Opiniestuk: Deze 4 misvattingen bestaan er over de klimaatcrisis

klimaatcrisis

Vorige week stond het overal in het nieuws. Het nieuwe klimaatrapport van IPCC. Een zeer choquerend rapport waar gek genoeg niets nieuws in stond. We weten dit namelijk allang. Maar om het zo zwart op wit te lezen, maakt het voor velen net iets echter. Het rapport laat wederom zien dat we nu echt iets moeten doen, want we zijn eigenlijk al te laat. De klok staat al op 5 over 12. Het hoopvolle is dat we wel weten wat we kunnen doen en dat we de klok in theorie terug kunnen draaien naar 5 voor 12. Maar dan moeten we wel NU in beweging komen. En dat lijkt moeilijker dan verwacht. Vandaag wil ik dan ook alle issues en misvattingen rondom de klimaatcrisis bespreken. Althans, het is meer mijn visie op de klimaatcrisis. Let’s talk about this issue.

Disclaimer: zoals de titel al zegt: het is een opiniestuk. Ik geef dus mijn mening en beschrijf mijn visie. Het is hoe ik ernaar kijk. Ik wil je ook niet ontmoedigen om duurzaam te leven, ik kan dat alleen maar supporten. Ik blijf mijn eigen leven ook nog steeds verduurzamen. Maar ik wil wel realistisch kijken naar de situatie. Deze gedachtes zaten al een tijdje in mijn hoofd én laat ik nu toevallig een blog hebben waarop ik deze gedachtes kan uiten ghehehe.

‘Jouw ecologische voetprint maakt het verschil’

‘Jouw ecologische voetprint maakt het verschil.’ Is dat écht zo? Tuurlijk, het is beter als je geen vlees meer eet en je geen kleding meer koopt bij fast fashion winkels. Maar als we heel realistisch kijken, gaan we het daarmee niet redden. Tenzij miljarden mensen op deze manier gaan leven, maar dat is onrealistisch. Helemaal in een land waarin de VDD 34 zetels haalt en een partij die de klimaatcrisis ontkent 5 zetels haalt. Zowel de overheid als de bedrijven hebben een groot aandeel in dit verhaal. Zij creëren een soort strategie die het verantwoordelijkheidsgevoel verplaatst naar de consument. En dat is alles behalve fair. Zij doen dit alleen uit eigen belangen en op deze manier hoeven ze zelf geen actie te ondernemen. Zo komt het idee van de ecologische voetprint bijvoorbeeld voort uit een lobby van de plasticindustrie. Daarom moet de overheid maatregelen treffen, zodat zij bedrijven stimuleren duurzamer te werk te gaan. Zodat zij weer de ruimte krijgen om de consumenten te stimuleren.

‘De klimaatcrisis is een links probleem’

Hierboven had ik het over de rol van de overheid en bedrijven. Als zij hun manier van werken aanpassen, kunnen de consumenten volgen. Het uiteindelijke doel is namelijk om de overheid, bedrijven en consumenten duurzamer te laten werken en leven. Alle drie de groepen moeten uiteindelijk hun manier van bestaan verduurzamen. Dus ook de consument zal op den duur zijn of haar (koop)gedrag aan moeten passen. Maar momenteel voelt een grote groep de urgentie nog niet. Ik denk (aanname) dat ‘duurzaamheid’ nog een té links imago heeft. Velen zien het als een zweverig ‘links’ probleem. Er is echter niets links aan. Overstromingen, bosbranden, het uitsterven van de biodiversiteit heeft een effect op iedereen. Het is een mondiaal probleem. Het hele imago rondom de term ‘duurzaamheid’ moet anders. En kan anders. Want er is niets oubolligs aan. Het is juist de mogelijk om nieuwe innovatieve initiatieven de kans te geven.

‘Het heeft geen zin om als enige land wat te doen’

‘Maar Nederland kan toch niet in zijn eentje de hele klimaatcrisis oplossen’. Nee, dat is waar. Maar we hebben geen tijd meer om elkaar aan te staren en te wachten totdat iemand de eerste move maakt. Bovendien is Nederland een van de meest rijke en welvarende landen ter wereld. Dus ja, wij moeten het voortouw nemen. En andere landen hierbij helpen en faciliteren. Ook heeft Nederland best een grote invloed op alle vervuilingen. Kijk bijvoorbeeld naar Shell. Een Nederlands bedrijf dat gevestigd zit over de hele wereld en dat landen als Nigeria flink vervuild heeft. Bovendien is Nederland voor dit soort bedrijven een echt belastingparadijs. Dus ja, Nederland kan zeker wat doen als enige land. En laten we voor één keer gewoon beginnen. Zonder eerst te wachten, te overleggen, nog meer te overleggen en vervolgens nog langer te wachten. Just. Do. It.

‘We moeten nog kunnen barbecueën’

‘We moeten niet doorslaan met klimaat, we moeten nog lekker kunnen barbecueën’. Deze woorden komen uit de mond van onze minister president (side note: wel in 2019). Maar het zegt denk ik genoeg over de houding van de grootste partij van Nederland tegenover de klimaatcrisis. Hetgeen wat mij frustreert is dat hij 54 jaar is en hoeft niet te denken aan hoe de wereld er over 50 jaar uitziet. Ook heeft hij vooral belangen bij de zakenwereld. Dat is het probleem van de gehele Nederlandse politiek. Er zitten te veel (witte) mannen en vrouwen van middelbare leeftijd in de tweede kamer. Dat is simpelweg oneerlijk, want zij zijn er niet meer over 20-30 jaar. En wij zitten met de shit. De stuur moet drastisch omgegooid worden. En dat zo snel mogelijk.

Hoe kijk jij tegen de klimaatcrisis aan? Doe jij zelf dingen om duurzamer te leven?

Yaika Tak
Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.