6 boeiende, belangwekkende documentaires van de NPO

documentaires NPO

Het is weer tijd voor een artikel vol met kijktips. Naast films, Netflix series en oppervlakkige reality soaps kijk ik namelijk ook graag educatieve documentaires. Eerder schreef ik al over de docu reeks van Reggie Yates en over de documentaire Klassen. Tegenwoordig kijk ik vaak documentaires terug via de website van de NPO. Het is écht een schatkist aan documentaires die je gewoon gratis kunt kijken. Van sport tot aan derde wereld landen en van maatschappelijke problemen tot aan muziek. Er is voor ieder wat wils. Daarom vandaag een artikel boordevol interessante, boeiende en belangwekkende kijktips!

1. Goede Moeders

We starten met een docu die ik twee weken geleden heb gekeken. Namelijk de 2Doc ‘Goede Moeders‘. De docu gaat over het falende systeem genaamd Jeugdzorg. Het gevoel wat ik had toen ik ernaar keek was pure machteloosheid. Als ouder heb je namelijk geen poot om op te staan. Jeugdzorg stelt een dossier op wat vaak eenopeenstapeling is van subjectieve gevoelens en gebeurtenissen. Er staan weinig feiten in. De meeste rechters gaan akkoord met dit dossier. Met als gevolg dat ouders hun kinderen tot hun 18e levensjaar kwijt zijn. Terwijl ze inmiddels prima voor hun kinderen kunnen zorgen. Dat het bij Jeugdzorg een zooitje was, wisten we al. Maar dat het systeem zo slecht in elkaar zit, is choquerend. Overigens geen sneer naar de medewerkers, het systeem werkt niet. Dus ik hoop enorm er binnenkort een ‘Pieter Omzigt’ opstaat en zicht verdiept in deze instelling..

2. Srebrenica, de machteloze missie van Dutchbat

Jaarlijks wordt op 11 juli de val van Srebrenica herdacht. Ik wist wel dat er genocide gepleegd was, maar hoe en wat wist ik nooit. Onlangs ging ik mezelf hierin verdiepen. Hiervoor luisterde ik eerst de podcast ‘De val van Srebrenica’. In de podcast vertellen twee jonge journalisten per dag wat er gebeurde. Naast de twee journalisten komen er ook twee slachtoffers en twee Dutchbatters aan het woord. Je krijgt dus een compleet beeld van wat er is gebeurd. Na het luisteren van de podcast ben ik ‘Srebrenica, de machteloze missie van Dutchbat gaan kijken’. Ik moet nog twee afleveringen kijken. Maar ik raad het iedereen aan zich te verdiepen in dit stukje geschiedenis. Want we mogen dit nooit vergeten. En we moeten het blijven erkennen en herdenken. Opdat het nooit meer mag gebeuren…

3. Voetbaldroom

Deze documentairereeks gaat over de vele nadelen van de voetbalwereld die vaak onderbelicht blijven. Het gaat met name over de mentale schade die kinderen en jongeren oplopen bij jeugdopleidingen. Deze jongens en meiden leven maar voor één doel: profvoetballer worden. Het uiterste wordt van ze verwacht, sommigen verhuizen zelfs in hun eentje naar de andere kant van het land. Uiteindelijk halen misschien 1 jongen of hooguit 2 jongens de top. Bij de andere honderden kinderen spat hun hele toekomst uiteen. Zo komen er volwassenen aan het woord die hun hele identiteit verloren nadat ze op hun 18e te horen kregen dat ze het toch niet gingen worden. Met alle nare gevolgen van dien. De voetbalwereld is een kapitalistische machine die maar één doel heeft: zo veel mogelijk geld verdienen. Ten koste van de mentale gezondheid van vele jonge, ambitieuze jongens en meiden. Ik vind het goed dat de NPO hier aandacht aan heeft besteed.

4. Alle documentaires van Jessica Villerius

Jessica Villerius is misschien wel dé documentairemaakster van Nederland. Ze heeft veel mooie, beladen, belangwekkende, maar ook interessante documentaires gemaakt. De meeste zullen haar denk ik kennen van de documentaire ‘De kinderen van Ruinerwold’. Deze docu was afgelopen winter op tv te zien. In 2016 maakte Villerius een andere mega bekende docu namelijk ‘Emma wil leven’. Deze heftige docu ging over het leven van Emma die leed aan de ziekte anorexia. Dit vind ik persoonlijk, samen met de Ruinerwold docu, haar twee beste werken. Maar ze heeft nog héél veel andere documentaires gemaakt die je allemaal kunt zien op de website van de NPO. Zie hieronder een lijstje met documentaires van Jessica Villerius die je écht moet gaan kijken:

 • De kinderen van Ruinerwold
 • Emma, ik wil leven (tw eetstoornis)
 • Eerwraak
 • Facts & Villerius
 • Die avond in Bataclan
 • Moeder moet dood
 • Memphis Depay: met beide benen

5. Danny in de buitenwijken

Van deze documentaire reeks heb ik afleveringen gewoon twee keer bekeken. In Danny in de buitenwijken bezoekt Danny Ghosen meerdere ‘gevaarlijke’ wijken in Europa. Het is goed dat deze wijken vastgelegd worden, want soms vergeet ik hoeveel armoede er nog steeds heerst in Europa. Zo bijvoorbeeld ook in de buitenwijk van Athene. Deze aflevering vond ik persoonlijk het meest heftig. Bovendien vind ik het super interessant om een kijkje te nemen in wijken en daarmee in de samenleving van een ander land. Ik vond het overigens wel moeilijk om één docu reeks van Danny Ghosen uit te zoeken. Hij duikt precies in de onderwerpen die ik interessant vind. Zo zijn ‘Danny Demonstreert’, ‘Danny zoekt problemen’, ‘Danny in Arabistan’ en ‘Narcosraat’ ook echt een aanrader. In ieder geval genoeg afleveringen om de aankomende tijd te kijken!

6. Stacey Dooley Investigates

We eindigen met niemand minder dan Stacey Dooley. Zij is een Britse presentatrice, auteur en journalist. In 2016 maakte Dooley een documentaire over de Yezidi vrouwen. Deze vrouwen hebben de genocide van IS overleefd en vechten nu mee in de oorlog tegen IS. Dooley volgde de vrouwen in de frontlinie. Inmiddels is de oorlog voorbij en heeft IS verloren. Drie jaar later, in 2019, reist de journaliste af naar Syrië en en bezocht daar een Koerdisch kamp waar IS bruiden nu opgesloten zitten. In dit kamp zaten tot mijn verbazing veel Nederlandse vrouwen. Deze vrouwen willen maar 1 ding: terugkeren naar het land van herkomst. Maar de Westerse landen hoeven ze niet meer terug. Een ethische dilemma: moet het Westen de vrouwen terugnemen? Of is het hun eigen schuld? 2Doc maakte er ook een docu over (óók een aanrader). Een heel lastig, ethisch dilemma, maar op een mooie, respectvolle manier vastgelegd.

Kijk jij wel eens documentaires via de NPO?

Yaika Tak
Volg:
Share:

4 Reacties

 1. 25 juli 2021 / 11:04

  Danny in de buitenwijken kijken wij ook regelmatig, wat leuk dat je ook hierover een artikel hebt geschreven.

 2. 28 juli 2021 / 10:57

  Oh leuk, ik zit ook in m’n docu-fase! 😀 Ik ga eens kijken of er iets bij zit wat we leuk vinden. We hebben een tijd geleden al dingen van Louis Theroux gekeken en zijn nu op Netflix Trial by Media aan het kijken.

 3. 2 augustus 2021 / 19:30

  Goede tip om documentaires terug te kijken via NPO, ik kom er namelijk altijd te laat achter dat iets op tv is geweest haha.

 4. 22 november 2021 / 14:46

  Dankjewel voor de goede tips! Vooral de documentaires van Jessica Villerius zijn zo boeiend! Ik ga een aantal van je tips zeker bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.