Documentaire aanrader: Reggie Yates Outside man

Reggie Yates Outside Man

In mijn vrije tijd kijk ik vaak naar documentaires. Naast het feit dat ik het oprecht leuk vind, is het ook nog eens leerzaam. Na het kijken van zo’n documentaire heb ik meer kennis dan voorheen en that’s the goal. Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, verdiep ik me graag in maatschappelijke issues en verschillende culturen. Hoe diverser, hoe beter. Ik vind het dan ook heel interessant om te zien hoe samenlevingen eruit zien in andere landen. Zowel binnen als buiten Europa. Het liefst zou ik de culturen met eigen ogen bewonderen en zelf ervaren, maar ik ben helaas maar een arme student.

Gelukkig hebben we Reggie Yates. Deze Britse acteur, radio DJ en presentator onderzoekt maatschappelijke problemen en culturele aspecten in landen over de gehele wereld. In de documentaire reeks Reggie Yates: Outside Man, reist hij af naar Zuid-Afrika, Rusland, Amerika, Australië. Ook onderzoekt hij vraagstukken in zijn thuisland. In iedere aflevering duikt hij in één maatschappelijk vraagstuk wat speelt in het land. Ik ben zo enthousiast over deze docu reeks dat ik hier anderen graag kennis mee wil laten maken. Ben jij klaar voor een verbreding van jouw kijk op de wereld?

Zuid-Afrika (seizoen 1)

In de eerste drie afleveringen van seizoen 1 reist Yates af naar Zuid-Afrika. Hij laat een heel andere kant van het land zien, dan wij gewend zijn. Zo doet hij in de aflevering ‘The White Slums’ onderzoek naar de witte onderklasse die niet rond kunnen komen in het land. Daarnaast duikt Yates in de kerkcultuur van Zuid-Afrika. Dit vond ik een heel interessante aflevering, aangezien de presentator van mening veranderd tijdens de aflevering. Het is mooi om te zien hoe jouw kijk op dingen kunnen veranderen, doordat jij met een ander in gesprek gaat. Tot slot loopt hij ook nog mee met de hulpdiensten in Kaapstad. Een stad die bekend staat om zijn gewelddadigheid.

Rusland (seizoen 1)

Als ik een land mysterieus vind, dan is dat wel Rusland. Ik neem dan ook graag een kijkje in het land van Putin. De aflevering ‘Far Right & Proud’ gaat over de groeiende nationalistische groeperingen in het land en de normaliteit hiervan. Ik vind het bizar om te zien hoe mensen zo over andere mensen kunnen denken. Het wordt blijkbaar echt vergeten dat we allemaal dezelfde kleur bloeden. Om hierop voort te borduren onderzoekt hij ook de haat tegen LGBTQ + community en met name tegen homo’s. Zij zijn namelijk vaak een doelwit van geweld in Rusland.

De aflevering ‘Teen Model Factory’ vond ik ook heel fascinerend. Deze gaat over jonge Siberische meiden die maar een droom hebben: model worden. In Siberië zijn er weinig kansen voor jonge mensen. Het modellenvak wordt daarom vaak gezien als enige escape om de plek te verlaten. De voorbereidingen beginnen echter op een zeer jonge leeftijd én het is dan ook een bizarre business. Vind je dit onderwerp interessant? Dan raad ik je zeker aan om ook de aflevering Russische modellenindustrie van het BNNVARA programma Trippers te kijken.

Amerika (seizoen 2)

In Amerika maakte Reggie Yates twee afleveringen. Eén over wapengeweld en één over politiegeweld. Twee onderwerpen die ik super interessant vind. Beide afleveringen zijn overigens relevant als je je wilt verdiepen in racisme. Chicago telt de meeste slachtoffers op het gebied van wapengeweld. Yates gaat in ‘Life and Death in Chicago’ op zoek naar antwoorden op vragen rondom dit maatschappelijke probleem. Het is een erg confronterende aflevering, maar het is voor veel Amerikanen wel de realiteit. Daarnaast bezoekt hij in de aflevering ‘Race Riots USA‘ het plaatsje Ferguson, waar in 2014 protesten begonnen tegen politiegeweld. De aanleiding van deze protesten was de moord op de 18 jarige Micheal Brown, die werd vermoord door een witte politieman. Een soort gelijk verhaal als dat van George Floyd. Yates onderzoekt de verhoudingen tussen wit en zwart in Ferguson.

Australië (seizoen 2)

Er is in het tweede seizoen één aflevering gemaakt in Australië. Deze aflevering gaat over de maatschappelijke problemen rondom de verslavende drug ‘Ice’. Het is een goedkope drug die makkelijk te verkrijgen is. De drug discrimineert niet, aangezien zowel zwervers als succesvolle zakenmannen verslaafd zijn aan de drug. Eén effect van ‘Ice’ is dat je heel erg agressief wordt en dit maakt de drug extra gevaarlijk. Ik vond dit persoonlijk een van de interessantste afleveringen van de serie.

Het Verenigd Koninkrijk (seizoen 2)

De onderwerpen die Reggie Yates onderzoekt in zijn thuisland zijn verbonden met elkaar. De drie afleveringen draaien allemaal om gender issues met de nadruk op de positie van de man in de huidige maatschappij. Zo gaat de aflevering ‘Gay & Under Attack‘ over de sociale druk die homoseksuelen mannen voelen in het Verenigd Koninkrijk. De bijzonderste aflevering vond ik ‘Men At War‘. Deze aflevering gaat over de ‘manosfeer‘. Dit een tegenbeweging van het feminisme. De aanhangers van de beweging hebben het gevoel dat er geen ruimte is voor mannelijke issues in de Britse samenleving. De manosfeer heeft absurde ideeën en opvattingen over onderwerpen als verkrachting. Dit maakt het een duistere beweging. Tot slot heeft Yates ook nog een aflevering gemaakt over Britse mannen die hun gezondheid op het spel zetten voor een ‘goed’ lichaam.

Ga jij Reggie Yates: Outside Man kijken?

Yaika Tak
Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.