Kijktip: 5 mooie, belangwekkende huilfilms

huilfilms

Heb jij wel eens gehuild bij een film? Ik denk het haast wel. Bij mij persoonlijk is de vraag eerder of ik het wel eens droog houd bij een film of serie. Als hoogsensitief persoon kan ik me enorm inleven in films en series. Je zou misschien denken dat ik daarom nooit ‘zielige’ of emotionele films kijk. Echter hou ik heel veel van deze films. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik ook huil bij films en series die helemaal niet zielig bedoelt zijn haha. Zo huil ik zelfs bij reality series als Married At First Sight en Love Island (sad, i know hahaha). Maar vandaag heb ik een lijstje gemaakt met vijf mooie, emotionele, heftige en belangwekkende huilfilms!

1. Les Intouchables

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik deze Franse film al vaker van 15 keer gezien heb. Ondanks dat ik weet wat er per seconde gaat gebeuren, blijft het zo’n mooie film. Ik hou het ook nooit droog (ook niet na 15 keer, nee). Nu moet ik zeggen dat Omar Sy een van mijn all time favorite acteurs is. In ‘Les Intouchables’ gaat de uit de Banlieu afkomstige Driss de rijke aristocraat Philippe verzorgen. Philippe is helemaal verlamd en heeft bij alles hulp nodig. Driss wil de baan eigenlijk niet, maar Philippe ziet het wel zitten. Hij wil iemand die geen medelijden met hem heeft en hem het gevoel geeft dat hij leeft. De twee bouwen een heel bijzondere vriendschap op. Dit is alles is super mooi verfilmd. Zo is bijvoorbeeld de muziek gebruikt van Ludovico Einaudi, een van mijn favoriete componisten.

2. The Sisterhood of the Traveling Pants

Deze film kwam toevallig vorige week op tv, anders had hij nooit in dit lijstje gestaan. Ik was hem namelijk compleet vergeten. Maar wat is dit een heerlijke film zeg. Het is eigenlijk een foute chickflick, maar tegelijkertijd ook heel zielig. De film gaat namelijk over een hechte vriendinnengroep die zomervakantie afzonderlijk van elkaar moeten doorbrengen. Ze gaan elkaar heel erg missen en daardoor besluiten ze een spijkbroek te kopen die ze allemaal een tijdje mogen dragen tijdens de vakantie. De spijkerbroek blijkt bijzondere krachten te hebben, want er gebeurt veel goeds als je de broek aan hebt. Je denkt nu vast: waarom moet je dan huilen? De onderwerpen die aan bod komen zijn soms wel zwaar: zo is er iemand ernstig ziek, is iemands moeder overleden en heeft er een meid geen contact met haar vader. Hier zitten soms heel zielige scenes tussen waar ik het toch niet droog kon houden.

3. American History X

De eerste keer dat ik deze film zag was ik denk een jaar 12. De film kwam op tv en mijn broer en mijn moeder zaten hem te kijken. Het was zomervakantie, dus ik had niet echt een bedtijd. Stilletjes bleef ik de film op de bank kijken tot middernacht. Deze film heeft toen zo intens veel indruk op mij gemaakt. Ik heb deze film altijd herinnerd. Vorig jaar scrollde ik eens door de films op Pathé Thuis. Ineens stond hij daartussen. Ik heb hem meteen gekocht en gekeken. Ik snap de indruk die hij achterliet op mij als 12 jarig meisje. De film gaat over een neo-nazi die radicale ideeën heeft en hier ook naar handelt. Vervolgens wordt hij hiervoor opgepakt. In de gevangenis wordt hij vrienden met een Afro-Amerikaanse man. Hij verandert van gedachten. Inmiddels is zijn jongere broertje geradicaliseerd met de gevolgen van dien…

4. Demain Tout Commence

Zoals ik net al zei, is Omar Sy een van mijn favoriete acteurs. Ook in de film ‘Demain Tout Commence’ vertaalt hij namelijk de hoofdrol. Op het eerste gezicht lijkt deze film een leuke, grappige, luchtige film. Maar hoe langer je de film kijkt, hoe zieliger hij wordt. Bij sommige films moet je een traantje laten, maar bij deze was ik aan het einde gewoon volle bak aan het janken. Samuel leeft een onbezorgd leven totdat hij ineens een kind in zijn schoot geworpen krijgt van zijn one nighstand Kristin. Vanaf dan moet hij ineens gaan zorgen voor zijn dochter Gloria. Hij reist naar Londen in de hoop de moeder van kind te vinden, maar tevergeefs. Uiteindelijk besluit hij zelf zijn dochter op te voeden én dat is pas het begin van dit zielige, dramatische, maar mooi avontuur. Deze film heeft het allemaal: humor, tranen en een gekke plost twist. Echt een aanrader wel!

5 First they killed my father

Ik vind het zelf belangrijk om films te kijken over historische gebeurtenissen. Dit omdat er zoveel ellende plaats heeft gevonden in de geschiedenis. Het is belangrijk dat deze verhalen doorverteld worden. In de hoop dat dezelfde dingen nooit meer gebeuren in de toekomst. ‘First They Killed My Father’ gaat over de Cambodjaanse burgeroorlog. In april 1975 wordt het land ingenomen door de Rode Khmer (een communistische partij). De hoofdpersoon in de film is de vijf jarige Loung Ung wiens vader een hoge ambtenaar was van de huidige regering. Ze moeten dus per direct vluchten en zorgen dat de functie van haar vader niet ontdekt wordt. Ze eindigen in werkkampen en de kleine Loung wordt opgeleid tot kindsoldaat. Zoals ik zei een heel heftige film, maar wel een belangwekkende film!

Ken jij nog mooie, emotionele huilfilms?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram?

Volg:
Share:

3 Reacties

 1. 26 augustus 2021 / 11:56

  Ik hou het nooit droog bij de film ‘Dear John’. Het blijft dan ook niet bij maar één keertje huilen, nee, dat gebeurt echt wel een keer of acht!
  Ik zag laatst dat the sisterhood of the travelling pants inderdaad op tv was, die moet ik toch echt maar eens terug gaan kijken!
  Leuk artikel 🙂

 2. 28 augustus 2021 / 11:14

  Oh Dear John, My Sisters Keeper, Me Before You dit zijn allemaal films waarbij ik mezelf helemaal rot snik. Ik kan het dan echt niet droog houden bah, of Marley and Me met die hond die ze uiteindelijk moeten laten inslapen bah! Hatchi! Is ook zo’n film haha zie je.. allemaal jank films.

 3. 29 augustus 2021 / 11:54

  Ohh ik heb The Sisterhood of the Traveling Pants ook gekeken! Was inderdaad op tv, de boekenserie was vroeger echt m’n favoriet dus die heb ik via Marktplaats weer bemachtigd en ben ik nu aan het lezen, haha. Maar films waarbij ik het echt niet droog kan houden, dat zijn er echt te veel. The Fault in Our Stars, Me Before You, My Sisters Keeper, If I Stay… zoveel mooie (huil)films!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.