Introvert v.s. extravert: welke van de twee ben jij?

introvert v.s. extravert

Zelfontwikkeling en persoonlijke groei zijn momenteel hot items. De zelfhulpboeken vliegen dan ook als warme broodjes over de toonbank. Als je jezelf wilt ontwikkelen, zul je jouw eigen ‘ik’ goed onder loep moeten nemen. Echter kan dit nog wel eens moeilijker zijn dan gedacht, want wie ben jij nou eigenlijk precies? De termen introvert en extravert worden vaak gebruikt om je persoonlijkheid te beschrijven. De termen zijn in het leven geroepen voor psycholoog Carl Jung. Met een simpel woord kun je namelijk een groot deel van je persoonlijkheid beschrijven. Eigenlijk best gek hè? Of ligt dit genuanceerder? In dit artikel geef ik je graag wat meer duidelijkheid over de twee persoonlijkheidskenmerken. Ook kom je erachter of jij introvert, extravert óf toch meer een combinatie van die twee bent. So let’s find it out.

Introvert betekenis

We beginnen met introversie. Om achter de betekenis te komen, moeten we terug naar de definitie van het woord. Het Spirituele Woordenboek geeft een goede, duidelijke definitie. Zij geven de volgende omschrijving: ‘Introvert is een benaming voor personen die naar binnen gekeerd zijn. Introverte mensen zijn niet per definitie verlegen, het kost hen alleen meer energie om zich in een onbekend gezelschap te profileren. De energie is naar binnen gericht, het zijn meer de denkers dan de doeners. Dat maakt introverte mensen over het algemeen rustiger dan extraverte mensen’.

Extravert betekenis

Lijnrecht tegenover introversie staat extraversie. Ook hierbij gaan we eerst terug naar kern én dus naar de definitie van het woord ‘extravert’. Ik heb hiervoor wederom het Spirituele Woordenboek geraadpleegd. Zij geven de volgende uitleg: ‘Extravert is een benaming voor personen die naar buiten gekeerd zijn, gericht zijn op de buitenwereld. Extraverte personen zien zichzelf het liefst omringd door anderen en krijgen energie van dingen doen. Extraverte mensen zijn energiek, assertief, sociaal, gericht op actie en enthousiast’.

Introvert V.S. extravert

Om het te verduidelijken, heb ik typische gedragingen en gedachtes van introverten en extraverten tegenover elkaar gezet. Je kunt kijken welke uitspraken meer van toepassing zijn op jouw persoonlijkheid. Als je bij een rijtje veel punten aan kunt vinken, is er een grote kans dat jij introvert/extravert bent.

introvert extravert

Ambivert

Wellicht zie je nu de kenmerken van introverten en extraverten en kun je in beide lijstjes punten aanvinken. Dit is niet gek. Het is dan ook belangrijk om te benoemen dat er naast deze twee termen, nog een optie is, namelijk: ambivert. Ambivert is de genuanceerde combinatie van introvert en extravert. Het bevindt zich als het ware tussen de twee extremen in. Als ambivert erken je dan ook zowel punten van introverten als van extraverten. De grootste groep op deze aarde, bestaande uit ongeveer 68% van de gehele mensheid, is ambivert. Daarnaast is zo’n theorie nooit zwart-wit. Het kan zijn dat je natuurlijk als introvert persoon, ook extraverte trekjes hebt en vice versa.

Verschillende testjes

Wil je echt op onderzoek uit of jij nu introvert, extravert of ambivert bent? Ik ga je hierbij helpen. Op internet zijn er veel introvert v.s. extravert testjes te vinden. Hieronder staat een lijstje met testjes die kunt maken.

Waarom is het belangrijk om dit te weten?

Misschien heb je nu onderzocht of jij meer introvert, extravert of ambivert bent én denk je nu: ja leuk Yaika, maar wat kan ik hier nu mee? Nou, je kunt deze kennis bijvoorbeeld goed gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek. Je laat op deze manier zien dat je beschikt over zelfkennis. Ook zegt deze persoonlijke eigenschap veel over de rol die je waarschijnlijk zult aannemen binnen een team. Dit kan handig zijn voor een werkgever om te weten. Daarnaast is het ook heel handig voor jezelf, als je bijvoorbeeld een projectgroepje moet samenstellen. Tot slot kan het natuurlijk nooit kwaad om naar jezelf te kijken en te onderzoeken hoe je precies in elkaar steekt.

Ben jij meer introvert, extravert of toch meer ambivert?

Yaika Tak

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 2 november 2020 / 10:33

    Interessant artikel! Ik ben een introvert, maar ik kan ook extravert zijn. Volgens mij ben ik dan een ambivert (een beetje van beiden?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.