herinneringen te maken in plaats van iets materialistisch te geven.

De belangrijkste eigenschap die mijn toekomstige partner moet hebben is…

Naast loyaliteit en respect, vind ik het belangrijk dat mijn toekomstige man open minded en een klein beetje intellectueel is. Humor vind ik ook heel belangrijk. Het is zo waardevol als je met iemand kunt lachen. Daarnaast hoop ik dat hij van muziek en voetbal houdt. Het lijkt me heerlijk om samen een festivalletje of een wedstrijdje te bezoeken.

Ik word intens gelukkig van…

Mijn lieve vriendinnen en familie. Daarnaast maakt muziek mij enorm gelukkig. Ik luister de gehele dag door muziek. Ik heb ook niet één muziekgenre wat ik leuk vind. Zo luister ik vaak afro, latin en urban muziek, maar kan ik ook de hele dag naar singer-song writers en indie-pop bandjes luisteren. Soms heb ik ook dagen dat ik alleen maar nummers uit de jaren 60 en 70 luister. Dit is echt mijn escape of life. Op festivals ervaar ik dan ook altijd geluksmomenten.

Festivals in Nederland: Pinkpop

Terugkijkend op

Als de 16-jarige ik, mij nu zou ontmoeten, dan zou ze trots zijn om te zien dat…

Ze veel meer voor zichzelf en anderen opkomt en dat ze steeds meer haar eigen mening durft uit te spreken. Ook naar mensen die buiten haar inner circle vallen. Daarnaast is ze trots om te zien dat ze altijd dichtbij zichzelf gebleven is.

Als de 16-jarige ik, mij nu zou ontmoeten, dan zou ze teleurgesteld zijn om te zien dat…

Ze nog steeds zoveel geeft om de meningen van anderen. Ze had gehoopt dat ze daar al iets verder in zou zijn. Het houdt haar nog steeds tegen om bepaalde dingen te doen. Dat vind ze jammer om te zien.

Als ik een ding moest kiezen wat ik zelf anders zou doen in de opvoeding van mijn ouders, dan is dat…

Het klinkt misschien raar, maar mijn antwoord is niks. Ik zou niks kunnen bedenken. Ik heb een enorm fijne jeugd gehad en dat kwam mede door mijn thuis situatie. Ons huis was altijd dat ene huis waar alles kon. Ik ben met heel veel liefde om me heen opgegroeid en dat is een heel fijne basis.

De grootste les die ik tot nu toe geleerd heb is…

Ben wie jij wilt zijn én doe wat jij wilt doen. Ik heb heel veel tijd verspild aan de meningen van anderen. Ik had al zo veel verder kunnen zijn met mijn doelen, ambities en dromen. Van de andere kant denk ik ook dat dit het pad is wat ik had moeten bewandelen om hier te komen. Ik heb nu in ieder geval enorm veel zin in de toekomst. Juist omdat ik niet weet wat het gaat brengen. Daarnaast is gezondheid zo belangrijk. Als er iets mis is met jouw gezondheid of die van een van je naasten, is de rest niks meer waard. Ik waardeer het leven op zich zelf veel meer.

Toekomst

Mijn grootste droom is…

Pff, mijn grootste droom. Over deze vraag moest ik lang nadenken. Ik vind het op een of andere manier eng om mijn droom uit te spreken. Want wat als het niet lukt? Toch heb ik niet echt één specifieke droom. Ik denk dat mijn droom momenteel is om alles te doen waar ik gelukkig van word. En dit zonder na te denken over wat anderen ervan vinden. Of naja, om niet met de meningen van anderen te zitten. Om het gewoon te doen. Dit komt bijvoorbeeld terug in het delen van mijn blog op social media. Of vrijwilligerswerk doen. Of in de keuze om misschien een eigen onderneming te starten. Doen, zonder bang te zijn voor de oordelen. Dat is mijn allergrootste droom.

Mijn ideale leven over tien jaar ziet er als volgt uit…

Over tien jaar wil ik een baan hebben, waarbij ik een steentje bijdraag aan de maatschappij en iets bijdraag aan het leven van een ander. Daarnaast maakt dit werk mij als persoon ook gelukkig. Ik heb letterlijk geen idee wat dit is. Ik hoop dat ik iemand heb ontmoet waarmee ik mijn leven deel. Ondanks dat ik nu een hekel heb aan een burgerlijk leven, zou ik dat denk ik over tien jaar wel willen. Ik word toch wel gelukkig als ik nadenk over een toekomst met huisje, boompje, beestje. Wel pas over tien jaar. Ik wil nu nog even leven. Tot slot hoop ik veel te hebben gereisd in de afgelopen tien jaar.

So, who’s next?

Volg:

8 Reacties

 1. 31 mei 2020 / 09:48

  Wat leuk dat je dit zo hebt gedaan en wat een heerlijke antwoorden!

 2. Busra Yilmaz
  31 mei 2020 / 13:36

  I wanna be next!

  • yaikatak
   Auteur
   1 juni 2020 / 14:35

   Oh girl, you don’t even have a choice. You’re next :)!

 3. Anouk
  2 juni 2020 / 16:31

  Wat een supervet idee!! Ur an inspiration to us all <3

 4. 10 september 2020 / 10:58

  Wat een super tof idee en heerlijk die antwoorden van jou!
  Ik wil ook wel graag meedoen als je dat leuk vindt.
  Liefs,
  Amber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.