Deze 10 pinterest tips hebben mijn blog enorm laten groeien

pinterest tips

Hoe ik van 500 naar 3000 unieke bezoekers ging in een paar maanden tijd? Ik heb het allemaal te danken aan het social media platform Pinterest. Het afgelopen jaar heb ik dan ook veel gelezen over dit platform. Voornamelijk over de inzet van dit platform voor bloggers. Sinds Pinterest onderdeel is geworden van mijn dagelijks leven, is mijn bezoekersaantal explosief gestegen. Aangezien ik zelf veel gehad heb aan de artikelen over Pinterest tips van medebloggers, vond ik het nu tijd om mijn trucjes en Pinterest tips te delen. Let’s g(r)o(w)!

1. Optimaliseer je Pinterest profiel

We beginnen met het optimaliseren van je Pinterest profiel. De eerste stap is het koppelen van jouw website aan je profiel. Dit is zo gebeurd. Vervolgens gaan we door naar het compleet maken van jouw pagina. Denk hierbij aan het uploaden van een duidelijke profiel- en omslagfoto. Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is het invullen van een goede, volledige, concrete biografie. Dit zijn 160 tekens die onder je foto komen te staan. Meteen een goede opdracht voor jezelf om uit te vogelen waar je precies voor staat.

Pinterest tips

2. Schakel over naar een zakelijk Pinterest account

Tegenwoordig kun je je privé-account omzetten naar een zakelijk account. Dit is dan ook zeker aan te raden. Je krijgt hierdoor namelijk veel inzichten in je statistieken. Hier kun je vervolgens weer op inspelen. Ook kun je gemakkelijk zien welke pins het goed doen en welke niet. Dit is echt een onmisbare tool als je meer bezoekers wilt trekken naar je blog via Pinterest.

3. Optimaliseer je Pinterest borden

Naast je profiel is het ook belangrijk om de borden te voorzien van goede informatie. Dit houdt in dat je de borden goede, duidelijke namen geeft. Ook moet je de beschrijving van de borden zo precies en concreet mogelijk invullen. Pinterest is eigenlijk ook gewoon een zoekmachine. Hoe concreter jij antwoord geeft op de vragen van de zoeker, hoe beter je gevonden zult worden. It’s just like SEO.

4. Creëer een basis ontwerp

We zijn nu aangekomen bij het ontwerpen van de pins. Je kunt dit doen met Adobe Photoshop, maar het kan ook met Canva. Dit is een website waarop je gratis allerlei designs kunt maken. Canva heeft al een vast formaat voor Pinterest pins. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de afmetingen. Het is belangrijk om één soort ontwerp te hebben, zodat mensen je pins makkelijk kunnen herkennen. Daarnaast scheelt het ook heel wat tijd als je een basis hebt. Je hoeft dan namelijk alleen de foto en de tekst aan te passen et voíla: je pin is klaar.

5. Bedenk aantrekkelijke teksten voor pins

Tekst is heel belangrijk. Eerder schreef ik al een artikel over hoe jij een webstekst kan schrijven die de juiste doelgroep aanspreekt en in beweging brengt. Uiteindelijk wil je dit ook met Pinterest bereiken. Mensen moeten iets doen; naar jouw website gaan. De tekst op de pins moet dus de aandacht trekken. De titel hoeft niet overeen te komen met de titel van het artikel. Stel jezelf de vraag: ‘Wat haalt de lezer uiteindelijk uit het artikel en hoe kan ik de lezer verder helpen?‘. Je moet ervan uitgaan dat een lezer op zoek is naar een antwoord op bepaalde problemen en/of vragen. Een tip is om gebruik te maken van cijfers, bijvoorbeeld ‘de 10 beste….’ of ‘deze 7… mag je niet missen’.

Pinterest inzetten als blogger

6. Groepsborden op Pinterest voor Nederlandse bloggers

Als je net begonnen bent met bloggen, is het van essentieel belang dat je je aanmeldt bij diverse groepsborden. Een groepsbord is een bord waar alle bloggers pins op mogen delen. Op deze manier vergroot je het bereik én is de kans op bezoekers vele malen groter. Hieronder staan de borden waarbij jij je aan kunt sluiten:

❁ Bloggers Groepsbord NL
❁ Bloggers Nederland
❁ Groepsbord Nederlandse Bloggers
❁ NL Bloggers Groepsbord | Verrat
❁ Dutch Lifestyle blogpost
❁ Enthousiaste Bloggers Groepsbord
❁ Bloggers 2020
❁ Blogboard for Dutchies
❁ Keeping up with the bloggers
❁ Dutch Lifestyle bloggers
❁ Dutch Bloggers (groepsbord)
❁ De leukste persoonlijke blogs op een bord
❁ Reizen Groepsbord NL

7. Maak veel pins

We zijn aangekomen bij één van de meest effectieve Pinterest tips. Hier valt heel veel winst op te behalen. Dé tip is namelijk om meerdere pins per artikel te maken. Maak dus niet één pin per artikel, maar juist twee, drie of zelfs vier. Dit is tevens de perfecte gelegenheid om te experimenteren met verschillende kleuren en lettertypen. Bovendien kun je verschillende teksten voor de pins bedenken, zodat anderen het als ‘nieuwe’ content ervaren. Je kunt zo veel meer halen uit je artikelen. Dit kun je ook doen met oude artikelen waar je nog geen pin van gemaakt hebt. De content heb je al geschreven, dus waarom niet proberen er nog extra bezoekers uit te halen?

8. Blijven proberen

Een andere tip die ik graag mee wil geven is: probeer zoveel mogelijk uit. Als je merkt dat een basisontwerp misschien toch niet zo goed werkt, maak er dan nog een paar. Doe dit ook met verschillende teksten, kleuren en lettertypen. Als je ziet dat er geen bezoekers zijn bijgekomen na je eerste tien pins, is dat niet een teken dat je ermee moet stoppen. Dit is juist een teken dat je iets anders moet gaan proberen. Learning by doing werkt super goed voor Pinterest!

9. Maak dagelijks gebruik van Pinterest

Pinterest vindt jou het leukst als je veel gebruik maakt van het platform. En met veel wordt echt dagelijks bedoeld. Probeer dan ook zoveel mogelijk pins te maken en dagelijks te pinnen op je eigen borden en groepsborden. Zorg er echter niet voor dat je alles op één dag post, maar probeer het juist te verspreiden. Daarnaast helpt het ook om pins van anderen te pinnen op jouw borden. Je moet er wel rekening mee houden dat jouw pins de overhand blijven houden op deze borden.

10. Maak gebruik van de Pinterest plan tool

Heb jij geen tijd om dagelijks met Pinterest bezig te zijn? Geen probleem. Pinterest heeft hier rekening mee gehouden en heeft daarom een plan-tool in het leven geroepen. Met deze tool kun je je pins inplannen, zodat je ze zelf niet hoeft te plaatsen. Je kunt het maximaal twee weken vooruit plannen. Tip: je kunt zien op welke tijdstip jouw volgers actief zijn op Pinterest. Op deze manier kun je heel gericht je posts inplannen. Handig, hè?

En oh ja, als je niet meteen veel bezoekers hebt via Pinterest, is dat helemaal niet erg. Je weet wat ze zeggen: de aanhouder wint. Welke Pinterest tips heb jij nog voor mij?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram of Facebook?

Volg:
Share:

9 Reacties

 1. 31 januari 2021 / 12:49

  Wat een handige en duidelijke tips. Hier ga ik zeker eens mee aan de slag. Bedankt voor het delen.

 2. 1 februari 2021 / 10:28

  Wat een fijne tips, goed artikel! Ik ben momenteel bezig met het maken van een hele Pinterest lay-out set, inderdaad altijd goed om veel te proberen en zo te kijken wat werkt!

 3. 2 februari 2021 / 23:48

  Al eventjes aan het denken om mij eens wat meer met Pinterest bezig te houden. Zoek er zelf heel wat informatie op maar nog niet eigen content gepost. Het is ook een hele organisatie altijd, de blog in combinatie met Instagram. Heb jij een bepaalde werkwijze wat je wanneer doet? Plan je heel wat blogs vooruit? Misschien nog leuk artikel ;-).

 4. 3 februari 2021 / 18:07

  Wat een fijne tips! Ik gebruik Pinterest best veel en heb ook veel engagement, maar vergeet eigenlijk altijd om mijn blog te delen. Moet ik zeker meer gaan doen!

 5. 6 februari 2021 / 11:07

  YES YES YES! Hier een hele grote Pinterest fan, maar ja wat wil je als je werkt als Pinterest marketeer! 🙂

  Super leuk om te horen dat je zoveel succes boekt met Pinterest. Doe ik ook! En daar ben ik nog steeds heel erg blij mee!

 6. 7 maart 2021 / 07:55

  Erg fijn artikel. Ik vind Pinterest nog lastig, dus ben erg zoekende. Ik neem je tips in ieder geval mee! Bedankt!

 7. 18 juli 2021 / 01:23

  Ik ben nu zo’n 3 weken begonnen met bloggen! En echt enorm bedankt voor deze tips! Hier kan ik wel mee aan de slag. Heel vel bloggers als je die om hulp vraagt willen ze je nergens mee helpen

  • yaikatak
   Auteur
   18 juli 2021 / 15:21

   Leuk dat je begonnen bent met bloggen! Hopelijk ga je het net zo leuk vinden als ik. Als je nog meer vragen hebt, mag je me altijd een berichtje sturen op Instagram of via de mail. Ik help graag anderen, want ik weet hoe erg ik zelf gestruggeld heb in het begin. Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.