DIY kaarsen maken: zo maak je eenvoudig een body of bubble kaars

body en bubbel kaarsen

Het is weer tijd voor een creatief DIY artikeltje. Tijdens de pandemie heb ik allerlei hobby’s uitgeprobeerd. Zo ben ik deze blog begonnen, heb ik vele tie dye shirtjes gemaakt en ben ik aan een cursus webdesign begonnen. In de winter zag ik veel TikToks voorbij komen van mensen die zelf kaarsen aan het maken waren. Dit zag er zó leuk uit, dat ik het ook zelf wilde proberen. Ik heb immers een grote liefde voor kaarsen. En als ik iets in m’n hoofd heb, laat ik er vaak geen gras over groeien. Inmiddels zijn we een half jaar verder én ik maak met veel plezier de mooiste kaarsen. De bubble kaars en de body kaars zijn by far mijn favoriet. En vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je ze zelf thuis kunt maken!

Benodigdheden:

☽ een bubble en/of body mal
☽ voor de bubble kaars 150 gram koolzaadwas en voor de body kaars 75 gram koolzaadwas
☽ een blik
☽ een pan
☽ twee grote satéprikkers
☽ een lontje (en eventueel een naaldje)
☽ eventueel kleurstof en/of geurstof

Maak in 4 stappen je eigen bubble kaars en/of een body kaars

Stap 1: De mal in de orde maken

Om te beginnen heb je een body of bubble mal nodig. Je kunt deze bestellen op Etsy of op AliExpress. Zelf ben ik niet zo fan van AliExpress, aangezien dit totaal niet duurzaam is. Maar mocht je krap bij kas zitten, raad ik je wel aan om hier te bestellen. Als je de mal hebt, kun je beginnen met de kaars. Het is de bedoeling dat je het lontje door de mal heen haalt. Je kunt gemakkelijk een gaatje prikken in de mal en vervolgens met de naald de lont door de mal heen halen. Zelf zet ik de lont altijd vast met saté-prikkers, maar je kunt dit ook doen met knijpers.

Stap 2: de koolzaadwas laten smelten

Als de mal klaarstaat, begin ik met het smelten van de koolzaadwas. Mijn koolzaadwas koop ik altijd bij kaarswinkel.nl. Over deze webshop ben ik enorm te spreken. Voor de body kaars gebruik ik 75 gram en voor de bubble kaars gebruik ik 150 gram was. Het is de bedoeling dat je de koolzaadwas au bain-marie smelt. Hiervoor gebruik ik zelf vaak gewoon een blikje (van bijvoorbeeld soep of knakworstjes). Je hoeft hier in ieder geval niets speciaals voor te kopen.

Stap 3: kleur- en geurstoffen toevoegen

Als de koolzaadwas helemaal gesmolten is, voeg je de kleur- en/of geurstoffen toe. Ik bestel geur- en kleurstof meestal bij soja-wax.nl. Zij hebben een enorm groot aanbod, dus de kans is groot dat je hier jouw favoriete kleur gaat vinden. Zelf voeg ik altijd de helft van het zakje (van soja-wax.nl) toe aan de gesmolten koolzaadwas. Als ik wil kijken of de kleur goed is, veeg ik mijn roerstokje af aan een wit keukenpapiertje. Zo krijg je al een beetje een beeld hoe de kleur gaat uitpakken. Vind je hem te licht? Voeg dan nog wat extra kleurstof toe. De geur voeg ik vaak wel helemaal op gevoel toe. De officiële vuistregel is dat je 40 druppels etherische oliën nodig hebt voor 100 gram was. Voor de body kaars heb je dus 30 druppels nodig en voor de body kaars 60 druppels.

Stap 4: gieten én wachten

Als de kleurstof helemaal is gesmolten is het tijd voor de laatste stap. Deze stap is heel simpel, namelijk: gieten en wachten. Vaak laat ik het blik een minuutje afkoelen, zodat je hem gemakkelijker vast kunt houden. Je moet namelijk nauwkeurig kunnen gieten. Als je de mal vol hebt gegoten met gesmolten koolzaadwas zit het grote werk erop. De kaars heeft ongeveer 8 uur nodig om te drogen. Althans, dan weet je zeker dat hij helemaal goed droog is. Vervolgens moet je hem alleen nog even uit de mal halen. Pas wel op: bij sommige mallen kan het eruit halen wat stroef verlopen. Doe het daarom rustig met beleid, zodat je de kaars niet breekt (ik spreek uit ervaring 😉). Als je de kaars uit de mal hebt gehaald, ben je écht helemaal klaar. Geniet van je body en/of bubble kaars!

Kaarsenwinkeltje LUZZ

Heb je geen zin om alle spullen in huis te halen? Of is het maken van kaarsen niet helemaal jouw ding? Geen probleem, ik heb sinds kort namelijk mijn eigen ‘kaarsenwinkeltje’ genaamd Luzz Candle. Hier verkoop ik allerlei artsy kaarsen. Zo maak ik zelf verschillende body en bubble kaarsen. De kaarsen maak ik van koolzaadwas, één van de meest duurzame materialen om kaarsen mee te maken. Mooi voor jou én voor de wereld. Benieuwd naar mijn kleine kunstwerkjes? Bekijk dan snel de website van Luzz Candle!

Heb jij wel eens zelf kaarsen gemaakt?

Yaika Tak
Volg:
Share:

5 Reacties

 1. 25 september 2021 / 21:44

  Ik heb al heel lang plannen om zelf kaarsen te maken, maar nog steeds niet alles aangeschaft enzo. Mezelf kennende zal het nog wel even op het to-do lijstje blijven staan, daar staat namelijk heel veel op 😅

 2. 10 oktober 2021 / 12:15

  Wat leuk dat je zoveel nieuwe hobby’s uitgeprobeerd hebt, waaronder kaarsen maken! 🙂

 3. 11 oktober 2021 / 14:48

  Super leuk! Een heerlijke herfstactiviteit lijkt mij 🥰

 4. 14 oktober 2021 / 20:28

  Ze zien er echt enorm cute uit erg leuk om te doen thuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.