Beste documentaires Netflix: deze mag je niet missen

beste documentaires netflix

Als ik er iets is wat ik leuk vind om te doen in mijn vrije tijd, is het documentaires kijken. Het is misschien een beetje nerdy, maar ik vind het heerlijk om mezelf helemaal te verdiepen in een bepaald onderwerp. Of het nu gaat over een maatschappelijk conflict, het beste restaurant van de wereld of het leven van superster Taylor Swift: ik vind het allemaal tof om te kijken. Daarom lees je hieronder de vier (wat mij betreft) beste documentaires op Netflix in 2022. Dus zet je tv alvast maar aan, want hier komen mijn vier documentaire kijktips op Netflix!

1. Keep Sweet, Pray and Obey

Deze documentaire is een van de bizarste docu’s die ik ooit gezien heb. Het is niet voor niets de Netflix hit van deze zomer. Keep Sweet, Pray and Obey gaat over de FLDS. Dit is een Mormoonse leefgemeenschap (lees sekte) die gelooft in polygamie. Dit is uniek voor de Mormoonse kerk en ze zijn daardoor een veel besproken geloofsovertuiging. Leider van de FLDS was Rulon Jeffs. Toen hij stierf nam een van zijn zonen, Warren Jeffs, het stokje over. Vanaf toen veranderde de FLDS drastisch. In de documentaire vertellen oudleden wat er zich allemaal afspeelde in de gesloten gemeenschap. En ik kan je vertellen: het is choquerend. Je kan bijna niet geloven dat dit écht allemaal plaatsvindt in dezelfde wereld waarin jij en ik leven. De documentaire bestaat uit 4 afleveringen én is het kijken meer dan waard!

Keep Sweet, Pray and Obey zien? Kijk hier!

2. 13TH

De documentaire 13TH heb ik jaren geleden gezien, maar heeft tot op de dag van vandaag indruk gemaakt. De Netflix docu ’13TH’ legt de verbanden tussen racisme, slavernij en het huidige Amerikaanse gevangenissysteem pijnlijk bloot. Het 13e amendement (dit is de Amerikaanse variant van een grondwet) staat centraal in dit verhaal. Kort gezegd houdt deze grondwet in dat je iemand onvrijwillig werk kunt laten verrichten. Dit gebeurt dan ook nog in sommige gevangenissen. Want ja, zelfs gevangenissen zijn kapitalistisch in Amerika. Met de vele Afro-Amerikaanse en Hispanics gevangenen zou je jezelf dus kunnen afvragen in hoeverre er nog steeds sprake is van slavernij. De docu is na de Black Lives Matter protesten dan ook weer actueler dan ooit. Het is geen makkelijke docu die je even wegkijkt, dus zorg wel dat je je aandacht erbij houdt. Het is zeker een van de beste documentaires van Netflix en geeft je stof tot nadenken.

13TH zien? Klik hier!

3. The Tinder Swindler

Nu is het tijd voor een ander soort documentaire, namelijk de ‘Tinder Swindler’. Ik heb deze documentaire al wel eens vaker voorbij laten komen op mijn blog (lees hier). Ik vond het namelijk zo’n bijzonder bizar verhaal. De Tinder Swindler gaat over een Israëlische jongeman, genaamd Simon Leviev. Hij licht vrouwen op via Tinder. Leviev doet zich voor als een miljonair en dat laat hij dan ook zien aan de vrouwen. Hij neemt ze bijvoorbeeld mee in zijn private jet, gaat uiteten in de chiqueste restaurants en koopt dure cadeaus. Vervolgens laat hij de vrouwen weten dat hij in de ‘problemen’ zit en dat hij geld nodig heeft. De vrouwen zijn inmiddels verliefd en geven toe. Met dit geld verleidt hij de volgende dames via Tinder. Het is heel bizar hoe hij dit doet en hoe het ook telkens lukt. Echt een aanrader!

The Tinder Swindler zien? Klik hier!

4. Trainwreck WoodStock ’99

Deze documentaire is nieuw op Netflix. Ik heb hem zelf dan ook pas afgelopen weekend gekeken op aanrader van vriendinnen. Waarschijnlijk ben je wel bekend met het fenomeen ‘Woodstock’. Het was hét hippiefestival van 1969. Het festival was een grote protestactie tegen de Vietnamoorlog. Door het toenemende wapengeweld in Amerika besloot de organisator nog een keer een versie van Woodstock te organiseren in 1999. Echter is de wereld van 1969 een héél andere wereld van die van 1999. Daar komt nog bovenop dat het festival dit keer winst moest opleveren (want hé, het is en blijft Amerika). De veranderde maatschappij en de winstgevende belangen van de organisatie maakte het festival tot een complete hel. De driedelige docureeks laat zien waar het allemaal misging. Dit is een docu die me zeker bijblijft én dus echt een kijktip!

Trainwreck WoodStock ’99 zien? Klik hier!

Wat vind jij de beste documentaires op Netflix?

Yaika Tak
Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.