Blog beginnen? Deze tips helpen jou op weg!

blog beginnen

Op één januari bestond mijn blog alweer twee jaar. Deze twee jaar zijn echt voorbij gevlogen. Inmiddels zijn er meer dan 150 artikelen online gekomen over allerlei onderwerpen. Toen ik twee jaar geleden begon met bloggen, had ik weinig ervaring. Ik had wat blogjes geschreven tijdens mijn derdejaars stage. Maar een eigen website beheren was helemaal nieuw voor mij. Een blog beginnen kan in het begin wat overweldigend zijn én daarom deel ik graag mijn tips met jou!

1. Kies een niche

Toen ik net begon met bloggen, vond ik het moeilijk om een niche te vinden voor mijn blog. Een niche is een doel met een daarbij behorende doelgroep. Ik wilde twee jaar geleden gewoon een stukje op het internet waar ik kon schrijven en delen wat ik wil wilde. Of dit nu mijn 5 favoriete Netflix series waren of mijn bevindingen over de fast fashion industrie. Ik heb het daarom heel breed gehouden én dat maakt het wel moeilijk om je te profileren. Als je (sneller) een succesvolle en winstgevende blog wil, raad ik je aan om wél een niche te kiezen. Als je voor één specifieke doelgroep schrijft (bijvoorbeeld duurzame jonge moeders), is het natuurlijk makkelijker te marketen. En zal je blog misschien sneller een succes worden.

2. Bepaal je categorieën

Als je een niche gekozen hebt, kun je categorieën gaan bedenken waarover je allemaal wil bloggen. Want wat wil je allemaal delen met je lezers? Je kunt rondom je niche allerlei invalshoeken bedenken. Een mindmap kan je helpen tijdens het brainstormen. Van deze invalshoeken maak je vervolgens een selectie. En van de leukste ideeën kun je categorieën maken op je blog. Ik vind het persoonlijk handig om mijn blog op te delen in categorieën voor meerdere redenen.

Ten eerste weten je lezers beter wat ze van je kunnen verwachten. Als ik alleen zeg dat dit een ‘persoonlijke blog’ is, heb je geen idee wat je kunt verwachten. Aan de categorieën op mijn blog zie je meteen wat mijn interesses zijn. En weet je ook meteen wat je dus kunt verwachten op deze blog. Ten tweede geven de categorieën je meer schrijfinspiratie. Want iedere categorie zit vol met verhalen, weetjes, tips die je kunt delen op je blog. Ten derde vindt Google het leuk als je website een duidelijke structuur heeft.

3. SEO in tekst

Na het opzetten van de website, het bedenken van de niche en het aanmaken van de categorieën, begint het échte werk. Nu kunnen we namelijk artikelen gaan schrijven. Het is natuurlijk wel heel leuk dat jouw blogs ook daadwerkelijk gelezen worden door jouw doelgroep. Je kunt je artikelen natuurlijk promoten op social media (daar hebben we het zo over). Maar het is nog leuker als jouw artikelen spontaan worden gevonden door jouw doelgroep. Dit kun je bereiken door je artikelen SEO-proof te schrijven. SEO staat voor Search Engine Optimization. Het houdt simpelweg in dat jij de artikelen zo schrijft dat Google ze leuk vindt. En als Google jouw artikel leuk vindt, beloont hij jou met een hoge ranking. Zodat jij weer sneller gevonden wordt.

Als je een SEO-tekst schrijft, is er één ding heel belangrijk: de SEO term. Dit wordt ook wel de focus keyphrase genoemd. De focus keyphrase zijn meerdere termen waarop mensen zoeken. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe zonnebril, zoek je waarschijnlijk op ‘zonnebril 2022’. Of als je op een last-minute vakantie wil, zoek je op ‘last minute zonvakantie’. Op deze zoektermen kunnen bloggers hun teksten baseren, om zo meer lezers te krijgen.

4. Yoast

Nu is natuurlijk de grote vraag: hoe schrijf ik zo’n Google-vriendelijk artikel? Je denkt misschien dat dit heel moeilijk is. Maar als je een WordPress website hebt, wordt het je een stuk gemakkelijker gemaakt. Je kunt namelijk de plugin Yoast downloaden. Als je deze plugin gedownload hebt, kun je bij ieder artikel je eigen focus keyphrase invullen. Er verschijnt dan onderin beeld een SEO score-overzicht. Je ziet precies wat er al goed is en wat je nog moet verbeteren. Als je twee groene bolletjes in beeld ziet, weet je dat je artikel SEO-proof is. Yoast is voor mij persoonlijk een échte essential.

5. SEO in afbeeldingen

Ook je afbeeldingen kun je SEO-proof maken. Zo kunnen mensen je artikelen vinden als ze door de afbeeldingen op Google scrollen. Dit kun je heel gemakkelijk doen door de alt-tekst van de afbeelding aan te passen. Hier kun je de door jouw gekozen SEO term invullen. Daarnaast kun je nog kijken naar de grootte van het bestand van de afbeelding. Probeer deze altijd zo klein mogelijk te maken. Dit kun je doen op diverse websites, zoals bijvoorbeeld op Compressjpeg.

6. Socials

Naast je artikelen SEO-proof maken, hebben we natuurlijk ook nog de socials. Social media hebben fantastische platformen om je artikelen op te delen. Sinds kort heeft Instagram de functie vrijgegeven om een link te posten bij een story. Dat is voor bloggers écht een groot pluspunt. Toch moet ik eerlijk zeggen dat Instagram voor mij persoonlijk niet werkt. Ik heb weinig volgers en besteed er bijna geen tijd en aandacht aan.

Wat ik wel een fantastisch platform vind, is Pinterest. Vanuit Pinterest heb ik maandelijks honderden en soms zelfs wel duizend bezoekers. Ik raad alle beginnende bloggers aan meteen te starten met Pinterest. Dit is namelijk ook een heel duurzaam platform. Ik heb namelijk pins die ik in 2020 gemaakt heb en die nu nog steeds maandelijks honderden bezoekers naar mijn website leiden. Wil je weten hoe ik dit voor elkaar gekregen heb? Lees dan mijn 10 essentiële Pinterest tips!

7. Geduld hebben

De laatste tips die ik je graag mee wil geven is: heb geduld. Het heeft bij mij bijna een jaar geduurd voordat ik eindelijk duizend lezers had. Ik postte iedere week twee tot drie artikelen en toch bleef mijn blog lang hangen op 300-400 lezers per maand. Ik heb het altijd enorm leuk gevonden en het is echt een hobby van me. Als je alleen wil bloggen voor het geld, kun je misschien beter een ander baantje zoeken. Je moet het wel echt leuk vinden en je moet er graag je tijd aan willen besteden. En bovendien hoeft het natuurlijk ook helemaal niets op te leveren. Als je er veel plezier en voldoening uithaalt, is dat meer dan genoeg.

Wil jij een blog beginnen? En voor de bloggers onder ons, hoe ben jij begonnen met bloggen?

Yaika Tak
Volg:
Share:

2 Reacties

  1. 8 februari 2022 / 15:28

    Super goede en duidelijke tips. Met tip 2 moet ik dringend eens iets doen…oeps.

  2. 9 juni 2022 / 00:52

    Wat een handige tips! Zelf ook net gestart, enkel het vinden van een ‘niche’ was toch te moeilijk omdat ik graag over van alles schrijf. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.