Een kleine woonkamer inrichten: deze 6 tips gaan jou helpen

kleine woonkamer inrichten

Een woonkamer is het hart van je huis. Dit is de plek waarnaar jij verlangt na een lange werkdag én de plek die van jouw huis een thuis maakt. In de woonkamer worden waarschijnlijk de meeste herinneringen gemaakt, dus je wilt dat deze ruimte perfect is. Als de woonkamer een kleine oppervlakte heeft, kan dit nog wel eens wat stress met zich meebrengen. Er lijkt in eerste instantie misschien niet veel mogelijk, maar het tegendeel is waar. Er is juist heel veel mogelijk, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden. Daarom staan hieronder 6 tips voor het inrichten van een kleine woonkamer.

1. Hou de muren neutraal

Wil jij dat de woonkamer groter lijkt dan hij werkelijk is? Dan gaat de kleur wit je enorm helpen. Witte muren zorgen er namelijk voor dat de woonkamer groter lijkt. Dit is een heel simpele manier om de ruimte optisch iets groter te laten lijken.

2. Zorg voor een eyecatcher

Een eyecatcher doet het heel goed in een kleine woonkamer. Door een blikvanger in de ruimte te plaatsen, creëer je één focuspunt. Het is wel belangrijk om het dan ook te houden bij één voorwerp. Je kunt vervolgens de andere woonaccessoires afstemmen op deze eyecatcher. Het maakt niet uit wat deze blikvanger is. Het kan een opvallende velvet bank zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan voor een grote kamerplant. Zorg in ieder geval het opvallend is qua vorm, kleur of materiaal.

3. Inspiratie opdoen

Het is heerlijk om allerlei meubels en woonaccessoires te kopen, als je een nieuwe woonkamer gaat inrichten. Het liefst gooi je zonder te kijken van alles in je mandje. Dit is echter niet handig om te doen wanneer je een kleine woonkamer gaat inrichten. Je wilt de rust behouden in de ruimte, dus je zult keuzes moeten maken. Het kan helpen om alvast inspiratie op te doen voordat je gaat winkelen. Dit kan bijvoorbeeld op Pinterest. Hierna kun je specifiek op zoek gaan naar de dingen die jij in gedachten had. Daarnaast is meten ook heel belangrijk. Meet van tevoren je kamer op, zodat je precies weet wat wel en wat niet past.

4. Hou het simpel

Fotolijstjes, vaasjes, kaarsen en plantjes. Woonaccessoires maken van een huis een thuis. Helemaal in een woonkamer. In een kleine ruimte is het echter belangrijk om niet alles vol te zetten met dit soort accessoires. Hierdoor oogt het namelijk veel drukker en aangezien de woonkamer al klein is, wil je dit vermijden. Daarnaast ogen veel woonaccessoires ook snel rommelig.

5. Werk met hoogteverschillen

Hoogteverschillen kunnen veel betekenen voor een kleine woonkamer. Door gebruik te maken van hoogteverschil laat je de ruimte namelijk groter lijken en creëer je diepte. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bartafel met barkrukken in plaats van een normale eettafel. Wil jij een opbergruimte in je woonkamer? Dan is het slim om te kiezen voor een hoge kast die bijna het plafond raakt. Ook hierdoor lijkt de woonkamer optisch groter.

6. Denk out of the box

De laatste tip is dat je niet in hokjes moet denken, maar juist out of the box. Blijf niet hangen in de gedachte dat het ‘moeilijk’ is of dat er niks mogelijk zou zijn. Tot slot hoef je de kamer ook niet letterlijk in hokjes in te delen. Je hoeft niet de bank in een hoekje te zetten en de eettafel in het andere hoekje. Jij bent de baas, dus laat je fantasie los op de ruimte. Het moet jouw thuis worden én daar gaat het uiteindelijk om.

Yaika Tak

Photo by Patrick Perkins on Unsplash

Volg:
Share:

5 Reacties

 1. 7 oktober 2020 / 09:46

  Dit zijn handige tips zeg! Door dit artikel krijg ik helemaal zin om het interieur te doen van mijn huis haha!

 2. 9 november 2020 / 10:11

  Wat een leuke tips! Onze eyecatcher is een super gave, op maat gemaakte, kast! Wij hebben geen kleine woonkamer, maar toch is dit leuk!

 3. 22 november 2021 / 09:43

  Beste Yaika, bedankt voor je slimme tips voor het inrichten van een kleine huiskamer. Vooral de tip om het simpel te houden is denk ik verstandig. Wij zijn net verhuisd naar een kleiner plekje, dus we zijn op zoek naar een goede manier om hier ons thuis van te maken en willen binnenkort woonaccessoires gaan kopen. Ik denk dat het goed is om voor woonaccessoires in huis te gaan, maar kies dan een paar goede accessoires die bij elkaar passen in plaats van alles door elkaar.

 4. Anne-Marie Van de Rostijne
  16 maart 2022 / 21:11

  Toffe ideeen!
  Dankjewel.

 5. Ann Apers
  23 mei 2023 / 13:16

  Hele goede ideeën, hoewel ik geen kleine living heb, maar wel vele kleine prulletjes ,kan ik er andere ideetjes mee doen, toch goed gevonden! Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.