Celebrate Diveristy met… Linde Roza

Celebrate diversity met Linde Roza

Tijd voor een nieuwe Celebrate Diversity. Dit keer ging ik ‘het gesprek’ aan met Linde Roza. Linde en ik hebben vroeger samen in de spoelkeuken van een restaurant gewerkt in het dorp waar wij beide zijn opgegroeid. Ik ben Linde altijd blijven volgen op Instagram. Linde is momenteel enorm actief in de kunstwereld (check haar Instagram account) én daarnaast is zij erg activistisch. Ik was heel erg benieuwd naar haar blik op de wereld. Gelukkig wilde Linde Roza deelnemen aan deze artikelenreeks. Ik vond haar antwoorden super inspirerend om te lezen, so go get to know Linde Roza now.

Verleden

De mooiste dag van mijn leven was…

De mooiste dag van mijn leven moet nog komen. Ik heb al heel veel mooie dagen mogen meemaken. Ik sta een beetje op de boeddhistische manier in het leven. Ik leef namelijk met de dag in het hier en nu. Het verleden is het verleden en de toekomst moet je niet gaan voorspellen. Zeker nu in deze rare tijd heeft deze manier van leven een grote invloed gehad op mijn mentale gesteldheid. Ik voel mij een stuk beter en vrijer in mijn doen en laten. Zeker in de huidige wereld waarin onwijs veel dingen gebeuren waarop jij zelf geen invloed hebt.

Leraren van mijn middelbare school zouden mij beschrijven als…

Een rustig, maar onwijs creatief meisje die weet wat ze wilt. Namelijk kunst maken, op welke manier dan ook. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor anderen. Ze zouden ook zeggen dat ik erg onzeker was over mezelf en over mijn kunnen. Mezelf was ik ook nog niet, al heeft de vrije school daar wel heel veel aan bijgedragen. Als ik terug kijk naar mijn middelbare schooltijd heb ik ook niks te klagen. Ik heb op school heel erg meegekregen dat je jezelf mag zijn. Iedereen werd geaccepteerd zoals hij of zij was. Je mocht er echt anders zijn. Ik heb daar dan ook een onwijs fijne tijd mogen beleven. Tot slot heb ik er onwijs veel geleerd over het leven, mezelf en over de wereld.

Heden

Ik geloof in…

Het feit dat de wereld nog te redden valt. Of beter gezegd dat wij, de mens, nog te redden valt. Wij kunnen nog veranderen, het begint alleen bij jezelf. Ik geloof dat wij ooit in een wereld kunnen leven waarin iedereen gelijk is. Geen ongelijkheid meer, geen racisme of discriminatie meer. Ooit is de wereld waarin wij leven anders dan dat wij nu ervaren. En ik weet dat dit misschien heel onrealistisch klinkt en misschien ook wel te mooi om waar te zijn. Toch geloof ik hierin en tot die dag strijd ik: ik strijd voor mensen die het niet kunnen.

De laatste leugen die ik heb verteld, was…

Ik houd zelf echt niet van liegen, dus ik doe dat zelf ook niet graag. Ik behandel de mens, zoals ik zelf ook behandeld wil worden. Maar mijn laatste leugen zou waarschijnlijk zoiets zijn dat de trein vertraging had, terwijl ik gewoon te laat uit bed kwam. Vaak te laat kom ik verder niet hoor, ik ben liever een kwartier te vroeg dan te laat.

Ik ben bang voor…

Enge mensen in de wereldpolitiek. Zoals een Trump, een Erdogan, een Thierry, een Orban en een Putin. En dit zijn nog maar een aantal namen. Ik vind het eng hoe een persoon of partij zoveel macht kan uitoefenen over een maatschappij. Het is vooral eng hoe zij de macht kunnen misbruiken. Dit hebben wij al vaak gezien in de geschiedenis. Jammer genoeg gaat het ergens nog fout, omdat we niet hebben geleerd van de geschiedenis. De geschiedenis herhaalt zich.

Als ik voor de rest van mijn leven op één plek zou moeten blijven, dan is dat…

Boedapest of Rotterdam. Hier voel ik mij beide het meeste thuis. Ik ben van Rotterdam gaan houden: van de mensen, van de cultuur en het multiculturele aspect. Dit is wat Rotterdam zo sterk maakt. Boedapest is qua geschiedenis heel mooi en beiden kunnen ze veel van elkaar leren. Hongarije is namelijk erg racistisch, wat je alles behalve dat terug ziet in Rotterdam. Rotterdam is één van de weinige steden in Nederland (en in de wereld) waar je echt dat multiculturele aspect terug ziet. Hier word je echt geaccepteerd om wie en wat je bent.

Als ik één miljoen euro zou winnen, zou ik…

Een deel in mijn werk stoppen en een ander deel schenken aan organisaties zoals Omroep Zwart, Visible Models, WNF en veel andere mooie organisaties. Ik zelf zie de waarde van geld niet zo zeer in. Het is leuk om te hebben, maar gelukkig word ik er niet van. Ik word gelukkiger van het inspireren en helpen van mensen. En dat kan ik uiteindelijk doen door mijn werk te maken en geld te doneren.

De belangrijkste eigenschap die mijn partner heeft/moet hebben is…

Dat hij of zij zichzelf is. Voor de rest is het wel handig dat hij of zij begrijpt dat ik geen 9-tot-5 baan heb. Ook vind ik het belangrijk dat we in ieder geval een beetje hetzelfde in het leven staan. Qua normen en waarden moeten we dus wel gelijk gestemd zijn.

Ik word intens gelukkig van…

Het leven en hoe mooi de wereld kan zijn. Ik word gelukkig van alle mooie en lieve mensen die ik om mij heen heb. Ik word gelukkig van theater en van het maken van kunst op verschillende manieren. Het inspireren van mensen, het wakker maken van mensen. Ik word gelukkig van al het moois om mij heen, wat mij heeft gemaakt tot wie ik ben. Ik besef ook heel erg dat ik privileges heb hierin.

Celebrate diversity met Linde Roza
Instagram: @linderoza

Terugkijkend op

Als de 16-jarige ik, mij nu zou ontmoeten, dan zou ze blij zijn om te zien dat…

Ik eindelijk zelfstandig en zelfverzekerd ben geworden. Ook heb ik gevonden wat mij gelukkig maakt. Ik zit dan ook onwijs goed in mijn vel. Ik heb heel mooie projecten en klussen op mijn naam staan. Dit is alles behalve wat ik had verwacht in zo’n korte tijd. Ook ben ik in de tussen tijd volwassen geworden. Van de 16-jarige Linde is niet heel veel meer over.

Als de 16-jarige ik, mij nu zou ontmoeten, dan zou ze het jammer vinden om te zien dat…

Ik het onwijs belangrijk vond wat andere van mij dachten. Ook was ik heel onzeker, waardoor ik anderen vaak ook naar beneden praatte. Ik kon heel lelijk over mezelf en over andere denken en ik ben heel blij dat dit is veranderd. Ook schrik ik hoeveel invloed het dorp heeft gehad op mijn manier van denken. Zeker als het gaat om andere culturen en mensen van kleur. De stad heeft mij hier heel erg in veranderd. Zo zie je maar dat een toxic community heel veel invloed uit oefent op onze kinderen en jongeren. Zonder dat je dat in eerste instantie door hebt, puur omdat je niet beter weet.

Als ik een ding moest kiezen wat ik zelf anders zou doen in de opvoeding van mijn ouders, dan is dat…

Ik heb een heel vrije opvoeding gehad. Daar heb ik dus best wel geluk in gehad. Ik heb altijd mogen doen wat ik wilde doen en ze supporten mij in wat ik doe. Waar menig ouder niet snapt dat ik iets doe in de cultuursector, zijn mijn ouders sinds dat ik klein ben mij aan het supporten. Wat ik wel anders zou doen, is het meegeven van dingen zoals verschillende culturen. Ik zou mijn kinderen vertellen over white privilege en de lgbtq+ community. Ik wil ze meegeven dat in mijn huishouden iedereen kan zijn zoals hij of zij is. En dat je anders mag zijn, maar je wel bewust moet zijn dat niet iedereen dat privilege heeft en kan zijn wij hij of zij is. Maar ik ben wel van mening dat we dit moeten stimuleren en helpen waar nodig. Wij hebben immers die invloed en ik wil die op een goede manier gebruiken.

De grootste les die ik tot nu toe geleerd heb is…

Dat het niet belangrijk is wat anderen van je vinden. Uiteindelijk ben jij zelf degene die je tevreden moet houden. Doe dus ook vooral waar jij zelf zin in hebt. Ik zelf ben hierdoor een stuk gelukkiger geworden. Ik draag wat ik wil, ik werk aan wat ik wil en ik wil deze positieve energie meegeven aan iedereen.

Toekomst

Mijn grootste droom is…

Om te blijven creëren en maken in de toekomst. Dit is nu eenmaal wat mij het gelukkigste maakt. Ik wil zoveel mogelijk creëren en achter laten. Het is een soort van dagboek over mij in de vorm van beeld.

Mijn ideale leven over tien jaar ziet er als volgt uit…

Mijn ideale leven over tien jaar ga ik nog niet inplannen. Ik leef zoals ik eerder vertelde in het hier en nu. Ik hoop wel dat de wereld wat rustiger is geworden en mensen gelijk worden behandeld. We gaan het zien.

Benieuwd naar de vorige ‘Celebrate Diversity’ met …’? Lees het gesprek met Marian Ugas hier!

Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.