Betekenis HSP: de kenmerken van hoogsensitiviteit en mijn eigen ervaring

betekenis hsp

Mijn hele leven lang ben ik al een extreme denker en piekeraar. Ondanks dat het me vaak in de weg zat, accepteerde ik mijn obsessieve denkgedrag. Het hoorde nu eenmaal bij mij, dacht ik. De afgelopen maanden zat ik niet zo lekker in mijn vel. Ik heb dit vaker gehad. Waar ik dit gevoel normaal gesproken negeerde, besloot ik er nu wel iets mee te doen. Daarom ging ik naar de huisarts. Nadat ik mijn verhaal vertelde aan de PO (praktijk ondersteuner) zei hij meteen: ‘heb je wel eens gehoord van hoogsensitiviteit?’. Ik kende de betekenis van ‘hsp’ wel, maar ik had mezelf er nooit écht goed in verdiept. Ik ging mezelf inlezen én alle puzzelstukjes vielen op zijn plek. Ik ben 100% hoogsensitief!

Wat is hoogsensitiviteit?

Wist je dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is? Besef dat een enorm groot deel van onze wereldpopulatie dit dus is. Maar wat is precies de betekenis van hsp/hoogsensitiviteit? De website Ensie beschrijft het als volgt: ‘Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een intolerantie van het zenuwstelsel door het bovengemiddeld gevoelig zijn voor prikkels en signalen van buitenaf. Hoogsensitiviteit maakt dat men de omgeving sterker aanvoelt dan gemiddeld en spanningen snel waarneemt.‘ Zoals je hierboven kunt lezen, zijn HSP’ers gevoeliger voor de buitenwereld. Dit kan in verschillende vormen voorkomen. Zo zijn sommigen gevoelig voor fysieke prikkels als licht, geluid en geuren. En zijn anderen weer (extreem) gevoelig voor de meningen en opvattingen van de buitenwereld. Sommige HSP’ers ervaren het allebei.

Kenmerken van een hsp’er

Wat zijn precies de kenmerken van een HSP’er en van hoogsensitiviteit? Hieronder staan voor HSP’ers bekende punten:

 • Je bent liever met één persoon dan met een grote groep mensen
 • Je hebt veel oog voor details
 • Je denkt over diepe onderwerpen na
 • Je voert graag diepe gesprekken
 • Je haalt geen energie uit oppervlakkige vriendschappen of gesprekken
 • Je voelt je niet begrepen en anders dan anderen
 • Je kan niet goed tegen harde geluiden, felle lichten of sterke geuren
 • Je bent vaak wat hard voor jezelf
 • Je gaat niet graag de confrontatie aan
 • Je denkt veel na over je bestaan op de wereld (waarom ben ik hier?)
 • Je maakt geen impulsieve beslissingen
 • Je vind het lastig om knopen door te hakken
 • Je voelt de energie/sfeer in je omgeving heel goed aan
 • Je houdt van harmonie in je omgeving en in jezelf en je doet er ook alles aan om dit te behouden
 • Je helpt en staat klaar voor anderen
betekenis hsp

Wat betekent het voor mij op HSP’er te zijn?

Toen ik dit lijstje las, herkende ik zó-véél punten. Ik heb persoonlijk niet zoveel last van prikkels zoals hard geluid of veel licht. Maar in de andere punten herkende ik mezelf wel heel erg. Ik voel altijd aan wat de groepsnorm is en daar anticipeer ik dan op. Of ik het er nu diep van binnen mee eens ben of niet. Ik wil altijd de harmonie bewaren. Ook wilde ik altijd ‘leuk’ gevonden worden door iedereen. Daarnaast ben ik ook liever met één persoon dan met een grote groep. En denk ik veel na over de wereld en wat mijn ✨ purpoos ✨ (lees in Tempa’s Sonny voice) is op deze wereld. Toen ik dit las voelde ik me ineens, in tegenstelling tot de rest van mijn leven, enorm begrepen. Ik voelde me even niet anders dan iedereen. Alles viel ineens op zijn plek én dat is zo fijn.

HSP-coach

Hoogsensitiviteit hoeft zeker niet altijd iets slechts te zijn. Alleen wanneer je de prikkels niet goed kunt reguleren, kan de wereld soms wat overweldigend zijn. Therapie voor hooggevoeligheid bestaat nog niet echt. Hoogsensitiviteit wordt namelijk nog niet meegenomen in de psychologische studies en opleidingen. Echter is er de laatste jaren veel onderzoek naar gedaan, dus ik verwacht dat het binnen 10-20 jaar wel wordt meegenomen. Maar op de dag van vandaag kan het nog niet gediagnostiseerd worden. Dit maakt het wel moeilijker, aangezien de behandelingen nu vallen onder ‘alternatieve geneeswijze’ en daardoor niet vergoed worden. Zo zijn er bijvoorbeeld wel verschillende trajecten die je in kunt gaan bij HSP-coaches. Ik volg er zelf ook een. Je leert meer te vertrouwen op je gevoel en minder na te denken.

Mindfulness leven

Naast het inschakelen van een HSP-coach zijn er nog meer dingen die het leven van een HSP’er makkelijker kunnen maken. Mindfulness leven kan voor een HSP’er echt een redding zijn. Mindfulness is gebaseerd op de Oosterse geneeskunde. In plaats van bezig te zijn met het verleden of de toekomst ben je veel meer bezig met het hier en nu. Een mindfulness leven is een heel gestructureerd en bewust leven. Daarnaast is het belangrijk dat je veel beweegt, gezond en regelmatig eet en goed uitrust. Ook tools als mediteren kunnen helpen bij een mindfulness leven. Hiermee kun je je hoofd echt leegmaken. Zelf ben ik hier veel mee bezig en ik wil hier zeker nog meer over gaan schrijven, so stay tuned!

Ben jij bekend met HSP en wist je de betekenis ervan? Of ken of ben jij zelf een hsp’er?

Yaika Tak

Volg:
Share:

1 Reactie

 1. 14 juni 2021 / 08:21

  Ik had wel van HSP gehoord, maar er verder nog niets over gelezen. Zo fijn dat je je nu meer begrepen voelt en dat je een coach hebt! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.