Bezienswaardigheden Granada: 3 x wat te doen

Granada Alhambra

Het Alhambra, de Moorse kunstwerken, de authentieke straatjes en natuurlijk de vele Flamenco shows. Ik heb het over Granada. Vorig weekend bracht ik een bezoekje aan de Andalusische stad. Eerder schreef ik al over mijn stedentripjes naar Malaga & Sevilla. Beide steden vond ik écht fantastisch, dus ik was heel benieuwd naar deze stad in Andalusië. En ik moet zeggen dat ik enorm positief verrast ben. Graag neem ik jullie digitaal mee op mijn citytrip naar Granada. Vááámos!

Reizen naar Granada

De citytrip begon op de luchthaven van Rotterdam. Persoonlijk vind ik het heel fijn om via Rotterdam te vliegen. Het is voor mij heel dichtbij en het is een enorm klein vliegveld. Volgens mij zijn er maar zes gates, héérlijk :)! Onze vlucht ging vroeg in de ochtend naar Malaga. Want dat is wel een dingetje. Vanuit Nederland kun je bijna niet naar Granada vliegen. Je kunt daarom het beste naar Malaga vliegen en dan de auto (of taxi) pakken naar Granada. Dit is ongeveer zo’n anderhalf uur rijden.

1. Stadswandeling

Nadat we arriveerde in Granada, hebben we meteen een terras opgezocht. Wat was het heerlijk om even met je gezicht in de zon te zitten. Dat voelde zóóó lang geleden. Het was heel fijn om op deze manier bij te komen van reis. De eerste échte activiteit die op het programma stond, was een stadswandeling. Tip: zorg dat je goede wandelschoenen bij hebt, want Granada heeft een heuvelachtig landschap. Je moet continu heuvels op- en aflopen. Tijdens de stadswandeling bezochten we samen met een Engels sprekende gids twee wijken, namelijk Albaicín en Sacromonte.

granada

– Wijk Albaicín

De eerste wijk die we bezochten was Albaicín. Albaicín is de oude Moorse wijk van Granada. De wijk kent een grote historie en onze gids heeft hier ons veel over verteld. Wat mij opviel is dat het op sommige plekken zo rustig en stil is dat je een speld kan horen vallen. En als je dan bijvoorbeeld de hoek om gaat, vind je een plein waar het juist heel druk is. Dit vond ik heel bijzonder. Bovendien heb je in Albaicín heel mooie uitkijkpunten. Omdat de wijk op een heuvel ligt, heb je prachtig uitzicht op het Alhambra. Op de achtergrond zie je de sneeuwtoppen van de Sierra Nevada. Dit is een beeld dat ik niet snel zal vergeten.

– Wijk Sacromonte

De tweede wijk was Sacromonte. Sacromonte vond ik persoonlijk leuker dan Albaicín. Deze wijk is namelijk de zigeunerwijk. Hier wonen de échte zigeuners van Granada. Je merkt de authenticiteit van de bewoners heel erg. Ook heb je hier allerlei grotten die je kunt bezoeken. In deze grotten woonde vroeger de zigeuners. Het zijn als het ware kleine woninkjes, heel bijzonder om een keer te zien. Ook hebben we hier genoten van een prachtige zonsondergang. Ik raad het dan ook zeker aan om rond 5 á 6 uur de wijk te bezoeken, dan heb je een grote kans om de zon onder te zien gaan.

granada alhambra

2. Het Alhambra

De volgende dag stond dé excursie van Granada op het programma, namelijk Het Alhambra. Het Alhambra is een mega groot middeleeuws paleis en fort. Vroeger was dit gebied bezet door de Moren (Islamtische Spanjaarden) en zij heerste destijds dan ook over het koninkrijk Granada. Je ziet dit heel goed terug in het Alhambra, maar ook in de rest van de stad. Het Alhambra ligt op boven op een heuvel. Ik raad je aan met een taxi of met een bus heen te gaan én terug naar beneden te lopen. Binnen het Alhambra ga je sowieso nog heel veel lopen, dus het is fijn om het met frisse benen te betreden.

granada alhambra
Uitzicht vanaf de rechtertoren van het Alhambra

Het Alhambra is immens groot en je kijkt echt je ogen uit. Je kunt er dan ook zeker een heel dagdeel besteden. Wij kwamen aan om 10:00 uur en waren uiteindelijk om 14:30 uur weer beneden. Als je een van de paleizen wil bezoeken, moet je ver van te voren een ticket bestellen. Het is zo’n bekende plek, dat je hier echt op tijd mee moet zijn (en dan bedoel ik echt een maand of twee). Zonder ticket kun je nog wel de torens bezoeken en je kunt een rondje lopen over het terrein. Maar als je er toch bent, is het zeker de moeite waard om de paleizen te bezoeken.

3. Flamenco in Granada

’s Avonds stond er een Flamenco show op het programma. Dit raad ik je zeker aan om te doen. Wij bezochten een Flamenco show in de wijk Sacromonte. De show duurde een uur en werd in een van de grotten opgevoerd (in Cueva de la Rocío). De dansers en zangers waren echte bewoners van de wijk én dat maakte het nog bijzonderder. Je zag namelijk dat ze de cultuur echt ademen. Het is iets wat ik niet snel zal vergeten.

flamenco

Na de Flamenco show hebben we nog wat tapas gegeten én daarna zijn we terug gegaan naar het hotel. We hadden een volle dag achter de rug. De volgende dag zijn we om 08:00 uur door een taxi terug naar Malaga airport gebracht. En zat het weekendje Granada erop!

Ben jij wel eens in Granada en het Alhambra geweest?

Yaika Tak
Volg:
Share:

2 Reacties

  1. 22 februari 2022 / 16:47

    Granada staat nog op mijn lijstje! Lijkt me sowieso heerlijk om in deze tijd van het jaar even wat Middellandse Zee-zon te kunnen pakken 😉

  2. 2 januari 2024 / 11:35

    Tijdens de koude wintermaanden zonnige vakantiefoto’s bekijken, altijd leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.