Blog tips: deze 5 dingen heb je nodig om te bloggen

blog tips

Wow, mijn blog bestaat alweer 2,5 jaar. Time flies when you’re having fun is in dit geval zeker van toepassing. Want 2,5 jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik nog steeds wekelijks twee artikelen zou publiceren. Uiteraard had ik het wel gehoopt, maar een blog eist veel tijd en toewijding. Gelukkig blog ik nog steeds met héél veel plezier. Bovendien heb ik super veel geleerd in de afgelopen jaren betreft het bloggen. Van marketing tot fotografie en van ondernemen tot het tekstschrijven. Vandaag heb ik een lijstje gemaakt met wat blog tips voor beginners. Want welke spullen heb je eigenlijk nodig als je wilt starten met bloggen? Wat moet je wel aanschaffen en wat is niet nodig? Let’s share some blog tips!

1. Website en host

Als je een blog wilt starten, heb je natuurlijk een website nodig. Je kunt een gratis blog maken, maar dan kun je vaak niet je eigen URL bedenken. Ik heb er daarom voor gekozen om een nieuwe domeinnaam te kopen. Dit heb ik gedaan bij xel. Dit is een bedrijf waarbij je een domeinnaam (yaikatak.nl) en WordPress pakket kan inkopen. Xel is misschien niet de goedkoopste, maar ik ben enorm te spreken over het hostingbedrijf (no spon 😉). Als er ook maar een klein defect is, kan ik meteen bellen of mailen. Ze reageren vaak dezelfde dag nog én lossen direct het probleem op. Ook voor overige vragen kan ik altijd bij ze terecht. Echt énorm fijn!

2. Goede laptop of computer

Naast een website, heb je natuurlijk ook een goede laptop of computer nodig. Dit is echt van essentieel belang. Bloggen is een heel tijdsintensieve hobby, dus je spendeert veel tijd achter je laptopje of computer. Daarom moet alles wel goed werken. Het is namelijk verschrikkelijk als je een hele avond hebt geploeterd aan een artikel en je laptop vervolgens vastloopt, waardoor je weer helemaal opnieuw kunt beginnen. Als je het écht professioneel wil aanpakken, kun je altijd nog kiezen voor een workstation. Workstations zijn gemaakt voor de echte creatievelingen onder ons. Op deze computer kun je je blogs (en vlogs) naar een hoger level tillen. Benieuwd naar workstations? Neem een kijkje op de website van ikbenstil!

3. Camera

Naast het schrijven van een goede blogtekst, zijn afbeeldingen ook heel belangrijk. Een goede, mooie afbeelding maakt een artikel aantrekkelijker om te lezen. Ik heb ervoor gekozen om altijd eigen foto’s te gebruiken voor mijn artikelen. Ik heb daarom anderhalf jaar geleden een goede camera aangeschaft. Omdat ik weinig verstand heb van camera’s en fotografie, ben ik gegaan voor een compactcamera. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Canon PowerShot G7X Mark II. Met deze camera kun je gemakkelijk goede thumbnails maken. Ook is deze camera geschikt voor het maken van vlogs. Heb jij geen zin of tijd om eigen foto’s te maken? Geen probleem! Er bestaan namelijk websites waar je rechtenvrije foto’s vanaf kunt halen en kunt plaatsen bij je artikelen. Voorbeelden hiervan zijn: Unsplash, Pixabay, Stocksnap en Freeimages.

4. Photoshop of Canva-abonnement

Als je een succesvolle blog wilt, heb je nog een programma nodig om je foto’s te bewerken en je marketing materialen te maken. Zelf heb ik nul verstand van Photoshop, dus ik gebruik Canva. Dit is een heel gebruikersvriendelijk alternatief. Ik gebruik de website bijvoorbeeld om mijn thumbnails altijd in het juiste formaat te zetten. Ook ontwerp ik in Canva de pins om mijn artikelen te promoten op Pinterest. Tegenwoordig kun je ze direct vanuit Canva plaatsen op Pinterest. Heel fijn! In principe is Canva een gratis platform. Ik heb er echter voor gekozen om de premium versie aan te schaffen. Er is net wat meer mogelijk en ik gebruik het platform echt dagelijks. Zo kun je met de premium versie een huisstijl ontwikkelen en content inplannen via een kalender. Yes, wat mij betreft is Canva echt een must!

5. Overige handige websites

Tot slot heb ik nog wat handige websites die ik vaak gebruik. Zo gebruik ik wekelijks Ubersuggest om te checken of ik wel écht de beste focus keyphrase gekozen heb. Ubersuggest is een alternatief voor Google Adwords (op de een of andere manier werkt dit niet bij mij). Echt een aanrader! Daarnaast gebruik ik de website compressjpg.com ook vaak. Deze site gebruik ik om de bestandsgrootte van mijn afbeeldingen kleiner te maken. Zo kunnen mijn afbeeldingen sneller laden én nemen ze minder bestandsruimte in. Een goede laatste blog tip als je het mij vraagt ;)!

Hopelijk hebben jullie iets aan deze blog tips! Heb jij nog blog tips?

Yaika Tak

Dit artikel is geschreven op basis van een samenwerking. Wil je hier meer over weten? Check dan mijn disclaimer.

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 23 mei 2022 / 09:47

    Ik heb pas een paar keer in Canva gewerkt, omdat ik ook Photoshop heb, maar het is inderdaad heel gebruiksvriendelijk en makkelijk. Het gaat bijna vanzelf, haha 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.