5 dingen die jij nu kunt doen om de wereld mooier en eerlijker te maken

de wereld mooier maken

Na alle berichten vanuit Israël en Palestina knaagde het gevoel van machteloosheid enorm aan me. Er zijn zo veel fucked up dingen in onze wereld. De situatie van de Oeigoeren, de hongersnood in Yemen, de vluchtelingen die nog steeds verkeren in inhumane situaties in Griekenland, Turkije en Italië, de onderdrukking op de Palestijnen… En dan ben ik nog niets eens begonnen over de klimaatcrisis. Het feit dat de wereld gewoon doordraait, maakt me gek. Het liefst wil ik schreeuwen en de wereld wakker schoppen, maar daar ga ik niets meer bereiken. Maar wat kunnen we nu dan wel doen? Vandaag deel ik 5 tips hoe jij de wereld vanuit huis iets mooier kunt maken. Let’s make some noise for change.

Side note: ik cringe mezelf ook kapot op deze titel, maar het is wel de essentie van het artikel. So that’s why.

1. Lees, kijk en leer

Knowledge is power. Deze zin is én blijft relevant. Ik heb namelijk het gevoel dat er nog heel veel onwetendheid heerst in de Nederlandse maatschappij over bepaalde onderwerpen. Dat is ook niet gek, want veel van deze onderwerpen worden niet behandeld op school. En komen ook niet uitgebreid op tv. Daarom is het belangrijk dat je jezelf inleest en/of documentaires kijkt. Probeer ook de advocaat van de duivel te zijn. Daarmee bedoel ik dat je de situatie van alle kanten moet bekijken, zodat je een goed onderbouwde mening kunt vormen.

2. Praat erover

Als je je goed hebt ingelezen over bepaalde conflicten of situaties, kun je vervolgens het gesprek aangaan met mensen in je omgeving. Of dit nu je ouders, vrienden, docenten, familieleden of medestudenten zijn. Ik raad je wel aan om je eerst goed in te lezen, zodat je het gesprek ook écht goed aan kan gaan. Het gesprek aangaan kan fijn zijn voor jezelf, aangezien je er misschien zelf veel mee bezig bent in je hoofd. Maar het is ook nog eens effectief, omdat je ook anderen aan het denken zet. Wellicht komen zij door jou weer in actie en zo wordt de groep steeds groter. Talkin’ bout real ass influencing.

de wereld mooier maken

3. Laat jezelf horen

Social media heeft veel mooie platformen om je stem te laten horen. Ook al heb je misschien maar een paar tientallen of honderden volgers. Jouw stem telt, dus spreek je uit. Deel educatieve post in story’s, zodat anderen er ook van kunnen leren. Misschien denk je dat dit helemaal geen zin heeft, omdat je hiermee het conflict niet oplost. Maar hoe meer mensen zich uitspreken over een bepaald onderwerp, hoe groter de maatschappelijke lading wordt. En hoe groter de maatschappelijke lading, hoe meer invloed het gaat krijgen in het grotere geheel. Den Haag kijkt altijd mee naar wat er speelt in de samenleving. Dus wees daarvan bewust.

4. Petities tekenen

Soms zijn er ook petities die je kunt tekenen. Als een petitie voldoende handtekeningen behaald heeft, kan het zijn dat Den Haag de kwestie móét bespreken. Je kunt hiermee dus letterlijk macht uitoefenen op de politiek. En dat is uiteindelijk de eerste stap naar verandering. Deze petities kun je ook delen op je social media, zodat meer mensen de petitie kunnen tekenen. Hoe meer handtekeningen, hoe beter.

de wereld mooier maken

5. Vrijwilligerswerk

Misschien is er een situatie waar jij zelf niets aan kunt veranderen, maar waar je op kleine schaal bij jou in de buurt iets aan kan bijdragen. Zo kun je de vluchtelingencrisis niet oplossen, maar je kun je wel vluchtelingen helpen inburgeren bij jou in de buurt. Zo draag je indirect bij aan de oplossing van het probleem. Je zet je actief in en dat geeft je ook wat rust. Je helpt dus jezelf, maar natuurlijk ook de mensen waarvoor je het vrijwilligerswerk doet.

Blijf altijd kijken naar wat je wel kunt doen om de wereld mooier te maken

Het is sowieso belangrijk om altijd te kijken naar wat je wel kunt doen. Alle acties die je onderneemt tellen mee en zijn belangrijk in het grote geheel. Denk daarom nooit dat jouw stem niets uitmaakt. Want als iedereen dat denkt, gebeurt er helemaal niks. Kijk altijd naar wat er wel kan en blijf zoeken naar oplossingen. Heel veel kleine stappen vormen uiteindelijk samen een grote stap. En dat is het doel.

Wat doe jij om de wereld een beetje mooier te maken?

Yaika Tak

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 23 mei 2021 / 19:12

    Vrijwilligerswerk is altijd prachtig om te doen en dit wil ik ook zeker gaan doen als ik tijd over heb, minder ga werken en alles meer op een rijtje heb! Wat goed dat je zo’n artikel hebt geschreven, veel mensen geven hun mond altijd maar een douw. Nu moet ik zeggen dat ik dat soms ook wel doe hoor..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.