Documentaire aanrader: Reggie Yates Outside man

Reggie Yates Outside Man

In mijn vrije tijd kijk ik vaak naar documentaires. Naast het feit dat ik het oprecht leuk vind, is het ook nog eens leerzaam. Na het kijken van zo’n documentaire heb ik meer kennis dan voorheen and that’s the goal. Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, verdiep ik me graag in maatschappelijke issues en verschillende culturen. Hoe diverser, hoe beter. Ik vind het dan ook heel interessant om te zien hoe samenlevingen eruit zien in andere landen. Zowel binnen als buiten Europa. Het liefst zou ik de culturen met eigen ogen bewonderen en zelf ervaren, maar ik ben helaas maar een arme student.

Gelukkig hebben we Reggie Yates. Deze Britse acteur, radio DJ en presentator onderzoekt maatschappelijke problemen en culturele aspecten in landen over de gehele wereld. In de documentaire reeks Reggie Yates: Outside Man, reist hij af naar Zuid-Afrika, Rusland, Amerika, Australië en zijn thuisland Het Verenigd Koninkrijk. Hier geeft hij antwoord op verschillende maatschappelijke vraagstukken. Van homofobie in het Verenigd Koninkrijk tot politiegeweld in Amerika. Ik ben zo enthousiast over deze docu reeks dat ik hier anderen graag kennis mee wil laten maken. Hieronder wordt kort uitgelegd wat je precies kunt verwachten. Ben jij klaar voor een verbreding van jouw kijk op de wereld?

Zuid-Afrika (seizoen 1)

Het eerste seizoen bestaat uit zes afleveringen: drie afleveringen over Zuid-Afrika en drie afleveringen over Rusland. Hij laat een heel andere kant zien van Zuid-Afrika dan wij gewend zijn. Zo doet hij in de aflevering ‘The White Slums’ onderzoek naar de witte onderklasse die niet rond kunnen komen in het land. Daarnaast duikt Yates in de kerkcultuur van Zuid-Afrika. Dit vond ik een heel interessante aflevering, aangezien de presentator van mening veranderde tijdens de aflevering. Het is mooi om te zien hoe jouw kijk op dingen kunnen veranderen doordat jij je inleeft in een ander en met een ander in gesprek gaat. Tot slot loopt hij ook nog mee met de hulpdiensten in Kaapstad. Een stad die bekend staat om zijn gewelddadigheid.

Rusland (seizoen 1)

Als ik een land mysterieus vind, dan is dat wel Rusland. We horen er maar weinig over en als we er iets over horen, weet je ook nooit of het echt waar is. Ik vind het dus super interessant om een kijkje te nemen in het land van Putin. Om daarmee te beginnen: de aflevering ‘Far Right & Proud’ gaat over de groeiende nationalistische groeperingen in het land en de normaliteit hiervan. Deze aflevering is echt een aanrader. Ik vind het bizar om te zien hoe mensen zo over andere mensen kunnen denken. Soms wordt het echt vergeten dat we allemaal dezelfde kleur bloeden volgens mij. Om hierop voort te borduren onderzoekt hij ook de haat tegen LGBT community en met name homo’s. Zij zijn namelijk vaak een doelwit in Rusland.

De aflevering ‘Teen Model Factory’ vond ik ook heel fascinerend. Het gaat over jonge Siberische meiden die maar een droom hebben: model worden. In Siberië zijn er weinig kansen voor jonge mensen. Het modellenvak wordt daarom vaak gezien als enige escape om de plek te verlaten. De voorbereidingen beginnen echter op een zeer jonge leeftijd én het is dan ook een bizarre business. Vind je dit onderwerp interessant? Dan raad ik je zeker aan om ook de aflevering Russische modellenindustrie van het BNNVARA programma Trippers te kijken.

Amerika (seizoen 2)

In Amerika maakte Reggie Yates twee afleveringen. Eén over wapengeweld en één over politiegeweld. Twee onderwerpen die ik super interessant vind. Beide afleveringen zijn overigens relevant als je je wilt verdiepen in racisme. Chicago telt de meeste slachtoffers op het gebied van wapengeweld. Yates gaat in ‘Life and Death in Chicago’ op zoek naar antwoorden op vragen rondom dit maatschappelijke probleem. Het is een erg confronterende aflevering, maar het is voor veel Amerikanen wel de realiteit. Daarnaast bezoekt hij in de aflevering ‘Race Riots USA‘ het plaatsje Ferguson, waar in 2014 protesten begonnen tegen politiegeweld. De aanleiding van deze protesten was de moord op de 18 jarige Micheal Brown, die werd vermoord door een witte politieman. Een soort gelijk verhaal als dat van George Floyd. Yates onderzoekt de verhoudingen tussen wit en zwart in Ferguson.

Australië (seizoen 2)

Er is in het tweede seizoen één aflevering gemaakt in Australië. Deze aflevering gaat over de maatschappelijke problemen rondom de verslavende drug ‘Ice’. Het is een goedkope drug die makkelijk te verkrijgen is. De drug discrimineert niet, aangezien zowel zwervers als succesvolle zakenmannen verslaafd zijn aan de drug. Een effect van ‘Ice’ is dat je heel erg agressief wordt en dit maakt de drug extra gevaarlijk. Ik vond dit persoonlijk een van de interessantste afleveringen van de serie, omdat ik nog nooit van de drug en zijn gevolgen gehoord had.

Het Verenigd Koninkrijk (seizoen 2)

De onderwerpen die Reggie Yates onderzoekt in zijn thuisland zijn verbonden met elkaar. De drie afleveringen draaien allemaal om gender issues met de nadruk op de positie van de man in de huidige maatschappij. Zo gaat de aflevering ‘Gay & Under Attack‘ over de sociale druk die homoseksuelen mannen voelen in het Verenigd Koninkrijk. De bijzonderste aflevering vond ik ‘Men At War‘. Deze aflevering gaat over de ‘manosfeer’, een tegenbeweging van het feminisme. De aanhangers van de beweging hebben het gevoel dat er geen ruimte is voor mannelijke issues in de hedendaagse Britse samenleving. De manosfeer heeft absurde ideeën en opvattingen over onderwerpen als verkrachting. Dit maakt het een duistere beweging. Tot slot heeft Yates ook nog een aflevering gemaakt over Britse mannen die hun gezondheid op het spel zetten voor een goed lichaam.

Reggie Yates: Outside Man

Het leuke van de deze serie is dat je zelf kunt kiezen welke onderwerpen je interessant vindt en welke afleveringen je dus wilt kijken. Je hoeft niet per se alle afleveringen te kijken (hoewel ik je dit wel zou aanraden haha). Een aflevering duurt plus minus één uur. De serie bestaat uit twee seizoenen van beide zes afleveringen. Reggie Yates: Outside Man is momenteel te zien op Netflix.

Ga jij Reggie Yates: Outside Man kijken?

Liefs, Yaika

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *