8D audio: beleef een concert vanuit je eigen woonkamer

8D muziek | Yaika Tak

Zoals jullie wellicht weten, ben ik echt gek op muziek. Zo schreef ik eerder al artikelen over mijn favoriete covers en mijn favoriete songs van de maand januari. Ik baal er zelf dan ook enorm van dat alle festivals en concerten voor een lange periode gecanceld zijn. Echter liep ik laatst een nieuwe muziek techniek tegen het lijf, waarbij het lijkt alsof je in een lege concertzaal staat en de artiest een paar meter verderop aan het performen is. Deze techniek heeft de naam ‘8D audio‘. Een echte vervanger van de evenementen is het niet, maar met een koptelefoon, Youtube en een beetje inlevingsvermogen komen we een heel eind. Ben jij klaar voor een nieuwe ervaring? Pak je koptelefoon er snel bij én ervaar 8D audio.

8D audio

Om te beginnen, wil ik uitleggen waar ik het nu precies over heb. Hoe kan ik het beter uitleggen, dan het je gewoon te laten ervaren. We beginnen dan ook met een voorbeeld. Het nummer Ilomilo van Billie Eilish is hiervoor perfect. Wellicht heb je dit nummer al vaker in deze versie voorbij zien komen, aangezien deze viral ging. Je moet onderstaand fragment wel beluisteren met koptelefoon of oortjes. Dit is namelijk van essentieel belang. Zet je koptelefoon op of doe je oortjes in én druk op de play button.

Hoe werkt 8D audio?

Je hebt nu je eerste ervaring met 8D audio gehad. De grote vraag is natuurlijk: hoe werkt het? Als je muziek luistert, ben je gewend dat het geluid van links en van rechts komt. Dit noemen we tweedimensionaal geluid. Met 8D audio lijkt het alsof het geluid overal vandaan komt: van links en rechts, maar ook van onder en boven. Dit noemen we driedimensionaal geluid. Bij 8D audio en dus driedimensionaal geluid, wordt er gespeeld met effecten zoals echo en volume. Hierdoor krijgen je hersenen andere signalen en lijkt het alsof de muziek van alle kanten komt. Er wordt dus eigenlijk ‘gespeeld’ met je hersenen. Vind jij het helemaal niks? Geen probleem, 8D audio wordt namelijk niet de toekomst. Het is een leuke, vernieuwende variant, maar het zal de ‘normale’ muziek techniek nooit vervangen.

Favoriete 8D nummers

Echt nieuw is het niet, maar veel heel mensen (waaronder ikzelf) hebben het pas ontdekt toen Ilomilo viral ging. Op Youtube vind je dan ook een immens aanbod aan 8D nummers. Zo zijn er ook accounts die alleen maar 8D audio nummers plaatsen, bijvoorbeeld Aviion Music, Shake Music en 8D Era. Dat deze accounts razend populair zijn, is wel te zien aan het aantal abonnees. Hieronder heb ik drie songs uitgekozen die de 8D metamorfose zijn ondergaan.

Burna Boy – On The Low

Lewis Capaldi – Before You Go

Lord Huron – The Night We Met

Wat vind jij van 8D audio?

Liefs, Yaika

Photo by Hanny Naibaho on Unsplash

Volg:

5 Reacties

  1. Toine
    5 mei 2020 / 15:56

    Heel leuk, Weer wat nieuws geleerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.