De zalm rijst bowl van Emily Mariko: overrated of niet?

zalm rijst bowl Emily Mariko

De TikTokkers onder ons hebben deze video vast ook honderden keren voorbij zien komen. De ‘salmon rice bowl’ video van Emily Mariko was in ieder geval niet van mijn tijdlijn weg te denken. In de video maakt Mariko een heel gemakkelijke ‘sushi’ zalm rijst bowl. Nu denk je misschien ‘nou klinkt niet spectaculair: een rijst zalm gerecht’, maar iets in de video intrigeert me. En miljoenen anderen, aangezien de video tientallen miljoenen views heeft. Nadat ik de video honderden keren heb gekeken en erover gedroomd heb, moest ik hem natuurlijk ook een keer uitproberen. Zo gezegd en gedaan: ik heb dé zalm rijst bowl van Emily Mariko gemaakt. Ik leg je hieronder uit hoe ik het gerecht gemaakt heb én ik geef antwoord op de grote vraag: is het de hype waard of is het overrated?

Benodigdheden voor de Emily Mariko’s salmon bowl:

 • Zalmfilet
 • Rijst (ik heb gekozen voor basmatirijst)
 • Kikkoman Sojasaus
 • Zaanse mayonaise
 • Go-Tan Sriracha
 • Saitaku Nori snack
 • Stokjes indien je die nog niet hebt
emily mariko zalm bowl

Zo maakte ik de zalm rijst bowl van Emily Mariko

Oké, ik heb een klein beetje vals gespeeld. Ik had namelijk geen rijst en zalm leftovers, dus ik heb zelf rijst gekookt en een stukje zalm gebakken. De hack met het ijsklontje en het bakpapier heb ik dus niet uit kunnen proberen. Ik heb er een eigen gerechtje van gemaakt. This is what you got to do (én het is heel easy):

 1. Om te beginnen weeg je de rijst af voor het aantal personen waarvoor je het gerecht gaat maken. Deze rijst kun je meteen koken. Als de rijst kookt, kun je de zalm klaar gaan maken. Deze bak je mooi roze/bruin in een pan met wat olijfolie.
 2. Wanneer de zalm klaar is, leg je hem op je bord en kun je hem klein prakken met een vork. Als je de zalm ‘geprakt’ hebt, kun je de rijst erbij doen. Vervolgens kun je dit door elkaar husselen.
 3. Dan zijn we nu alweer bijna bij de laatste stap, namelijk het toevoegen van de sausjes. In de TikTok video gebruikt Emily Mariko zelf sojasaus, mayonaise en sriracha. Je kunt zelf de hoeveelheid bepalen. Hou jij van pittig eten? Voeg dan wat extra sriracha toe. Als je hier totaal niet van houd, doe je dit er juist niet in. Je kan het helemaal zelf samenstellen.
 4. Tot slot kun je nog groentes toevoegen die jij lekker vind. In de video doet Emily Mariko er zelf reepjes avocado bij. Om het nog meer sushi-achtig te maken, kun je er zeewiersnacks bij eten. De zeewierblaadjes kun je vullen met de rijst en zalm mix ét voila: je hebt sushi.
zalm rijst bowl Emily Mariko
Het wordt wederom weer eens (pijnlijk) duidelijk dat ik 100% geen foodblogger ben. Ik wilde een fancy foto maken, alleen mijn honger was te groot hahaha. Dus ik heb even snel een fotootje gemaakt. Spoiler: het is lekkerder dan het eruit ziet.

Is het de hype waard of is het toch overrated?

De bereiding vond ik echt top. Ik had het gehele gerecht binnen 10-15 minuten gemaakt. Ideaal als je weinig tijd hebt. En dan natuurlijk nu de grote vraag: is het de hele hype waard? Ja en nee. Ik vond de smaak héél lekker. De mayonaise maakt het smeuïg (zoals je misschien wel weet ben ik een groot mayo-fan) en de sojasaus maakt het lekker zout. De smaak is dus top. Ik moet wel zeggen dat je er na een paar happen ook wel weer genoeg hebt. Als je sushi eet, eet je natuurlijk altijd verschillende soorten. Je eet nooit tientallen zalm maki’s. Dus ja, het is heerlijk en makkelijk te maken. Maar ik zou er geen 10 borden van kunnen eten.

Heb jij de zalm rijst bowl al gemaakt?

Yaika Tak

Volg je mij al op Instagram?

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 15 november 2021 / 20:01

  Ik denk dat sushi rijst (ronde korrel rijst) er toch beter bij past omdat die lekker kleverig is. Dan blijft het ook beter aan bijvoorbeeld de nori plakken. Denk ik.
  Verder lijkt het me zonder groente inderdaad een beetje kale maaltijd? Lekker edamame erbij, of broccoli, of allebei. En lotuswortel natuurlijk (ja, ik heb dat helemaal omarmd: lotuswortel is erg lekker.) En misschien een komkommersalade erbij. En geen mayo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.