Help, ik ben afgestudeerd, wat moet ik nu doen?

afgestudeerd

Ik heb goed nieuws: ik ben eindelijk afgestudeerd. Na zes maanden hard werken heb ik vorige week mijn hbo diploma Communicatie in ontvangst mogen nemen. Het waren zes intense maanden. Afstuderen an sich, is al een heel opgave, maar om dit te doen tijdens de coronacrisis is een heel ander verhaal. Enfin, ik heb het gehaald. De grote vraag is: wat ga ik nu doen? Ik heb helemaal niks op de planning staan. Heel lang heb ik uitgekeken naar dit moment en nu het moment hier. Help, ik ben afgestudeerd, wat nu?

Geen grote mensen baan

In mijn vorige levensupdate schreef ik over het feit dat ik uitkeek naar de vrijheid die ik zou krijgen. Well, I have got it now. Het is een raar gevoel, die ik maar moeilijk onder woorden kan brengen. Van de ene kant vind ik het heerlijk om geen verplichtingen te hebben. Aan de andere kant wil ik ook zo snel mogelijk weer iets van vastigheid hebben. Ik ben een controlfreak en ik vind het moeilijk om niet te weten wat me te wachten staat de aankomende periode. Een ding is zeker: ik zal snel op zoek moeten naar een baantje. De rekeningen betalen helaas zichzelf niet.

Het zou een logische keuze zijn om nu op zoek te gaan naar een goede baan die past bij mijn studie. Ik zie dit echter niet zo zitten. Dit komt door meerdere factoren. Ten eerste wil ik misschien nog gaan doorstuderen. Ook zou ik graag willen gaan reizen. Als ik nu een vaste baan zou hebben, wordt dit lastig. Ten tweede wil ik mezelf, als mens, nog verder ontwikkelen. Als ik momenteel vacatures lees, ben ik daar nog niet klaar voor. Ik denk dat het ook belangrijk is om nog wat levenservaring op te doen. Ik ben immers pas 21 jaar.

De grootste reden waarom ik nog geen échte baan wil, is omdat ik helemaal niet weet wat ik eigenlijk wil. Ik wil dit half jaar voornamelijk veel tijd vrijhouden om mezelf te verdiepen in wat ik wil. Ik wil onderzoeken waar mijn hart sneller van gaat kloppen en wat bij mij past als mens. Dit zal, denk ik, best een lastige zoektocht worden, maar dit is wel nodig.

To do list voor de aankomende 6 maanden

Zoals ik hierboven al zei, wil ik nu echt gaan onderzoeken wat ik leuk vind om te doen en wat nu echt mijn passie is. Hoe kun je dit beter onderzoeken, dan door het gewoon te doen? Voor mezelf heb ik een lijst gemaakt met allerlei dingen die ik graag een keer wil doen, proberen of leren. Rond februari wil ik al deze dingen kunnen afvinken.

 • Yogalessen volgen
 • Salsa of Bachata leren dansen
 • Cursus fotografie volgen
 • Gaan schilderen (met waterverf)
 • Leren fotoshoppen
 • Mezelf verdiepen in mindfulness
 • Mezelf meer verdiepen in Instagram
 • Mijn vrijwilligerswerk voortzetten
 • Meer boeken lezen (streven: één boek in de twee weken lezen)
 • Veel tijd en energie steken in deze blog
 • Informatie ophalen over universitaire masters
 • En ofcourse een baan vinden

Wat waren jouw plannen nadat je was afgestudeerd?

Yaika Tak
Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 1 september 2020 / 12:59

  Succes met je to-do-list! Ik ben direct gaan werken in de kinderopvang šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.