Duurzame kleding: 6 manieren om je kledingkast te verduurzamen

duurzame kleding kopen

Toen ik mijn doelen voor 2021 aan het opstellen was, wist ik zeker dat het verduurzamen van mijn leven er één zou zijn. De afgelopen maanden heb ik mezelf verdiept in de wereld van de fast fashion en duurzame kleding. En ik ben hier enorm van geschrokken. Het effect op mens en milieu is immens groot. Dat is het echt niet waard. Nu is natuurlijk wel de vraag: hoe dan wel? Hoe kan ik mijn eigen kledingkast verduurzamen? En wel mijn eigen kledingstijl behouden? Waar moet ik nu mijn kleding kopen als het niet ‘mag’ bij de H&M, Zara en Bershka? In dit artikel geef ik (hopelijk) antwoord op al je vragen. Let’s make our closets green!

Minder kopen

Overproductie is het grootste probleem in de fast fashion industrie. En misschien is ‘over-consumeren’ wel het grootste probleem van de consument. We kopen veel meer dan we écht nodig hebben. En als het item na één seizoen weer uit de mode is, laten we het vervolgens in een hoekje van de kast liggen. Dus als jij je kledingkast wilt verduurzamen bestaat de eerste stap uit simpelweg minder kopen. En langer na te denken voordat je een aankoop doet. Heb je niet al zoiets in je kast hangen? Ga je het echt aantrekken? Waarop ga je het aantrekken? En wanneer? Wees kritisch.

Duurzame kleding bij duurzame kledingmerken

We hebben natuurlijk wel gewoon kleding nodig. En we vinden het ook belangrijk om er leuk uit te zien. Gelukkig zijn er héél veel leuke duurzame fashion brands die voldoen aan al deze wensen. Ik ben voornamelijk dankzij Sustainable Fashion Gift Card (SFGC) in aanraking gekomen met veel inspirerende duurzame fashion pioniers. De website van de Sustainable Fashion Gift Card is dan ook een echte inspiratie bron. Er staan enorm veel duurzame fashion webshops, winkels én ontwerpers. Je kunt een cadeaukaart bestellen bij SFGC om vervolgens duurzame kleding te kopen bij een van de fashion pioniers. Ook erg leuk om cadeau te doen!

duurzame kleding kopen

Kleding maken

We zijn gewend om kleding die kapot is zo maar weg te gooien. Eigenlijk heel gek, want je kunt kledingstukken makkelijk laten maken. Of nog beter: zelf maken. Pak eens naald en draad én probeer het gewoon. Of probeer oude items te transformeren in nieuwe items. Zo kun je bijvoorbeeld de pijpen van een oude jeans afknippen én er een nieuwe, korte short van maken. Er is zó veel meer mogelijk. Oh ja, ook leuk om te vertellen. Met de Sustainable Fashion Gift Card kun je ook workshops volgen bij bijvoorbeeld verschillende naaiateliers. Heel tof!

Kringloopwinkel

Dit is een plek waar ik zelf super graag kom: de kringloopwinkel. Van meubels tot servies en van kledingstukken tot LP’s. Ze hebben het allemaal bij een kringloopwinkel. Ik vind het heerlijk om een middagje alle kledingrekken in een kringloopwinkel af te struinen. Ik moet wel toegeven dat het soms lastig is om leuke kledingstukken te vinden. Toch vind ik altijd wel één of twee leuke items. Het voordeel van kleding uit een kringloopwinkel is dat het vaak unieke items zijn. Het zijn niet de doorsnee H&M, Zara en Bershka kledingstukken waar iedereen mee loopt. Daarnaast zijn ze ook nog eens mega goedkoop: alleen maar voordelen!

duurzame kleding

Vinted

Geen zin om een kringloopwinkel te bezoeken? Download dan de app Vinted. Dit is een app waarop mensen hun kleding kunnen verkopen. Het is vergelijkbaar met Marktplaats, alleen is deze app exclusief voor kleding. Een super goed initiatief, aangezien het nu heel makkelijk is om kleding een tweede leven te geven. De kledingstukken zijn vaak redelijk goedkoop. Dus dat is ook nog eens fijn voor de portemonnee. Iedereen kan kleding verkopen op Vinted. Heel erg tof, want zo kan iedereen zijn of haar kleding een tweede of derde leven geven. Bovendien is een extra zakcentje nooit verkeerd. Ik maak zelf ook gebruik van Vinted. Benieuwd welke items ik verkoop? Bekijk hier mijn Vinted account!

Kleding lenen

Wist je dat je ook kleding kunt lenen in plaats van kopen? Net zoals je boeken leent in een bibliotheek? Ik niet! Hier kwam ik achter tijdens één van de online shopping tours van Sustainable Fashion Gift Card. Er zijn door het land meerdere kleding bibliotheken. In Amsterdam zit fashion library ‘Lena‘ – in Arnhem zit ‘Less‘ – in Den Haag zit ‘Bij Priester en in Zutphen zit ‘Gaia‘. De kledingbibliotheken ‘Bij Priester’, ‘Lena’ en ‘Gaia’ zijn ook aangesloten bij de SFGC. Je kunt je giftcard hier dus ook verzilveren. Naast deze kledingbibliotheken zijn er ook nog andere mooie platformen waarbij je kleding kunt huren. Voorbeelden hiervan zijn ‘Palanta‘ en ‘Masterpiece‘. Neem zeker een kijkje, ik ben namelijk enthousiast!

Besteed jij veel aandacht aan duurzame kleding? En waar koop jij duurzame kleding?

Yaika Tak

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een samenwerking.

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 22 februari 2021 / 11:21

    Wat een fijne tips! Ik heb nu vakantie en ik wil echt mijn Vinted account weer aanvullen. Normaal breng ik mijn kleding meestal naar de Kringloop maar dat kan nu helaas niet. De laatste jaren heb ik echt weinig kleding gekocht en heb ik juist een hoop (oude) favorieten verzameld die ik graag draag, elk jaar weer. Ik probeer mijn kleding ook niet te vaak te wassen en ben er erg zuinig op, zodat het langer meegaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.